Sony Xperia J (ST26i)

Recenzia elegantného androidu strednej triedy s 1 GHz procesorom, 4'' FWVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom a slušnou výdržou batérie.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

chipset: Qualcomm MSM7227A

procesor: 1 GHz

igrafický procesor: Adreno 200

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 124 x 61 x 9 mm,

hmotnosť: 124 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 480 x 854 b., uhlopriečka 4'' (102 mm), Gorilla Glass

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie VGA videí (840 x 680 b.)

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 512 MB (dostupných 388 MB) RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,8 GB, z toho na aplikácie 754 MB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 750 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 229 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, slúchadlá MH410c, dátový kábel, púzdro, ochranná fólia na displej, dokumenty

Xperia J je veľmi podobná staršej vlajkovej lodi Xperia Arc. Je trochu menšia, prekvapivo ťažšia, ponúka však silnejšiu batériu. Ponúka tiež väčšiu internú pamäť (pre aplikácie 754 MB, pre obsah reálne 2 GB + microSD). Pamäťovú kartu vymeníte jedine po vybratí batérie. Výkonovo je to rovnaká pesnička - 1 GHz procesor a grafika Adreno 200 neponúknu pozeranie HD filmov ani hranie náročnejších hier. Na bežné používanie od e-mailov po Angry Birds to však stačí. Displej sa trochu zmenšil, ale rozlíšenie ostalo, takže je všetko v poriadku. Výrobca sa opäť vykašľal na automatickú reguláciu jasu obrazovky. Zaujímavé. Chcelo by to už aspoň update na novšiu verziu OS, ktorá aj do hornej lišty telefónov Sony pridá rýchle manuálne ovládanie jasu. Keď už sme u displeja, treba spomenúť použitie tradičnej TFT LCD technológie s triezvejšími (fádnejšími?) farbami než na konkurenčných AMOLED-och s výraznou čiernou.

Oproti čistému Androidu je tu niekoľko typických Sony vylepšení. Rýchle spustenie fotoaparátu mechanickou spúšťou nahradil pohyb prsta po uzamknutej obrazovke sprava doľava. Na uzamknutom displeji tiež môžete využiť stiahnutie hornej lišty, ktorú Sony ponechalo takmer bezo zmeny. Pre japonskú značku sú typické farebné témy prostredia, v novom prístroji ich nájdete hneď sedem. Pikoškou je farebná LED-ka v spodnej stene prístroja, ktorej praktické využitie pre mňa ostalo záhadou. V nastaveniach nájdeme počítadlo SMS, pripravte sa aj na výraznejšie prepojenie mobilu s Facebookom. Sony pridalo aj špeciálne widgety, vlastnú grafiku a jemné zásahy do menu. Zoradenie aplikácií v hlavnej ponuke je možné abecedne, podľa používania, chronologicky alebo manuálne. Na toľko možností sa určite nebudeme sťažovať.

Zadná stena Xperie J (kľudne ju môžete menovať aj po anglicky - xperia džej) je prehnutá dovnútra a potiahnutá materiálom príjemným na dotyk aj odolným voči škrabancom. Vypínač výrobca umiestnil do hornej časti pravej bočnej steny. Mohol byť aj nižšie, pod ovládačom hlasitosti, ako je to na Xperii T. Najviac ma mrzí už spomínaná absencia spúšte fotoaparátu. MicroSD konektor tiež nemusel byť v bočnej stene, ale radšej v spodnej. Ale to je vecou zvyku a pohľadu.

Ako viete, väčšinu aplikácií, aj tých najhlavnejších ako Kontakty, Telefón či klávesnica (zadávanie textu) môžete nahradiť aplikáciami z obchodu Google Play. Ideálne bude prečítať si článok Android aplikácie roku 2012 podľa Fony.sk, v ktorom sa dozviete všetko dôležité.

Dobre tiež spravíte, ak v hlavnej ponuke aplikácií kliknete na Pomoc. Tu nájdete množstvo tipov pre začiatočníkov aj pokročilých používateľov ako predĺženie výdrže batérie alebo výučbové videá.

Správy sa mi nepísali dvakrát pohodlne kvôli klávesnici s úzkym medzerníkom, a tak odporúčam zámenu za Smart Keyboard. Alebo písanie na ležato, kedy je klávesnica od Sony pohodlnejšia.

Najväčšiu pozornosť si zaslúžia zábavné funkcie. Fotoaparát umožňuje meniť štvoricu skratiek vo vertikálnej lište na ľavej strane od hľadáčika. Na to sme si už zvykli na Samsungoch. V režimoch nájdete okrem normálneho aj predný fotoaparát mizernej kvality a panoramatický záber, ktorý nie je možné prerušiť a musíte s ním nasnímať asi 180 stupňový pohľad. Scény sú zbytočné, a tak ich v ľavej bočnej lište nahradíme napríklad zmenou metódy snímania (virtuálne tlačidlo / snímanie dotykom). Zvuk uzávierky je možné vypnúť. Pochváliť musím automatické makro - také blízke objekty nenafotíte len tak hocijakým fotomobilom. Počas záznamu VGA videa (väčšie rozlíšenie chýba) môžete povoliť automatické zaostrovanie. Minúta videa zaberie asi 16 MB pamäte. Počas prezerania videí môžete použiť zvukový režim xLoud. Snímky s GPS súradnicami (geottaging) môžete zobraziť pekne na mape. Galéria rozdeľuje zábery pekne podľa kalendárnych mesiacov.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,4 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 30 fps; celkovo: 15 MB / min.)

