LG Optimus L9 (P760)

Recenzia štýlového smartfónu s OS Android 4.0 a dizajnom L-Style. Za výbornú cenu prináša dvojjadrový 1 GHz procesor, 4,7'' qHD dispej, 5 Mpix fotoaparát s AF a LED bleskom a štandardnú výbavu.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

procesor: dvojjadrový 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 132 x 68 x 9 mm,

hmotnosť: 126 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 58 x 104 mm, uhlopriečka 4,7'' (119 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie videí,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 4 GB ROM (dostupných približne 1,5 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, Quick Memo, NFC,

batéria: Li-Ion batéria 2 150 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 269 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4

Obsah balenia: mobil, batéria, BL-53QH, nabíjačka, slúchadlá. dokumenty,

Pred pár dňami na zvonček redakcie zazvonil kuriér. Čakal som, že doniesol nejaký mobil na test, ale on sa iba zastavil s otázkou. Hľadal mobil pre dcéru do 300 eur a dúfal, že mu redaktori Fony.sk dobre poradia. Problém bol, že tých rozumných smartfónov za približne 300 eur nie je až tak veľa. Výsledkom môjho krátkeho bádania bolo odporúčanie Samsung Galaxy Ace 2 a LG Optimus L9. Už teraz vám musí byť jasné, že LG je oproti staršiemu Galaxy Ace 2 parametrami o kategóriu ďalej, resp. vyššie.

Pravdu povediac, Optimus L9 bol pre mňa nečakaným prekvapením. Už keď sa mi dostal do rúk, všimol som si niekoľko prvkov, ktoré mám rád. Drsný zadný kryt, vypínač v pravej bočnej stene, hardvérové tlačidlo pod displejom, ktoré dokáže aj rozsvietiť zhasnutú obrazovku... K tomu pridajte veľmi dobré spracovanie a pekný hranatý dizajn. Pomyslel som si jediné: LG je jednoznačne nedocenenou značkou na našom trhu.

Nad displejom chýba senzor pre automatickú reguláciu jasu displeja. Ten prekvapí jemným rozlíšením na 4,7'' uhlopriečke. V tejto cenovej kategórii medzi značkovými smartfónmi priam nevídané. Po rozsvietení displeja tlačidlom pod ním vidím zamknutú obrazovku s možnosťou stiahnuť bohato vybavenú hornú informačnú lištu, štyri skratky na rýchle spustenie vybraných aplikácií hore a efektný spôsob odomknutia potiahnutím prsta po obrazovke. Môžete tak napríklad skontrolovať počasie bez nutnosti dokončiť odblokovací manéver. Ale to je skôr pikoška než reálne využiteľná záležitosť. Na domácej obrazovke môžete meniť veľkosť vybraných widgetov. Pod hornou lištou sa na domácich obrazovkách nachádza vyhľadávací riadok Google.

Pod displejom nájdete dvojicu tradičných dotykových tlačidiel - späť (vľavo) a menu (vpravo od hardvérového tlačidla), medzi ktorými sa nachádza úž spomínané hardvérové tlačidlo pre návrat na domácu obrazovku či rozsvietenie displeja. Priaznivci Samsungov si budú musieť zvyknúť na opačné rozloženie ostatných dvoch ovládačov. Podržaním menu už tradične spustím vyhľadávanie, podržaním stredného zoznam naposledy použitých aplikácií so vstupom do správcu úloh. Ten informuje aj o vnútornej pamäti 2,33 GB (dostupných asi 1,5 GB), ktorú môžete rozšíriť pamäťovou kartou ukrytou pod batériou. Štedrá ponuka v hornej rolovacej lište umožňuje vytvoriť rýchlu čarbanicu po displeji zvanú QuickMemo, zapnúť Bluetooth, Wi-Fi, GPS, NFC...je len na vás, ktoré funkcie v nej chcete prepínať a v akom poradí. V ponuke vyvolanej podržaním vypínača nájdete aj užitočný reštart prístroja.

Nezabúdajme však ani na toho kuriéra z úvodu. Jeho dcéra istotne ocení zmenu motívov - vybral som pre ňu Marshmallow - úpravu domácej (s maximálne ôsmimi oknami), úvodnej a tiež zablokovanej obrazovky, ale aj veľkosti a typu písma.

