Samsung Galaxy S Advance (i9070)

Recenzia vylepšenej verzie predchodcu Galaxy S s dvojjadrovým 1 GHz procesorom, rýchlejšími dátami, LED diódou a väčšou RAM. 4'' WVGA Super AMOLED displej a zvyšná výbava ostali nezmenené.

Základné parametre:

OS: Android Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UI 4.0

procesor: dvojjadrový 1 GHz, ARM Cortex-A9 MPCore

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 123 x 63 x 10 mm,

hmotnosť: 121 gramov overenédisplej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 52 x 87 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: 1,3 Mpix

pamäť: pamäť 768 RAM + 8 GB ROM (dostupná 3,91 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: EB535151VU, Li-Ion batéria 1 500 mAh

SAR: 0,54 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 340 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, informačná dióda

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.6 Gingerbread

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, dokumenty.

Prvú vlajkovú loď radu Galaxy si pamätá snáď každý. Dizajn podobný iPhonu, pekný AMOLED displej a jedna z najlepších hardvérových výbav, akú sme na trhu mohli nájsť. Po určitom čase sa na trh dostala verzia s prívlastkom Plus, ktorá však v porovnaní so základným S-kom neponúkala nič prevratné. Takt procesora sa zvýšil o 400 Mhz a kapacita batérie o 150 mAh. Tohtoročné MWC prinieslo ďalší model na báze mobilu známeho aj pod skratkou SGS – Samsung Galaxy S Advance. Anglické slovíčko Advance v názve tohto smartfónu znamená pokrok, postup či posun. Ten naozaj nastal a týka sa predovšetkým hardvérovej výbavy.

Dizajn zariadenia je rovnaký aký sme mohli vidieť pri prvej a druhej vlajkovej lodi tejto triedy. Ak napríklad položíte vedľa seba Galaxy S Advance a Galaxy S II, rozdiel je iba vo veľkosti stredného hardvérového tlačidla, ktoré poslúži aj na rozsvietenie displeja. Inak je to rokmi ošľahaný dizajn, ktorý už nemusí vyhovovať každému. Pod displejom nájdeme ešte dve dotykové tlačidlá a nad ním sa nachádza predná 1,3 Mpix kamera, slúchadlo a senzory priblíženia a regulácie jasu. Nad displejom nenájdete LED-ku, ktorá chýba na väčšine Samsungov. Zmeny v porovnaní s Galaxy S a S2 si všimnete pri pohľade zboku. Tu sa Advance inšpiroval googlovským smartfónom Galaxy Nexus a ponúkne mierne zahnutú konštrukciu a spodnú časť o čosi hrubšiu než je hrúbka hornej. Význam tohto prevedenia zistíte, ak smartfón položíte na stôl displejom nadol. Vďaka miernej zahnutej konštrukcii a vystupujúcim okrajom sa displej nedotýka stola, čo značné eliminuje prípadné škrabance. A s Galaxy Nexus má zhodné aj rozmiestnenie konektorov. Horná, pomerné úzka stena ostala prázdna, napravo je prakticky umiestnený vypínač, naľavo tlačidlo ovládania hlasitosti; 3,5 mm audio konektor spolu s microUSB nájdeme v spodnej časti. Či uvítate audio jack v spodnej stene, necháme na vás. Zo zadného krytu s mierne textúrovaným povrchom vystupuje objektív fotoaparátu spolu s LED bleskom. Umiestnenie mriežky hlasného reproduktora do zadnej steny má svoju nevýhodu v stíšení zvonenia mobilu položeného na posteli, sedačke či vo vrecku nohavíc. Po odstránení krytu sa objaví batéria a dva sloty – pre microSD a SIM kartu - s ktorými môžete manipulovať aj bez potreby vybratia batérie.

Smartfón je zhotovený z plastu, nedajte sa oklamať ani sivým lemom. Konštrukcia je pevná a to aj vďaka zadnému krytu, ktorý nepresahuje do iných častí.

