Mesiac so Samsungom Galaxy S4

Na niekoľko týždňov som vymenil Galaxy S III za jeho nástupcu s Full HD displejom, infraportom, tlakomerom, lepším fotoaparátom aj prepracovanejším príslušenstvom.

Od začiatku si myslím, že ako majiteľ Samsungu Galaxy S III nemám veľký dôvod prechádzať na es-štvorku. Najmä, ak by ma to malo stáť pár stoviek eur navyše. Ale hneď skúsim vymenovať dôvody, prečo chápem, že tak niekto spraví:

- Pretože prenos údajov (posledné hovory, SMS, MMS, obrázok plochy) je tak jednoduchý, že už po pár minútach od zálohovania vašej es-trojky cez Samsung konto máte v es-štvorke všetky posledné hovory aj správy, nehovoriac o kontaktoch a e-mailoch (to zase vďaka Google kontu).

- Pri zachovaní rozmerov prináša elegantnejší dizajn, silnejšiu batériu, väčší displej a pohodlnejšie držanie v ruke. Ak sa vám to nezdá z obrázku, pochopíte to naživo. Laik rozdiel nezbadá, analógiu môžeme nájsť pri hľadaní rozdielov medzi novou Octaviou a Rapidom. Galaxy S4 je jednoznačne krajší v tmavej verzii, biela je nevýrazná a dokážem ju prekusnúť jedine s netradičným flip krytom.

- Nový flip kryt (flip cover) s priezorom prináša oveľa pohodlnejšiu kontrolu času, prijatých správ a zmeškaných udalostí. Navyše je aktívny, uzamyká a odomyká obrazovku, čo som ocenil napríklad na dovolenke (neustále spustený fotoaparát krytom zhasnem a zase rozbehnem). Odomykaciu obrazovku som prakticky nevidel ani raz. Je však pravda, že mobil nemám zaheslovaný.

- Jemnejší displej prináša príjemnejšiu prácu s webom, kalendárom, mapami aj fotografiami. To je asi tak všetko. Nie je to žiadna prevratná výhoda, ale treba ju spomenúť. Zato farby Full HD displeja sú oveľa reálnejšie, biela je skutočne biela, nie zelená ako na es-trojke. Navyše maximálny jas obrazovky je silnejší na es-štvorke.

- Vďaka infraportu poslúži Galaxy S4 aj ako univerzálny diaľkový ovládač vašej domácej techniky. My doma televízor nemáme, micro system Philips je pre es-štvorku priťažký oriešok, takže som to využíval skôr na diaľkové odpaľovanie spúšte mojej zrkadlovky.

- Fotoaparát es-štvorky je reálne kvalitnejší, dôkaz nájdete v týchto článkoch:Veľké porovnanie: fotomobily jari 2013 a 8 Mpix snímky z Galaxy S4 vs. Galaxy S III.

- Fotografie využijete napríklad pri tvorbe PDF fotoknihy v aplikácii Fotopríbeh. Viac sa o tom dočítate v článku Vytvorili sme fotoknihu z cesty po Nórsku priamo v mobile.

- Procesor Galaxy S4 je rýchlejší, RAM-ka dvojnásobná a celkový dojem z používania lepší. Ja to v praxi až tak nepociťujem, nepatrím k extrémne náročným používateľom, ale nevyčítam nikomu, keď mobil využíva tak naplno, že rozdiel vidí. Práve naopak. Ja používam mobil hlavne na web, e-maily, fotoaparát, evernote, dropbox, sociálne siete...vy ste možno fanúšikom náročných hier, HD filmov, a vtedy poriadny výkon oceníte.

- Viac skratiek v hornej lište (prístupový bod Wi-Fi, bezdotykové zobrazenie, bezdotykové gestá, inteligentné posúvanie, inteligentné zapnutie obrazovky) v skutočnosti ani nevyužívam, skok do nových nastavení es-štvorky rozdelených do štyroch sekcií je vždy pekne po ruke. Už Samsung Galaxy S III mi ponúka rýchle ovládanie základných funkcií (Wi-Fi, GPS, prenos dát či otáčanie obrazovky, ktoré vypínam najčastejšie) aj špeciality zvanej Smart Stay, a somariny ako posúvanie obrazovky nakláňaním hlavy som aj tak na es-štvorke úplne vypol.

- Bluetooth Samsungu Galaxy S4 si konečne rozumie s mojím autorádiom, na rozdiel od es-trojky. To mi bude po vrátení novinky asi najviac chýbať.

- Novší OS Android 4.2 ponúka napríklad widgety na uzamknutej obrazovke. Ako som spomínal, s mojím flip krytom som odomykaciu obrazovku ani raz nevidel, no bez neho má táto novinka reálny význam.

- Senzory tlaku, teploty a vlhkosti využijete napríklad pomocou aplikácie Weather Station, ktorú nájdete v Google Play zadarmo, bez reklám a s parádnym widgetom.

