Android aplikácie roku 2012 podľa Fony.sk

Traja hlavní redaktori Fony.sk dali hlavy dokopy a zozbierali najlepšie aplikácie roku 2012, bez ktorých sa nevedia už ani pohnúť.

Top App- bezplatná aplikácia s časovaným tichým režimom, o ktorej bežne ani netušíte. Ale keď znížite hlasitosť na minimum, automaticky sa zobrazí jednoduché počítadlo s nastavenou dobou, po ktorej sa tichý režim automaticky vráti do predchádzajúcej hlasitosti. Mimoriadne návyková vec.

Smart Keyboard

Top App- naša najobľúbenejšia klávesnica, ktorú máme vždy dokonale prispôsobenú (dizajn, rozloženie, veľkosť tlačidiel), a tiež v kompletne slovenskom jazyku s tlačidlami ľščť... Bezplatná verzia približne pri každom treťom použití spustí otravné vyskakovacie okno, preto odporúčame kúpu PRO verzie. Práve používanú klávesnicu (metódu zadávania textu) nastavenú výrobcom môžete zmeniť v nastaveniach telefónu v sekcii Jazyk a vstup, resp. Jazyk a klávesnica.

exDialer

Top App- top register posledných hovorov s inteligentným vyhľadávaním kontaktov. Vyrovná sa tejto funkcii v androidoch napríklad od HTC. Posunom prsta do strany po danom kontakte mu začnete telefonovať alebo písať správu.

Dropbox

Top App- najlepší vzdialený úložný priestor. Máme v ňom všetko potrebné, priečinky nazdieľané s kolegami, rodinou, atď. Na mobile perfektne funguje nielen download súborov, ale aj listovanie obrázkami v danom priečinku. A automatické zdieľanie fotografií do cloudu po pripojení k Wi-Fi (aj dáta) a v plnej kvalite? Na nezaplatenie!

ES Správca súborov

Top App- jednoznačne top správca súborov, ktorý nám umožňuje nielen odosielanie vecí na FTP, ale dokonca aj kontinuálne počúvanie hudby z daného priečinka na Dropboxe.

Evernote

Top App- najlepší poznámkový blok na svete. Poznámku vytvoríte na počítači, dokončíte na tablete, skontrolujete v mobile, odošlete e-mailom...

Jorte

Top App- najlepší kalendárový widget aj klasický kalendár v jednom. Na jemnom displeji na domácej obrazovke vďaka widgetu vidíte nielen mesačný náhľad, ale aj jednotlivé udalosti v ňom. A to všetko zadarmo.

Riview

Top App- jediný slovenský digitálny magazín skutočne vyvinutý pre smartfóny a tablety, ktorý má aj svoju Android aplikáciu s aktualitami a jednoduchým prístupom k jednotlivým vydaniam mesačníka vo formáte PDF. Samozrejme, zadarmo. Čierne pozadie šetrí batériu vášho mobilu, najmä v prípade (AM)OLED displejov.

Adobe Reader

Top App- jednoznačne najlepší spôsob čítania PDF súborov. Všetky ostatné alternatívy sú podľa našich skúseností pomalšie a horšie.

SHMUDroid

Top App- bez poriadnej predpovede počasia ani krok! Na základe vašej aktuálnej polohy ponúkne predpoveď počasia pre miesto, kde sa práve v tejto chvíli nachádzate. Samozrejmosťou je aj manuálny výber lokality z viac než 1000 miest na Slovensku.

SME.sk

Top App- aplikácia, pomocou ktorej si prečítate nielen denné spravodajstvo, ale aj články (komentáre) uzamknuté systémom Piano. Alternatívou sú aplikácie Teraz.sk a TA3.

Bankomaty

Top App- najbližšie bankomaty okolo vás s uvedením vzdialenosti vzdušnou čiarou od vašej polohy a vyznačením bankomatu v rámci Google Maps.

AirDroid

Top App- bezdrôtové prepojenie PC a mobilu. V mobile spustíte aplikáciu, na počítači pripojenom k rovnakej Wi-Fi sieti na web.airdroid.com oskenujete QR kód a už na počítači vidíte obsah vášho smartfónu. Môžete na PC odosielať SMSky, pracovať s kontaktmi, robiť screenshoty, uploadovať hudbu, spravovať fotografie... Na mojej bežnej domácej Wi-Fi sieti dosahujem rýchlosť prenosu asi 8 MB/s.

MX Player

Top App- jeden z najlepších, ak nie najlepší prehrávač videí. Ponúkne hardvérové a viacjadrové dekódovanie, zoomovanie obrazu, bohaté možnosti prispôsobenia titulkov. Zatiaľ si poradil so všetkými typmi súborov, ktoré sme vyskúšali.

TuneIn Radio

Top App- stovky svetových internetových rádií na jednom mieste. Zobrazí aj názov skladby.

Ponúka vyše 70 000 streamov rôznych klasických komerčných rádií, rýdzo spravodajských staníc, ale hlavne, nezávislých internetových rádií.

