Samsung Galaxy S4 (i9500 / i9505)

Nová vlajková loď prináša starý dizajn, ale špičkový hardvér. 5'' Super AMOLED Full HD displej, OS Android 4.2.2 Jelly Bean, 13 Mpix fotoaparát s AF, LED bleskom, plnú dátovú výbavu a množstvo nových inovatívnych funkcií. (Doplnené o nové živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android Android 4.2.2 Jelly Bean + TouchWiz UX

chipset: Exynos 5 Octa 5410

procesor: 1,9 GHz Quad-Core Processor / 1,6 GHz okta-Core Processor (výber sa bude líšiť podľa trhu, pre Európu má byť štvorjadrový 1,9 GHz procesor Qualcomm s LTE)

grafický procesor: PowerVR SGX 544MP

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 850 / 900 / 1900 / 2100 Mhz, LTE 800 / 1800 / 2600

rozmery: 137 x 70 x 8 mm,

hmotnosť: 130 gramov

displej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920 b., 441 PPI, uhlopriečka 5'' (127 mm), Gorilla Glass 3,

fotoaparát: fotoaparát 13 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps a pravdepodobne aj 60 fps), HDR,

predná kamera: 2,1 Mpix s Full HD videom

pamäť: pamäť 2 GB RAM + 16/32/64 GB ROM + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out, IR LED,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, bezdrôtové nabíjanie,

batéria: Li-Ion batéria 2 600 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: Q2 2013 / 669 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ nedostupný

Obsah balenia: neznáme

Samsung predstavil na veľkolepej akcii v New Yorku svoju najnovšiu vlajkovú loď, štvrtú generáciu radu Galaxy S. Mnohých určite sklamal dizajn, ktorý nič nové nepriniesol, aspoň na prvý pohľad. No "pod kapotou" skrýva množstvo vylepšení, špičkovú výbavu a funkcie ovládania pohybom a pohľadom.

Prečítajte si prvé dojmy z novinky: Predstavenie Samsungu Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 je vybavený Full HD Super AMOLED displejom s päťpalcovou uhlopriečkou a počtom 441 pixelov na jeden palec. Hnotnosť smartfónu je 130 gramov, hrúbka iba 7,9 mm. Displej chráni odolné sklíčko Gorilla Glass 3. Novinka prída na trh s dvomi verziami procesorov - štvorjadrovým 1,9 GHz alebo osemjadrovým s taktom 1,6 GHz. Podľa najnovších informácií bude pre Európu určený štvorjadrový 1,9 GHz procesor Qualcomm. Operačný systém Android bude vo verzii 4.2.2 Jelly Bean. Operačná pamäť RAM dostala kapacitu 2 GB, vnútorná pamäť vo veľkosti 16, 32 alebo 64 GB sa bude dať rozšíriť microSD kartami do veľkosti 64 GB. Galaxy S 4 bude podporovať všetky dátové siete: EDGE, HSPA+ i LTE. Vo výbave samozrejme nebude chýbať Bluetooth 4.0, Wi-Fi, GPS, Glonass, NFC, microUSB s funkciou MHL či IR LED na diaľkové ovládanie domácej techniky. Batéria s kapacitou 2 600 mAh môže byť na prvý pohľad sklamaním, no treba uznať, že Samsung ponúkol svojmu high-endu viac než dostal podobne vybavený HTC One (2 300 mAh) alebo Sony Xperia Z (2 330 mAh).

Zadný 13-megapixelový fotoaparát disponuje autoamtickým zaostrovaním, prisvetľovacou diódou a dokáže zhotoviť videá vo Full HD rozlíšení 1 920 x 1 080 bodov. Predná 2,1 Mpix kamera nahrá videá v rovnakej kvalite. Fotoaparát dostal nové funkcie. S funkciou Dual Camera môžete v jeden okamih používať prednú a zadnú kameru. Pri fotografovaní majú používatelia na výber z celého radu efektov, ktoré umožňujú prirodzené prelínanie dvoch fotografií a tiež úpravu veľkosti menšieho obrazu vloženého do väčšieho. Budete si môcť vybrať osem rôznych spôsobov, ako skombinovať dve fotografie zhotovené prednou a zadnou kamerou. Okrem toho môžete s funkciou Dual Video robiť a prijímať skupinové videohovory. Prístroj tiež ponúka 12 jedinečných režimov snímania vrátane režimu Drama Shot, ktorý umožňuje vytvoriť jeden kontinuálny časozberný záznam, alebo režimu Sound & Shot, ktorý spoločne s fotografiou ukladá aj zvuky a hlasy, ktoré daný okamih sprevádzali.