Galaxy S4 je skrátka veľmi šikovný mobil, ktorý oproti Galaxy S3 prináša zopár zbytočných, ale aj zopár veľmi užitočných vlastností. V porovnaní s konkurenciou si na ňom najviac vážim príjemné rozmery, vynikajúcu hmotnosť, silnú batériu, vďaka použitým plastom minimálne prehrievanie a v zime zase podchladzovanie prístroja. Pohodlný je vypínač aj hardvérové tlačidlo pod displejom. Nechýba ani LED-ka nad obrazovkou alebo infraport v hornej stene. Skrátka, stále si myslím, že SGS4 je najlepší smartfón na trhu. Nie je však univerzálny - chýba mu odolnosť voči vode (riešením je Galaxy S4 Active či Xperia Z) a FM rádio. Niekomu môže päťpalcový mobil pripadať veľký. Pre tých bude atraktívny Galaxy S4 mini aj stále aktuálny iPhone 5. Poviem vám, že aj ja sám sa už mini verzie es-štvorky neviem dočkať a osobne si myslím, že mnoho majiteľov Galaxy S III obetuje HD rozlíšenie displeja (nehovoriac o zbytočnom Full HD rozlíšení) a zvolí menší, pohodlnejší a rovnako elegantný qHD smartfón s veľmi dobrou výbavou.

Existuje aj niekoľko dôvodov, prečo je lepšie ostať pri es-trojke a nevymýšľať:

- výrazná finančná úspora.

- HD displej spotrebúva menej energie a bude vám ďalší rok úplne stačiť. Reálna výdrž es-štvorky na jedno nabitie je trochu slabšia než pri predchodcovi. Najmä, ak ju aktívne používate.

- medzi funkciami Samsungu Galaxy S4 nenájdete FM rádio

- žiadna z nových vylepšení ako inteligentné posúvanie či pozastavenie videa pri pohnutí očami do iného smeru nie je nevyhnutná, užitočný Smart stay ponúka aj es-trojka a ostatné blbosti aj tak po čase vypnete, lebo vás budú otravovať.

- prostredie fotoaparátu je síce prívetivé ku zmene filtrov a rôznych režimov (HDR, ozvučená snímka, dynamický záber, panoráma...), ale rýchla zmena rozlíšenia, expozície a iných základných parametrov premiestnených do pomocnej lišty sa už nekoná. Mne skrátka vyhovuje viac prostredie fotoaparátu Galaxy S III.

- po zapnutí HDR vytvára Galaxy S III dve snímky (klasickú aj HDR), čo oceníte pri nevydarených HDR záberoch pohybujúcich sa objektov. Galaxy S4 zase nezapĺňa pamäť duplicitnými zábermi. Všetko je teda vecou pohľadu.

- informačná LED dióda sa zmenšila.

- nový flip kryt s priezorom nečistí celú plochu displeja.

- ku es-trojke je možné kúpiť 3000 mAh batériu, ktorá prináša bohovskú výdrž na jedno nabitie. Nič podobné ku es-štvorke zatiaľ v obchodoch nevidno.

- predná kamera nie je o toľko kvalitnejšia, ako sa mi zdalo pri recenzii novinky.

Záver

Ak by mi končila viazanosť u mobilného operátora a mal by som si vybrať nový mobil, určite by som spomedzi všetkých konkurentov bez váhania bral Galaxy S4. Ak by mi dal zamestnávateľ na výber z aktuálnych high-endov, výsledok by bol rovnaký. Ak by som mal Galaxy S II alebo iný starší mobil rovnakej alebo inej značky a nehľadal by som vodeodolný high-end s FM rádiom, určite by som mal už na stole es-štvorku. Ale ako majiteľ Galaxy S III rád ostanem pri vydarenom High-end Mobile roka 2012 a počkám si buď na sympaťáka Galaxy S4 mini alebo ostanem pri es-trojke až do ďalšej generácie. Na Vianoce mi však končí viazanosť u mobilného operátora, tak som sám zvedavý, kto vyhrá ten môj vnútorný boj. Galaxy S4 je výborný mobil, ale neviem si predstaviť, že idem do predajne s telefónmi a vyložím zaň na stôl šesťsto eur.

Diskusia k článku:

Dodik 26.06.2013 - 20:44

Súhlasím s Richardom. A potvrdzujem záver recenzie. áno oplatí sa tento mobil zobrať pri ukončení viazanosti , dosť sa za neho dopláca , no investícia stojí zato , a ja osobne neľutujem že som tento MT zobral. Som nadmieru spokojný , a 100% poráža "konkurenciu". :)

janesbond126.06.2013 - 22:43 Trvalý odkaz

Tak isto som ho zobral aj ja a tiez maximalna spokojnost. Nevymenil by som ho za nic :-)

cipiksvk26.06.2013 - 23:02 Trvalý odkaz

No radsej HTC One, uz mam SGS4 na opravu mna, podobne kazova ako SGS3. Uz aj na XDA to riesia. Vyrabaju rychlo a nekvalitne

Richard Hombauer26.06.2013 - 23:45 Trvalý odkaz

erik, na Slovensku sa es-stvoriek predaju stovky denne. je jasne, ze sa obcas nejaka pokazi.

janesbond126.06.2013 - 23:53 Trvalý odkaz

erik.aragorn: Keby sa tolko predalo htc one tak by si sa mozno prekvapil :-) . Mam ho dva mesiace a zatial sa nestal ziadny problem a ani neviem o nikom kto ma S4, ze by sa na nieco stazoval

Celá diskusia 17 príspevkov