WhatsApp Messenger

Top App- známy messenger na posielanie multimediálnych súborov a textových správ. Využíva dáta operátora alebo sieť Wi-Fi.

Note Everything

Top App- prepracovaná aplikácia na vytváranie poznámok - textových, kreslených i zvukových. Možno prepojiť s Google Docs, nechýba vytváranie zložiek a samozrejmosťou je widget na plochu.

TV a video

Top App Oproti šikovnej bezplatnej aplikácii iVysílání České televize v prípade platenej Orange TV dosahujeme na domácej Wi-Fi sieti (2 Mbps) vyššiu kvalitu obrazu a menej trhaný prenos. Alternatívou je web iphonetv.antik.sk. Videá sledujeme aj prostredníctvom aplikácie YouTube, keďže odoberáme viacero video kanálov.

Internetové prehliadače

Top AppDolphin s podporou flash animácií a videí používame s nastavením "User Agent" na "Desktop", takže YouTube aj iné weby vidíme ako na PC, páči sa nám tiež vymazanie cache pamäte / histórie / cookies pri opustení aplikácie; Chrome používame na bežné prezeranie webu. Kolega Richard dokonca namiesto Facebook aplikácie, ktorá sa komplet prepletie celým OS, radšej prezerá m.facebook.com cez prehliadač Chrome.

Úprava fotografií

Top AppTop aplikáciou je určite androidovská novinka Snapseed, ako unikátny fotoalbum najkrajších momentov zachytených mobilom využívame Instagram, foto-kompozície z výletov (viacero fotografií na jednej) najmä kolega Richard vytvára v aplikácii PhotoShake a pred uploadom na Facebook snímky upravujeme a zmenšujeme vďaka Pixlr-o-matic.

Hry

Top AppNeed for Speed Most Wanted je nami odporúčaná racingovka s parádnou grafikou. Momentálne ju kúpite za 89 centov. Od Segy zase odporúčame Virtua Tennis Challenge s výbornou hrateľnosťou, peknou grafikou. Obmedzený počet turnajov na jeden deň má aj svoje výhody - nezabijete pri nej 12 hodín v kuse, a tak vás rýchlo neomrzí. Z logických hier máme radi Solitaire od ztlabs a slovenskú hru Hlavolamy.

Drobnosti:

- AudioKnihy - už len kvôli dokonalej verzii knihy Osudy dobrého vojáka Švejka stojí aplikácia za stiahnutie,

- Booking.com - hľadanie hotelov pre najbližsiu dovolenku či víkend,

- Lacing Shoes - človek by neveril, koľko spôsobov zaväzovania šnúrok existuje,

- Locus free - turistické mapy do vrecka (ale radšej máme spôsob TuristickaMapa.sk priamo na PC - naplánovanie trasy > vytvorenie screenshotov > presun do mobilu),

- SportsTracker - najlepšia aplikácia pre športovcov,

- MyMonKey - unikátna slovenská aplikácia zobrazujúca pohyby a stav vášho účtu na základe SMS-iek od vašej banky,

- Shazam a SoundHound - rozpoznávanie skladieb,

- Vivino - svetová databáza vín, stačí odfotografovať etiketu.

- Wallbase HD Wallpapers - množstvo rôznych pozadí pre váš smartfón

- ČSFD.cz - databáza filmov, komentáre, galérie

- CG Transit - cestovné poriadky vlakov, autobusov a MHD na Slovensku a Čechách

- Battery Indicator - stav nabitia batérie, informácie o teplote a čas o odpojení od nabíjačky nájdete v informačnej lište

- Justin Bieber- záverečný dôkaz, že kvalitná hudba ešte nevymrela. :)

Diskusia k článku:

Kibus 29.12.2012 - 12:53

Super. Fajn recenzia najzaujimavejšieho.

Me_Gusta29.12.2012 - 13:44 Trvalý odkaz

To posledné malo byť ironicky myslené že? :D ale potom čo robí v top?

Richard Hombauer29.12.2012 - 14:05 Trvalý odkaz

1. aby sme sa nebrali až tak vážne. 2. aby bolo jasné, že tento článok nie je o všetkých najlepších aplikáciách na svete. 3. že každá aplikácia má niečo do seba, pokiaľ správne funguje. 4. že nám môžete kedykoľvek poslať zaujímavý tip na aplikáciu a my si ho budeme vážiť. :)

Mišo29.12.2012 - 17:56 Trvalý odkaz

posledné ma rozsekalo :D
Tá appka smartkeyboard asi najlepšia klávesnica akú som kedy mal a to som ich vystriedal mnoho. čo sa týka toho FB tak tak isto ho používam ako Rišo. Normálna appka FB ide len na nervy a robí šarapatu

zilincan29.12.2012 - 20:28 Trvalý odkaz

Ja by som doplnil napriklad tieto aplikacie :)
AndroidLost - pre pocit bezpecia
Business Calendar
Handcent SMS
Meniny (NameDay)
MortPlayer Music
Profile Scheduler
Real Calc
StopWatch Timer
Tiny Battery Widget

Celá diskusia 14 príspevkov