Nová je tiež funkcia Story Album, ktorá umožňuje jedinečné okamihy automaticky ukladať do fotoalbumu. Fotografie sú na prístroji automaticky organizované do fotografického albumu podľa času, miesta alebo konkrétnej udalosti. Tieto albumy je možné objednať a dodať vytlačené vďaka partnerstvu so službou Blurb.

Prostredníctvom funkcie Group Play môžu používatelia zdieľať hudbu, fotografie, dokumenty a hry s ostatnými bez toho, aby k tomu potrebovali Wi-Fi alebo mobilný signál. Táto inovatívna funkcia umožňuje priame spojenie s ostatnými a okamžité zdieľanie, prehrávanie alebo spoluvytváranie obsahu. Funkcia Music Share používateľom umožňuje prehrávať rovnakú skladbu na niekoľkých mobilných telefónoch.

Na cestách mnohí určite ocenia funkciu S Translator, ktorá ponúka okamžitý preklad aplikácií, vrátane e-mailov, SMS správ a chatov. Telefón dokáže prekladať aj hovorený a písaný text. Výsledný preklad môže byť opäť buď písaný, alebo hovorený.

Samsung Galaxy S4 rozpozná vašu tvár, hlas a pohyby, takže už nepotrebujete k aktivácii displeja dotyky prstov. Funkcia Samsung Smart Pause umožňuje ovládať displej pohľadom. Napríklad, keď sledujete nejaké video a pozriete sa inde, tak sa záznam automaticky zastaví. Spustí sa opäť vo chvíli, keď sa pohľadom vrátite späť na obrazovku. Na túto vlastnosť telefónu nadväzuje funkcia Samsung Smart Scroll, vďaka ktorej môžete prechádzať prehliadač alebo e-maily hore a dole bez dotyku obrazovky. Telefón rozpozná vašu tvár sledujúcu displej a zároveň vníma pohyb vášho zápästia a podľa toho posúva stránky nahor alebo nadol.

Funkcia Air View slúži na zobrazenie náhľadu e-mailových správ, úloh z aplikácie S Planner, obrázkov alebo videí na displeji jednoduchým priblížením prsta. Ak sa rozhodnete, že chcete telefón ovládať pohybom ruky, pomôže vám k tomu funkcia Air Gesture. Môžete tak meniť hudobnú skladbu, pohybovať sa po internetových stránkach, alebo prijímať hovory bez toho, aby ste sa museli dotýkať displeja.

Pre vodiča je pripravená funkcia S-Voice Drive, prostredníctvom ktorej môžete hlasom aktivovať príkazy. Hneď, ako sa telefón prepojí cez Bluetooth so systémom v automobile, automaticky sa zapne do jazdného režimu, ktorý sa stará o prevod textu na reč, takže môžete ľahko a bezpečne kontrolovať správy bez nutnosti pozerať sa na obrazovku telefónu.

Samsung Optical Reader automaticky rozpoznáva text, vizitku alebo informácie v QR kóde a poskytuje užitočné funkcie, ako je preklad, hovor, textová správa a vyhľadávanie.

Doma sa vďaka funkcii Samsung WatchOn telefón zmení na infračervený diaľkový ovládač vášej domácej techniky - televízora, set-top boxu, prehrávača DVD a dokonca aj klimatizácie. Okrem toho si môžete na základe podrobných informácií získaných z elektronického programového sprievodcu (EPG) užívať rôznorodý obsah vrátane živého televízneho vysielania, káblovej televízie a videa na vyžiadanie.