Displej je rovnaký ako na modeli Galaxy S. Ide teda o Super AMOLED s uhlopriečkou štyri palce a rozlíšením 480 x 800 bodov. Jednou z devíz Galaxy S bol práve displej, ktorý svojimi farbami a pozorovacími uhlami zamotal hlavu nejednému záujemcovi o nový mobil. Rovnako potešil aj Advance. Jasné farby (ktoré však niekomu môžu pripadať až presýtené), dobrý pomer uhlopriečky a rozlíšenia i výborné pozorovacie uhly, ktoré patria medzi najlepšie aké dnešné displeje ponúkajú. A s displejom som bol spokojný aj v slnečnom exteriéri. O dobrú čitateľnosť sa postarala automatická regulácia jasu, ktorá vedela, čo má robiť.

Ak si jas displeja radi regulujete sami a návšteva nastavení alebo widget na domácej obrazovke vám nevyhovuje, mám pre vás jeden tip: dotykom hornej lišty s informáciami o čase či dátume sa lišta mierne povytiahne a jednoduchým posúvaním prsta do strán pohodlne upravíte jas obrazovky podľa vašich predstáv. Takúto fičúru nájdete aj v iných smartfónoch triedy Galaxy.

Prípadné škrabance by malo odplašiť ochranné sklíčko Gorilla Glass. Počas používania sa na displeji neobjavil ani jeden, no zo skúseností s inými zariadeniami viem (dlhodobé používanie), že ani tá Gorilla nie je vždy zárukou displeja bez škrabancov.

Hardvérovou výbavou sa inšpiroval u dvojice Galaxy S a S II. S jednotkou má spoločný takt a s dvojkou počet jadier. Výsledkom je teda dvojjadrový 1 000 MHz procesor. Operačná pamäť RAM ponúka slušných 768 MB a svojou veľkosťou sa opäť radí medzi Galaxy S (512 MB) a S II (1GB). Smartfón bol počas celej doby testovania svižný, aj s výkonom som bol spokojný. Poradil si dokonca s hrou Real Racing 2. V benchmarku Quadrant Standard dosiahol Galaxy Advance 2 747 bodov a v AnTuTu Benchmark to bolo 4 880 bodov.

Podobne ako u nedávno testovaného Samsungu Galaxy Ace 2, aj Advance beží iba na Androide vo verzii 2.3. Podľa videí na webe by však obe zariadenia mali získať Ice Cream Sandwich. O Jelly Bean sa zatiaľ nehovorí.

Stará známa nadstavba TouchWiz vo verzii 4.0 je neoddeliteľnou súčasťou smartfónov od Samsungu. Ak by sme ju porovnali s nadstavbami iných výrobcov, určite by sme našli prepracovanejšie prostredie. Na zablokovanej obrazovke poteší okrem informácií o dátume, čase, zmeškaných udalostiach aj možnosť ovládať prehrávač hudby. Skratky do aplikácií, aké nájdeme v HTC Sense alebo Galaxy S III, tu však nečakajte. No aj v takýchto situáciách sa skúsenejší používatelia vynájdu a stiahnu si rôzne lockery, ktoré si prispôsobia podľa svojich predstáv.

