8 Mpix snímky z Galaxy S4 vs. Galaxy S III

Hlavou mi prebehla myšlienka, či zmena nastavenia 13 Mpix fotoaparátu v Samsungu Galaxy S4 na 8 Mpix prekoná kvalitou osem-megapixelový fotoaparát predchodcu. Tak som ich porovnal.

Relatívne úsporné 8 Mpix rozlíšenie z týchto Samsungov znamená veľkosť každej snímky približne 3 MB.

Niekedy je to viac, inokedy menej, no vo väčšine prípadov môžeme povedať, že dátovo je snímka s navlas rovnakým rozlíšením (3264 x 2448) zo Samsungu Galaxy S4 o približne 10 % väčšia než z Galaxy S III. Zaujímavé zistenie.

Recenzia: Samsung Galaxy S III (i9300) (22. 5. 2012)

Pôvodné 13 Mpix snímky z es-štvorky zaberajú väčšinou 4 - 7 MB z vloženej pamäťovej karty či internej pamäte. Používaním 8 Mpix rozlíšenia tak významne šetríte pamäťovým miestom, a to je aj dôvod dnešného porovnania.

Recenzia: Samsung Galaxy S4 - poctivý high-end (24. 4. 2013)

Zobral som teda do rúk Samsung Galaxy S III, utrel objektív, spustil fotoaparát, nastavil mu plných 8 Mpix s pomerom strán 4:3 a vybehol na záhradu.

Potom som aj na Samsungu Galaxy S4 vyčistil objektív a vo fotoaparáte zmenšil rozlíšenie na 8 Mpix s najefektívnejším pomerom strán 4:3.

Pravdu povediac, oveľa viac mi vyhovuje prostredie fotoaparátu es-trojky. Ľavú bočnú lištu si môžem ľubovoľne upraviť a korekciu expozície či ovládanie blesku mám tak na dosah ruky.

Na es-štvorke musím najprv vyrolovať hornú lištu, a až potom môžem meniť mnou vybrané funkcie. Oveľa rýchlejšie sa však dostanem ku režimom (napr. HDR) a filtrom, veľkou výhodou je tiež dvojica spúští - jedna pre foto, druhá pre video. Kiež by na ich "stlačenie" reagovala novinka trochu rýchlejšie. Výhodou Samsungu Galaxy S4 je aktívny kryt, ktorý si k nej môžete dokúpiť, a tak na výlete len otváram a zatváram "flip cover", čím sa mi automaticky zhasína / rozsvecuje displej so spustenou kamerou. Je to poriadne návykové.

K mojím obľúbeným funkciám patrí HDR, ktoré dokáže v ideálnych podmienkach riešiť slabinu malého čipu s malým dynamickým rozsahom. Spojením dvoch snímok - jednej podexponovanej a druhej preexponovanej - vytvorí aparát fotografiu s dynamickým rozsahom často prekonávajúcim aj amatérske zrkadlovky. Samsung však niektorou z posledných aktualizácií softvéru Galaxy S III vložil v režime fotografovania pred HDR zbytočnosť typu "zdieľať záber", ktorú určite nikto nepoužíva, a HDR preto vždy musím hľadať listovaním v zozname. Neviem, ktorá múdra hlava v Samsungu populárne HDR odsunula na ďalšiu stranu v rámci režimov, ale na es-štvorke je to už vyriešené k mojej spokojnosti. Mimochodom, po zapnutí HDR ukladá Galaxy S III aj bežnú snímku, aj jej HDR verziu. To už es-štvorka nedokáže, ukladá vždy len HDR pokus.

Poďme na samotné snímky. Tá vľavo je vždy z Galaxy S III, vpravo z Galaxy S4.

Komplikovaný záber, ktorý poukazuje na slabiny fotoaparátu v mobile (vľavo Galaxy S III, vpravo Galaxy S4).

Zapnem HDR a obloha je hneď prirodzenejšia. (vľavo Galaxy S III, vpravo Galaxy S4).

Podobná situácia s prepálenou oblasťou na plote (vľavo Galaxy S III, vpravo Galaxy S4).

A opäť je riešením takmer dokonalé HDR (vľavo Galaxy S III, vpravo Galaxy S4).

S blízkymi objektami nemá problém ani jeden z dvojice, výváženie bielej sa však občas nevydarí ani jednému (vľavo Galaxy S III, vpravo Galaxy S4).

HDR záber na grilovacie brikety odhaľuje o trochu viac detailov a lepšie čitateľné písmo na 8 Mpix snímke z Galaxy S4 (vpravo).

Opäť náročný záber vyriešilo HDR. Optická chyba je rôzna, optická sústava v jednotlivých objektívoch sa teda líši. Záber z rovnakého miesta odhaľuje, že S3 má väčší (širší) záber vďaka menšej ohniskovej vzdialenosti a trochu lepšie si poradila s vyvážením bielej farby (vľavo).

Záver

Za víťaza vyhlasujem es-štvorku, ktorá ponúka viac detailov. Treba však uznať, že jej predchodca má pohodlnejšie prostredie pre náročnejšieho používateľa, sníma z rovnakého miesta väčší záber a ponúka rýchlejšie reakcie na spúšť. Aj vyváženie bielej mu v našom pokuse išlo trochu lepšie. Es-štvorka však ponúka pri rovnakom rozlíšení o trochu viac detailov, dve spúšte, rýchlejšie dostupné HDR aj farebné filtre a krásny Full HD displej na prezeranie snímok.

Prečítajte si: Veľké porovnanie: fotomobily jari 2013 (23. 4. 2013)

Celkovo však platí, že ak vám 8 Mpix rozlíšenie stačí, prechod na novinku je pre vás zbytočný. Rozdiel medzi 8 Mpix z Galaxy S III a 8 Mpix z Galaxy S4 je skrátka veľmi malý.

Diskusia k článku:

Rado 04.06.2013 - 12:35

Výborný test ;)

Richard Hombauer04.06.2013 - 14:06 Trvalý odkaz

Ďakujeme! Mimochodom, keď kliknete na miniatúru snímky kolieskom myši (alebo pravé tlačidlo myši - otvoriť odkaz na novej karte), môžete si takto pootvárať jednotlivé zábery v plnej kvalite pekne za sebou.

To sa zíde najmä pri pomalšom pripojení, keď vám nestačí rýchlosť listovania otvorenými snímkami pomocou šípok na klávesnici. :)

zune8504.06.2013 - 18:22 Trvalý odkaz

stačí pozrieť aj na konkurenčné stránky
o nič lepšie fotky ako SIII
a kde je to niekde strašný fail a hrozné haloo okolo toho , tak tu to bude zase FEATURE či vylepšenie
myslím tým fialové okraje fotiek proti slnku

hipisko05.06.2013 - 10:10 Trvalý odkaz

nedava sgs4 viac detailov prave koli jeho najvacsiej nevyhode a to je ohniskova vzdialenost?
tj, ked je foteny predmet "blizsie" tj vacsi na snimku, tak samozrejme je aj detailnejsi?

Richard Hombauer28.09.2013 - 22:43 Trvalý odkaz

hipisko, ved vidis, ze som s S4 od objektu trochu odstupil, takze cely zaber na brikety je s SGS3 a SGS4 uplne rovnaky. Text na oboch zaberoch zabera podobne velku plochu. To by som musel byt padnuty na hlavu, aby som to porovnaval bez kompenzacie inej ohniskovej vzdialenosti. :)

Celá diskusia 5 príspevkov