Ďalšou novinkou, ktorú v sebe Galaxy S4 ukrýva, je program S Health. Kombinácia snímačov zabudovaných do prístroja systematicky monitoruje vaše zdravie, okolie a podobne. Používatelia si môžu jednoducho kontrolovať svoj zdravotný stav a pomocou záznamov o stravovaní, cvičení a monitorovaní spánku zostanú v kondícii a zdraví. Niektoré funkcie však vyžadujú ďalšie príslušenstvo.

Novou funkciou je Samsung Adapt Display. Tá ponúka optimálne zobrazenie prispôsobené každej aplikácii a funkcia Samsung Adapt Sound zaisťuje optimálnu úroveň a typ zvuku prispôsobeného každému používateľovi.

Samsung Galaxy S4 bude celosvetovo k dispozícii od 2. štvrťroku 2013 v dvoch farebných variantoch – čierna (Black Mist) a biela (White Frost). Ďalšie farebné varianty budú nasledovať neskôr v tomto roku. Cena bude približne 669 €.

Recenzia: Samsung Galaxy S4 - poctivý high-end (24. 4. 2013)

Prvé postrehy kolegu Richarda z New Yorku:

Po predstavení novej es-štvorky neskrývame malé sklamanie. Dizajn sa takmer nezmenil, laik SGS4 od SGS3 určite nerozpozná. Naživo je však oveľa krajší než na fotografiách. Samsung, narozdiel od HTC v prípade modelu One, neexperimentoval ani s fotoaparátom (13 Mpix vzadu, 2 Mpix vpredu). Z hardvérových vecí zväčšil displej na 5'', zvýšil jeho rozlíšenie na Full HD, pridal infraport (v hornej stene) na ovládanie domácej techniky, k tomu navyše teplomer a vlhkomer. Displej je pekný. Čierna verzia vyzerá elegantne, biela zas módne. Na Galaxy S III sa mi viac páčila tmavá, na Galaxy S4 zatiaľ skôr biela verzia. Príjemným prekvapením je možnosť ovládania telefónu v rukaviciach.

Prostredie, resp. nadstavba Androidu sa takmer nezmenila. Počas listovania domácimi obrazovkami, stiahnutia lišty či vkročenia do menu vidíme to isté ako na Galaxy S III alebo Galaxy Note II. Horná lišta sa dá už vyrolovať na kompletnú ponuku. V nastaveniach prístroja je zase všetko rozdelené do štyroch záložiek. Fajn nápady. Vypínacia obrazovka obsahuje aj naďalej reštart, ktorý raz za čas preventívne na es-trojke využívam. Samsung k tomu pridal množstvo softvérových vymožeností, ktoré sa v mobilnom telefóne objavujú po prvýkrát. Napríklad záznam zvuku počas snímania fotografie. Funkcia, ktorú poznáme z kompaktných fotoaparátov, kde ju nikto poriadne nepoužíval. Tu to možno bude iné. Drama shot nasníma sto snímok za 4 sekundy a skomponuje z nich snímku s vyjadrením pohybu. Sériu snímok, ktorá vám zaručene zaplní pamäť rýchlejšie, než sa nazdáte, môžete využiť aj na ďalšie nové funkcie pri úprave záberov. Podobne, ako na HTC One. Škoda, že Samsung zrušil FM rádio.

Ale hlasový prekladač v reálnom čase vyráža dych. Telefónu poviete niečo po anglicky a on vám to povie iným jazykom. Jazykových kombinácii je tu niekoľko, na slovenčinu zabudnite. Samozrejmosťou bude preklad textov. Tvorba albumov zaujala spoluprácou so službou blurb, ktorá vám ich môže za poplatok vytlačiť a poslať domov v sedemdesiatich krajinách sveta. Niečo ako CeWe fotokniha priamo v mobile. Dobrý nápad. HomeSync slúži na jednoduché prepojenie s inou technikou Samsung. Smart Switch pomôže pri prenose údajov z telefónu inej značky do Galaxy S4. "S Voice Drive" by mala byť dostupnejšia hlasová navigácia do auta, ale v tomto prípade nemáme zatiaľ detailné info.

