Orange spustil platby mobilom

Už aj zákazníci Orangeu môžu od dnešného dňa (15. 8. 2013) využívať bezkontaktné mobilné platby. Stačí, ak majú účet v Tatra banke a používajú smartfón podporujúci bezkontaktnú technológiu NFC (Near Field Communication).

Po O2, ktoré ako prvý mobilný operátor na Slovensku spustilo v spolupráci s Tatra bankou platenie mobilom v januári tohto roka, ponúka možnosť zaplatiť v obchodoch mobilom aj Orange.

Prečítajte si: O2: bezkontaktné platby mobilom realitou (14. 1. 2013)

Na využívanie služby stačí kompatibilný smartfón s NFC čipom a špeciálna SIM kartu podporujúca bezkontaktné platby mobilom. Novú NFC SIM kartu získajú zákazníci na predajných miestach Orangeu. Následne je potrebné si v Tatra banke aktivovať telefonicky prostredníctvom DIALOG Live alebo v pobočke Tatra banky službu Mobilné platby.

Na bezkontaktné platby mobilom môžu zákazníci Orangeu využiť Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy Mini 2, Sony Xperia S, Sony Xperia P a Sony Xperia Z (od verzie OS Android 4.2.2). V mobilnom telefóne musí byť nainštalovaná bezplatná aplikácia Mobile Pay.

Aplikáciu si môžete nainštalovať aj oskenovaním QR kódu.

QR Mobile Pay

Navyše, každý kto si v čase od 15. augusta až do konca roku 2013 aktivuje NFC SIM kartu spolu so službou Bezkontaktné mobilné platby pre Orange k osobnému účtu vedenému v Tatra banke a vykoná minimálne jednu platbu so svojim mobilným telefónom, bude zaradený do žrebovania o štyri tablety Sony Xperia Tablet Z od Orangeu.

V súčasnosti používa bezkontaktné platby mobilným telefónom niekoľko tisíc klientov Tatra banky. Najčastejšie ich využívajú na platby v DM Drogerie Markt, Carrefour, Kaufland, Lidl, 101 drogérie, Hypernova, IKEA a mnohých lekárňach, kaviarňach, či reštauráciách. Vďaka sieti vyše 9 000 bezkontaktných platobných terminálov Tatra banky po celom Slovensku sú platby mobilom jednoducho realizovateľné. Priemerná suma jednej transakcie je 16 €.

Zákazníci si môžu zvoliť automatický alebo manuálny režim platieb. V prvom prípade pri platbe do výšky 20 € prebehne platba po priložení smartfónu k platobnému terminálu automaticky, pri platbe nad 20 € sa na obrazovke telefónu zobrazí výzva na zadanie PIN kódu, po ktorom zákazník opäť priloží telefón k terminálu. Pri režime manuálnej platby je potrebné, aby zákazník spustil aplikáciu Mobile Pay pre Orange vo svojom mobile a zadal PIN kód pred každou platbou.

Pozn. redakcie: Telekom zatiaľ bezkontaktné platby mobilom neponúka, poslal nám však svoje písomné stanovisko:

"Slovak Telekom pripravuje NFC riešenie platobnej peňaženky s cieľom uvedenia do konca roka 2013. Riešenie by postupne malo umožniť nielen integráciu platobných kariet viacerých bánk, ale aj integráciu dodatočných služieb ako lojalitné karty, transportné karty (električenky) či vstupenky. Naším cieľom je pritom poskytnúť riešenie, v ktorom je možnosť aktivácie a správy služieb over the air z mobilného telefónu bez nutnosti fyzickej návštevy pobočky banky či poskytovateľa služby."

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Manobb 15.08.2013 - 19:33

"Na využívanie služby stačí kompatibilný smartfón s NFC čipom a špeciálna SIM kartu podporujúca bezkontaktné platby mobilom. Novú NFC SIM kartu získajú zákazníci na predajných miestach Orangeu." Ahááá, takže zase oranžová tzv. "špeciálna SIM karta" za baťovských 11,50 Eur ... ("Výmena SIM karty za NFC SIM je spoplatnená sumou 11,50 eur." Zdroj: mobilmania.sk) Toto mi silne pripomína minulosť, keď sa pôvodné SIM karty vymieňali za tzv. "3G SIM" karty, aby sa neskôr zistilo, že 3G internet nie je závislý na SIM-ke, ale len na tom, či danú technológiu podporuje telefón. Nechcem rýpať, ale nie je dôležité iba to, aby telefón umožňoval NFC technológiu ??? a potom už stačí iba urobiť úpravu v aktivácii služby bez toho, aby sa musela meniť aj SIM karta za tzv. "NFC SIM kartu" ??? Nuž uvidíme, čas ukáže, či OR opäť raz len "zbytočne neryžuje" na niečom, čo by fungovalo aj na pôvodnej SIM-ke ...

Manobb15.08.2013 - 19:40 Trvalý odkaz

"Na využívanie služby stačí kompatibilný smartfón s NFC čipom a špeciálna SIM kartu podporujúca bezkontaktné platby mobilom. Novú NFC SIM kartu získajú zákazníci na predajných miestach Orangeu. Následne je potrebné si v Tatra banke aktivovať telefonicky prostredníctvom DIALOG Live alebo v pobočke Tatra banky službu Mobilné platby."

Ja som naozaj zvedavý, čo také "špeciálne iné" bude na tej špeciálnej NFC SIM oproti 3G SIM, keďže do banky sa ide služba aktivovať až po tom, ako bude do telefónu (mimochodom telefónu s hardwarovou podporou technológie NFC) vložená tá ich "špeciálna" oranžová SIM.

Ja verím, že už čoskoro niekto príde s informáciou, ako to vlastne je s tou "potrebou špeciálnej NFC SIM" a či to úplnou náhodou nie je len v poradí už druhá finta s fikciou potreby výmeny SIM k novej službe (podotýkam spoplatnenej a nie malou sumou !!!)

Redakcie by sa v tomto mohli trošku povŕtať a zistiť, či zákazníci naozaj majú míňať zbytočných 11,50 Eur za zbytočnú výmenu SIM-ky ...

Vopred vďaka za príslušný investigatívny článok ...
:-)

petris15.08.2013 - 21:18 Trvalý odkaz

ano je potrebna nfc sim karta ale zatial co ferovy modry operator ju zakaznikovi vymeni bezplatne tak orange si za to necha zas zaplatit.

"K prevádzke je potrebná špeciálna NFC SIM karta od O2, ktorú si zákazník môže bezplatne vymeniť zatiaľ na 50-tich väčších predajniach, neskôr bude výmena možná na každej pobočke O2, a mobilný telefón podporujúci technológiu NFC. "

http://www.fony.sk/clanky/6878-o2-bezkontaktne-platby-mobilom-realitou

pritom ako konkurencia na svojom webe pise: "Bezkontaktné NFC platby v Orangei fungujú ako v O2."

len tie sim karty maju tusim take znackovejsie v tom orange.

galaxi15.08.2013 - 23:00 Trvalý odkaz

Orange pokiaľ neobidete, tak Vás ošklbe až až ani si to neuvedomite.

funboy15.08.2013 - 23:50 Trvalý odkaz

galaxi, galaxi, však na inom portaly píšeš, že "Z FunFonom sa ušetria veľke €-vráče." a to je tieš ORANGE produkt :-)

Odpovedať | Súhlasím (+1) | Nesúhlasím (-3)

Celá diskusia 6 príspevkov