Reakcie prístroja zodpovedajú moderným parametrom, so spomalením som sa stretol jedine pri fotoaparáte. Snímanie funguje spolu s jedným zo štyroch zvukov uzávierky, no ukladanie snímky je akési pomalé. Poteší možnosť nahradiť spúšť fotoaparátu tlačidlom hlasitosti. Snímku vytvoríte aj bez pohybu prsta, vyslovením cheese (číz), smile (smajl), whiskey (uisky) alebo LG (el-dží). Občas sa to môže hodiť a telefón na príkazy reaguje poctivo. Od somarín prejdime k serióznejším funkciám: sériovému snímaniu (6 záberov 640 x 480 bodov), panoráme (snímanej plynulým pohybom do strany) a geotaggingu. Fakt držíme mobil s cenovkou tesne nad 300 eur? Tak ešte pridajme rozpoznávanie tvárí a zaostrovanie dotykom zameriavaného objektu na obrazovke. LG Optimus L9 dokáže fotografie orezávať, upravovať či zobraziť vďaka už spomínanému geotaggingu na mape. Úpravy sú pritom pestrejšie než na mnohých konkurentoch. Mimochodom, fotoaparát aj s bleskom funguje až do 5 % batérie. Od tejto kapacity nižšie fotoaparát nespustíte.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 37 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 49 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 84 MB / min.)

Android vo verzii 4.0 ponúka bohaté možnosti. Na domácej obrazovke aj v menu môžete vytvárať priečinky, v ponuke aplikácií si dokonca môžete zvoliť vlastné poradie či veľké alebo menšie ikony.

LG okrem jednoduchej nadstavby a odomykacej obrazovky pridalo aj funkciu QuickMemo. Stačí stiahnuť hornú lištu, kliknúť na rýchlu poznámku QuickMemo a rozhodnúť sa, či budete "čarbať" po screenshote, alebo jednofarebnom pozadí. Meniť môžete farbu aj typ pera; čmáranicu môžete uložiť alebo odoslať (zdieľať). Šikovná funkcia poslúži aj na tvorbu screenshotov, ale tie vytvoríte aj podržaním vypínača a stlačením hardvérového tlačidla pod displejom.

Do rýchlej poznámky QuickMemo nie je možné písať texty na klávesnici. Tá inak patrí k nadštandardným. Ponúka nastavenie pre písanie jednou rukou (zúženie klávesnice mierne doprava alebo doľava) či rozdelenie klávesnice v polohe na ležato. Rozpoznávanie rukopisu LG Optimus L9 veľmi nešlo, v ponuke "vstupné jazyky a typ" však nájdete aj swype klávesnicu zvanú Shape writer či alfanumerickú klávesnicu ako na bežnom mobile. Možnosti klávesnice od LG sa podobajú našej obľúbenej klávesnici Smart Keyboard v Google Play.

FM rádio ponúka ukladanie staníc do pamäte, príjemné jednoduché prostredie a nadštandardné zobrazovanie názvu stanice i aktuálnej skladby, resp. relácie (RDS + RT). Preklik do FM rádia spusteného na pozadí nájdete aj v hornej lište. Kvalita hlasnej reprodukcie je slabá.

Z bežných pracovných funkcií poteší inteligentné vyhľadávanie kontaktov, takže na tento účel netreba inštalovať žiadnu aplikáciu z obchodu Google Play.

Počas niekoľkých testovacích dní som sa snažil nájsť vážnejší nedostatok el-deviatky, no márne. Ani citlivosť Wi-Fi si nezaslúži kritiku, pohybuje sa mierne nad priemerom ostatných smartfónov.

Aplikácie v LG Optimus L9 nebudem zbytočne opisovať. Ak vám nevyhovuje kalendár, internetový prehliadač či prehrávač hudby, stiahnete si lepší z Google Play. To nakoniec platí aj o klávesnici. Poslednou významnou hardvérovou výhodou dnes testovanej novinky je akumulátor s úžasnou kapacitou 2150 mAh. Na ten sa naozaj môžete spoľahnúť. V hornej lište vidíte vďaka novej verzii OS aj percentuálne vyjadrenie aktuálneho stavu batérie.