Samsung Knox umožní rozdeliť mobil na dve osobnosti - pracovnú a súkromnú. Group Play dovoľuje zdieľať hudbu s 8 zariadeniami súčasne. ChatON už podporuje aj videohovory. Air Gesture umožňuje listovať fotografiami či webovými stránkami mávaním ruky nad telefónom, ale veľký význam v tom nevidíme. Keď priblížite prst ku galérii, zobrazia sa náhľady na posledné snímky. Keď priblížite prst ku zoznamu SMS-iek, zobrazí sa text poslednej. Fungovanie nie je dokonalé, ale ako zábavka prečo nie. Aj na Smart Stay v es-trojke som si zvykol, možno časom ocením aj toto. Smart Scroll / Pause automaticky zastaví video, keď sa pozriete mimo displeja. Po návrate pohľadu na obrazovku sa video opäť automaticky spustí.

Ďalšou softvérovou pikoškou je S Health, ktorá spolu s príslušenstvom S band, Body Scale a HRM (hrudný pás) vypočítava kalórie a ich spotrebu. Samsung akoby vypočul moje želania a konečne do flip krytu spravil otvor. Teraz už cez S View Cover konečne uvidíte aktuálny čas bez odkrývania krytu. Novy flip kryt je parádny! Nie je v ňom otvor, ale priehľadný plast.

Prečítajte si: Príslušenstvo pre Samsung Galaxy S4

Celkové dojmy z Galaxy S4 (Samung ho dokonca píše s medzerou, ale to sa nám nepáči) sú zmiešané, no po niekoľko minútovom hraní sa s ním mením pocit zo štádia Sklamanie na štádium Fajn. Full HD displej je v boji s konkurenciou nevyhnutný, hoci v praxi ho zaručene vôbec nepotrebujete a bude vám len viac spotrebúvať batériu. FM rádio mi bude chýbať a nové prostredie fotoaparátu bez možnosti vlastnej úpravy skratiek v pravej lište ma určite presvedčí aj naďalej používať perfektnú es-trojku s batériou vymenenou za 3000 mAh. No uznávam, že Samsung vybudoval svoj dizajnový základ, ktorého sa drží. Nemusí sa báť žalôb Applu, nemusí sa báť, že tento tvar nebudú ľudia rozpoznávať. Akurát je otázkou, či majiteľ Galaxy S III nájde dostatok dôvodov na prechod na Galaxy S4. Ja ich veľa nevidím.

Tento rok to vidím na veľmi silný súboj HTC One a Samsungu Galaxy S III. Samsung má však viac peňazí na marketing a lepšie vybudované meno (viď aj výsledky Mobil roka 2012 v kategóriách High-end a Extra). HTC navyše hlási problémy s dodávkami, takže Samsung pravdepodobne aprílovým príchodom es-štvorky na trh svojho hlavného konkurenta predbehne. Bude to ťažký súboj. Ja ho budem ako spokojný majiteľ Samsungu Galaxy S III veľmi pozorne sledovať. Dámy a páni, technologické leto 2013 bude naozaj horúce.

Na jeden záber: Samsung Galaxy S4:

Živé fotografie z New Yorku:

Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4Samsung Galaxy S4

Diskusia k článku:

lupopd 15.03.2013 - 05:23

Dizajn a bateria S4 sklamanim,funkciami nabity, a cena riadne vysoka...

Me_Gusta15.03.2013 - 06:32 Trvalý odkaz

Pre Európu má byť... :-D tak na toto sme mali podľa Samsungu pripraveny? Zas ten odporný dizajn, zas plastova konstrukcia a tie vlezdoprdele jadra si môžu nechať ;-) nič prevratné a tie Samsung funkcie si aj tak každý po kúpe vypne

Luca15.03.2013 - 07:50 Trvalý odkaz

S tymi cenami sa zrejme v Sony, HTC a Samsungu dohodli a riadne to prestrelili.

Mišo15.03.2013 - 10:17 Trvalý odkaz

čakal som od toho inú, novú konštrukciu (materiály,dizajn) baterka je tiež slabota. Ale veľmi sa mi páči tie nové funkcie ale tak to vidím že polovicu ani by som nevyužil...

Celá diskusia 34 príspevkov