Canonical predstavil OS Ubuntu

Na smartfóny mieri nový operačný systém postavený na základe Linuxu. Canonical predstavil OS Ubuntu pre mobilné telefóny s prívetivým používateľským prostredím a ovládaním gestami.

OS Ubuntu

Po novinkách OS Sailfish, Tizen a Firefox OS tu máme nový operačný systém, ktorý si trúfa konkurovať aktuálnym úspešným platformám. Už na prvý pohľad vyzerá veľmi dobre.

Linuxoví nadšenci nedajú na Ubuntu dopustiť. Ide o používateľsky prívetivý desktopový systém, ktorý nemá problém ovládať ani začiatočník. Teraz Canonical prichádza s vlastnou predstavou, ako má vyzerať mobilný operačný systém.

OS Ubuntu vizuálne pripomína desktopovú verziu. Prístup k aplikáciám nájdeme na ľavej strane obrazovky. Ponuka sa vyvolá potiahnutím prsta z ľavej časti displeja aj pri zamknutej obrazovke. Nechýba známa notifikačná lišta v hornej časti obrazovky. Tradične zobrazuje ikony, na ktoré sme zvyknutí z ostatných systémov. Povytiahnutím hornej lišty a pohybom prsta do strán sa dostaneme jednoducho a rýchlo do nastavení a k funkciám jednotlivých zobrazených ikon. Šikovné. Vysúvacia horná lišta slúži aj ako vyhľadávač.

OS Ubuntu

Ubuntu zvládne i hlasové ovládanie, bližšie podrobnosti o tom, či firma vyvinula vlastný softvér však zatiaľ neboli zverejnené. Nová platforma bude podporovať softvér programovaný pomocou HTML5 a natívne aplikácie písané v Qt, ktoré budú naplno využívať grafickú akceleráciu OpenGL, čo umožní spustenie aj graficky náročnejších hier.

OS Ubuntu

Nová verzia operačného systému Ubuntu bude oficiálne predstavená už o niekoľko dní na svetovej výstave CES 2013 v Las Vegas (8. - 11. 1. 2013) a len záujem výrobcov môže dostať túto zaujímavú novinku aj reálne do mobilných telefónov. Uvidíme, ktoré firmy nájdu odvahu použiť nový systém vo svojich smartfónoch.

Za čitateľské tipy ďakujeme.

Zdroj: ubuntu.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 03.01.2013 - 16:05

Podla toho čo prezentuje ten Mark Shuttleworth to vyzerá doost zaujímavo. Fakt je, že dnes úspech závisí na podpore výrobcov a vývojárov aplikácii. I keď čo som pochopil, OS Ubuntu má byt portovatelný na akekolvek "železo" kde fachčí android ak splna HW minimum: - Dual-core A9 ARM procesor - 1 GB pamäte RAM - 4 GB Flash Storage + SD - 800 × 400 WVGA - Multi-touch Ta lišta je fakt super a čo sa mne páči uvítacie zobrazenie je BEZ zámku obrazovky :-)

cross03.01.2013 - 18:44 Trvalý odkaz

lavu listu mal uz samsung jet

Marianxxx04.01.2013 - 00:10 Trvalý odkaz

No neviem, určite to grafický vyzerá dobre a niet pochyb že linuxove zariadenia majú úspech. Ale už je toho nejak dosť wp8, android, ios, blackberry, Tizen, sailfish. Mozilla os a klasika linux, je dobré že sa bude dať vybrať. Poukazujem skôr nato že nový výrobcovia by ignorovali konkurenciu, si musia teda veriť:)

tomas104.01.2013 - 15:07 Trvalý odkaz

Keby len Jet, ale uz pred nim to mal samsung s8300, cize ziaden zázrak ta bocna lista

Me_Gusta05.01.2013 - 20:04 Trvalý odkaz

To uz go launcher je krajsi :-)

Celá diskusia 7 príspevkov