Výhody

+ pomer cena / výkon

+ spracovanie a ergonómia

+ technológie Wi-Fi direct, NFC

+ batéria s kapacitou 2150 mAh

+ OS Android 4.0 (počítadlo dát s obmedzením a pod.)

+ množstvo nadštandardných funkcií (QuickMemo, spúšť fotoaparátu ovládaná hlasom, výber a usporiadanie nastavení v hornej lište...)

Nevýhody

- pamäťová karta pod batériou

- malá vnútorná pamäť prístroja (Android 4.x neponúka ukladanie aplikácii na SD kartu)

- nízka kvalita zvuku pri natáčaní videa

- chýba automatická regulácia jasu displeja

Orientačná cena: 269 € (Telekom.sk)

Záver

LG Optimus L9 s kódovým označením P760 je pre mňa príjemným prekvapením. Telekom ho predáva za plnú cenu 269 eur, čo je medzi novinkami bezkonkurenčná ponuka. Zo starších modelov mu priamo konkurujú Sony Ericsson Xperia Arc S a HTC Desire X, ktorý pre vás už testujeme. Staršia Xperia má svoje známe nedostatky, Desire X je zase výbavou slabší mobil. Optimus L9 oboch prekonáva displejom, batériou, nestráca v spracovaní a ergonómii. Ako hovorím, toto je veľmi príjemné prekvapenie jesene 2012.

Druhý názor

Lenka Ivančíková: LG Optimus L9 ma príjemne prekvapil. Nielen svojou hmotnosťou, spracovaním, a dizajnom, ale aj množstvom vychytávok v systéme, ktoré sú z dielne LG. Aj napriek veľkosti telefónu som nemala problém pri jeho ovládaní jednou rukou, ani pri písaní správ. Vďaka možnosti pohybom prsta zo strany na stranu po klávesnici si pravák či ľavák posunie klávesnicu na tú stranu, kam potrebuje. Pri polohe na šírku si môžete klávesnicu rozdeliť na dve časti a pre zmenu pohodlne písať dvomi rukami. Šikovné.

Potešili aj maličkosti, ktoré nájdeme v telefóne hneď po vybalení z krabice, bez nutnosti navštíviť obchod s aplikáciami. Napríklad časovaný tichý režim, zobrazenie percent batérie na stavovom riadku alebo QT Translator, ktorý okamžite prekladá oskenovaný text. Čerešničkou na torte je funkcia Quick Memo, ktorá slúži nielen pre rýchle zapísanie poznámky na displeji pomocou prsta. Prekvapila ma aj výdrž batérie. Pri bežnom použití som telefón nabíjala až po viac než dvoch dňoch používania. Pri pohľade na cenovku je tento smartfón dobrou voľbou pre toho, kto hľadá výhodný pomer cena / výkon, túži po veľkom displeji a slušnej výdrži batérie.

Diskusia k článku:

q0s 29.08.2012 - 11:37

Mate tam chybu.V clanku pisete procesor taktovaný na 1,5GHz,ale má Dual Core 1GHz

Lenka Ivančíková29.08.2012 - 11:59 Trvalý odkaz

v tabulke aj clanku je uvedeny dvojjadrovy procesor. Dokonca aj v podnadpise. :-)

Kibus29.08.2012 - 12:24 Trvalý odkaz

Nepodobá sa náhodou na IPhone4? To by bol mazec!! :-)

q0s29.08.2012 - 12:29 Trvalý odkaz

Lenka, mohla by si vedieť, že nie je 2jadrový procesor ako 2jadrový:) Asi si ma nepochopila, tento telefón ma Dual Core taktovany na 1Ghz, ako píšete hore, ale v článku píšete Dual Core taktovany na 1.5GHz, to je chyba:)

Lenka Ivančíková29.08.2012 - 12:54 Trvalý odkaz

uz rozumiem. :D V tabulke je spravne 1 GHz, v texte som to opravila. dik. :-)

Celá diskusia 1358 príspevkov