Na uzamknutej obrazovke nie je možné posunúť prstom hodiny do strany a zobraziť tak prehrávač hudby, ako je tomu na iných Xperiách. Ale môžete určiť, čo sa stane po pripojení slúchadiel do jacku v strede hornej steny. V aplikácii LiveWare totiž dokážete priradiť náhlavnej súprave, slúchadlám či nabíjačke spustenie vami určenej aplikácie. To využijete aj na nočnom stolíku (nabíjačka -> hodiny), v aute (nabíjačka -> navigácia) a podobne.

Takže pripojím slúchadlá (v balení som žiadne nenašiel, ale to môže byť náhoda), automaticky sa spustí prehrávač Walkman, ktorý môžete pohodlne ovládať aj zo zamknutej obrazovky. Hlasná reprodukcia z jediného reproduktora v zadnej stene je nadpriemerná, aj kvalitou, aj hlasitosťou. Keď však mobil položíte zadnou stenou na sedačku či postel, nebudete počuť ani tón...a to ani pri zvonení. A tak budete pokladať telefón radšej sklíčkom nadol. Nekonečné tlačidlo v sympatickom hudobnom prehrávači dokáže nájsť o skladbe či interpretovi informácie na Wikipédii, v Googli či videá na YouTube. FM rádio sa mi páči - ponúka síce len hlasnú reprodukciu hudby, rozpoznávanie skladieb cez TrackID a automatické vyhľadávanie prijateľných frekvencií so zobrazovaním názvov staníc (RDS), ale jeho prostredie je elegantné a označovanie obľúbených staníc hviezdičkou má svoje čaro. Potom sa už len pohybujete medzi frekvenciami posunom prsta po displeji alebo medzi obľúbenými stanicami ťuknutím na jednotlivé šípky.

Výdrž telefónu na jedno nabitie je slušná. Normálne používanie smartfónu dosiahne istotne dobu od rána do nasledujúceho večera, hardcore používateľ ho vyšťaví od rána do polnoci. Aj to je slušné. 1750 mAh je skrátka na smartfón s priemerným procesorom aj displejom tak akurát.

Na jeden záber: Sony Xperia J:

Výhody:

+ dizajn, nosenie v zadnom vrecku nohavíc

+ prostredie prispôsobené menej náročným používateľom

+ hudobný prehrávač, sympatické FM rádio

+ priaznivá cena

Nevýhody:

- od Sony som čakal mechanickú spúšť fotoaparátu a vyššiu kvalitu snímok

- chýbajú skratky v hornej lište aj viacero nápadov v prostredí

- starý procesor aj grafika, iba priemerná pamäť RAM

- takmer každú funkciu by som nahradil lepšou z Google Play

Orientačná cena: 229 € (sonymobileshop.sk)

Záver

Sony Xperia J je slušný mobil nižšej strednej triedy, ktorý zaujme dostatočne veľkou batériou ako aj pomerom ceny a výbavy. Len by to chcelo už trochu progresu zo strany Sony. Kde je automatická regulácia jasu displeja? Zišiel by sa aj AMOLED. Kde je konečne viac nápadov v prostredí? Prečo musí byť každý Sony Android taký nudný a so slabým fotoaparátom? Xperia J je smartfón skôr pre bežného používateľa, ktorému neprekáža absencia skratiek v hornej lište, chýbajúce rotovanie domácej obrazovky a menu z konca na začiatok či iné drobnosti, ktoré sú na konkurenčných značkách samozrejmosťou. Treba tiež uznať, že Xperia J pôsobí ako drahší mobil, než v skutočnosti je. A to sa tiež počíta.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 31.08.2012 - 02:10

Podporované siete: 2G sieť GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz 3G sieť UMTS 900 / 2100 Mhz Čipset: Qualcomm Snapdragon S1 MSM7227A CPU: 1GHz ARM Cortex-A5 GPU: Andreno 200

rtg01.09.2012 - 01:26 Trvalý odkaz

nahravanie VGA videi?! dost bieda, dnes by som cakal, ze fon strednej triedy ma aspon obycajne HD video...

viperman10.09.2012 - 15:47 Trvalý odkaz

to je low end podla mna, parametre ma slabsie jak xperia U. a ten stoji neco nad 200 euro. akurat ma vacsi displej tento J.

Maroš08.11.2012 - 15:38 Trvalý odkaz

Toto J je rovnaká trieda ako U, V je rovnaká trieda ako P a T rovnaká trieda ako S,(SL)

Maroš08.11.2012 - 15:41 Trvalý odkaz

A keby sa mám vyjadriť k výkonu telefónu tak lepšie je natom aj xpera mini z minuleho roku..má novši procesor s architektúrou A7

Celá diskusia 27 príspevkov