Na umiestnenie widgetov, skratiek a priečinkov máte k dispozícii sedem domácich obrazoviek; nechýba ani priamy prechod z poslednej na prvú. Páči sa mi, že Samsung zvykne pribaliť aj pár widgetov. Z najzaujímavejších spomeniem hodiny (chýba im však priamy vstup do budíka), počasie (veľkosť si môžete prispôsobiť), poznámky Minipapier, kalendár s informačným riadkom a správcu úloh, ktorý informuje o počte spustených aplikácií a umožní aj rýchle prepínanie medzi nimi. V správcovi úloh nájdete aj informácie o stiahnutých aplikáciách, voľnej RAM pamäti a dostupnej pamäti v telefóne a na SD karte. Interná pamäť je rozdelená na ukladací priestor USB s veľkosťou 3,91 GB a systémový priestor pre dáta aplikácií 1,97 GB. Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou tohto prostredia je výsuvná lišta s piatimi skratkami rýchlej aktivácie Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichého režimu a automatického otáčania obrazovky. Aktiváciu dátového pripojenia nájdete v ponuke, ktorá sa zobrazí dlhším stlačením tlačidla napájania. A nechýba ani možnosť zhotovenia snímky obrazovky pomocou stlačenia stredného tlačidla a tlačidla napájania. Prostredie ponúka aj pár vychytáviek, ktoré spolupracujú so senzormi. Prevrátenie telefónu displejom nadol stlmí prichádzajúce hovory a pozastaví prehrávač hudby alebo rádio a na zoomovanie v prehliadači alebo galérii sa stačí dotknúť displeja dvomi prstami a nakláňať smartfón.

V telefónnom zozname som si po pridaní účtov sociálnych sietí našiel všetky kontakty na jednom mieste. Položky so zhodným názvom sa automaticky prepoja a umožnia tak prístup k základným informáciám, histórií volaní a posledným statusom na sociálnych sieťach. Pri vytáčaní poslúži inteligentné vyhľadávanie, no poradí si iba s telefónnym číslom a menom, v priezviskách vyhľadávať nedokáže. Na komplexné vyhľadávanie mien stačí na domácej obrazovke podržať ľavé softvérové tlačidlo pod displejom, čím spustíte univerzálne vyhľadávanie, ktoré si poradí aj s menami a priezviskami. Pomerne klasický androidovský telefónny zoznam oživuje mala fičúrka od Samsungu. Ak prejdete po kontakte zľava doprava začne sa vytáčanie a v opačnom smere sa otvorí nová SMS správa. V aplikácii Správy nechýba možnosť vyhľadávania v obsahu, potvrdenie o doručení a zoradenie správ do konverzácií. V režime naležato sa na ľavej strane zobrazuje zoznam konverzácií a na tej pravej nájdete konkrétne správy. Takéto zobrazenie častokrát sprehľadní a urýchli prezeranie správ. O komunikáciu prostredníctvom e-mailov sa postarajú dve aplikácie E-mail a Gmail. Prvá spomenutá slúži na pridanie rôznych účtov a pri tých známejších sa o nastavenie postará za vás. Na rýchlejší prístup poslúži widget na domácej obrazovke.

Internetový prehliadač zvláda flash animácie a súčasné prezeranie viacerých stránok. Často navštevované stránky si môžete uložiť ako záložky a nechýba ani história posledných prezeraní. Pre majiteľov tlačiarne značky Samsung je prichystaná aj priama tlač. V androidoch si zvyčajne vystačím s týmto systémovým prehliadačom a inak to nebolo ani v tomto prípade. Privítal by som však automatické zalamovanie textu, ktoré by pridalo na pohodlnosti pri čítaní dlhších článkov.

Raz snáď príde ten čas a v Samsungu pochopia, že android a spúšť fotoaparátu idú dokopy. Vo windowsfónoch to zabezpečili jednoducho. Ak chcete vyrábať smartfóny s týmto OS, spúšť musí byť povinnou výbavou. Palec hore! Galaxy Advance ponúka päťmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. S výslednými fotografiami som bol spokojný. Nechýbala ostrosť ani vernosť farieb. Prostredie fotoaparátu je tvorené prispôsobiteľnou lištou skratiek naľavo, veľkým hľadáčikom v strede a panelom so spúšťou a prepínaním medzi videom a kamerou napravo. Video nahráva v HD kvalite, no chýba automatické preostrovanie počas natáčania. Fotoaparát v Galaxy Advance vás nenechá v štichu ani pri slabšej úrovni batérie. Spustíte ho aj pod úrovňou 15 percent batérie, ale bez blesku.

Z funkcií prehrávača hudby treba pochváliť pohodlné ovládanie na zamknutej obrazovke a vo výsuvnej lište. Ďalšie plus získava za delenie skladieb aj podľa priečinkov, ktoré oceníte pri neúplných tagoch skladieb. V nastaveniach zvuku nájdete aj ekvalizér s viacerými profilmi, zvukové efekty a možnosť nastaviť si časovač vypnutia prehrávača. To sa zíde napríklad pri nočnom počúvaní. A nechýba ani možnosť zmeny hlasitosti v zablokovanom stave.

FM rádio s RDS si poradí aj so zobrazením názvu skladby alebo relácie (RT). Ovládanie už nájdeme iba vo výsuvnej lište, na zablokovanej obrazovke chýba.

Vždy ma poteší, ak v smartfóne je už nainštalovaný prehliadač dokumentov, ktorý využívam najmä na otváranie príloh e-mailov. Aplikácia Polaris Office si poradí aj s editáciou a zvláda oba formáty dokumentov (97-2003 a 2007). Túto aplikáciu som však použil iba raz. Dôvod je jednoduchý. V obchode s aplikáciami Samsung Apps si môžete zadarmo stiahnuť výbornú aplikáciu Smart Office 2, za ktorú by ste v Google Play zaplatili takmer 5 eur. Smart Office ponúka okrem vytvárania a editácie dokumentov aj pár šablón a priamo z aplikácie máte prístup k vašim dokumentom na Dropboxe a Disku od Google (Google Docs). Túto možnosť som si ihneď obľúbil, keďže ide o dve služby, ktoré v redakcii používame takmer každý deň. V obchode Samsung Apps nájdete aj ďalšie aplikácie, za ktoré by ste v Google Play museli platiť.

Ak ste už niekedy vlastnili android od Samsungu, určite poznáte ich Huby. Nie, nejde o žiadne rastliny ale o balík aplikácií. V Music Hub si môžete kúpiť vašu obľúbenú hudbu, v Game Hube nájdete pár zaujímavých hier a Social Hub slúži na prístup k informačným kanálom a správam z jedného miesta.

Ďalším zaujímavým doplnkom je možnosť synchronizácie smartfónu s PC cez Wi-Fi prostredníctvom aplikácie Kies air. Obsah zariadenia prezeráte na PC cez internetový prehliadač. Stačí zadať IP adresu, ktorá sa zobrazí na displeji smartfónu a ste tam. Šikovná vec. A na posielanie súborov môžete okrem tradičného Bluetooth využiť aj Wi-Fi Direct.

Kapacita batérie sa v porovnaní s Galaxy S nezmenila. Vyťaženejší deň so zapnutou synchronizáciou účtov, telefonátmi a častejším prezeraním webu hravo zhltne takmer celú kapacitu. Počas viac než dvojtýždňového používania sa vyskytli aj voľnejšie dni, kedy som iba sem-tam mrkol na prijaté e-maily, uskutočnil minimum telefonátov a na webe pozrel iba to najnutnejšie. Vtedy mi Galaxy S Advance vydržal aj dva dni.

Výhody:

+ dvojjadrový procesor s dostatočne veľkou RAM pamäťou

+ SuperAMOLED displej s dobrou čitateľnosťou v exteriéri a výbornými pozorovacími uhlami

+ pevná konštrukcia

+ bezdrôtová synchronizácia Kies air

Nevýhody:

- starší OS Android 2.3

- chýba informačná dióda

- chýba spúšť fotoaparátu a automatické preostrovanie počas nahrávania videa

- žiadna dizajnová inovácia

Orientačná cena: 346 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung Galaxy S Advance je dobre vybavený smartfón, a ak dostane aktualizáciu na Android 4.0, o ktorej už kolujú neoficiálne informácie, pôjde o smartfón splňujúci požiadavky aj náročnejších používateľov. Dvojjadorvý procesor ponúka slušný výkon a pekný Super AMOLED displej vás prekvapí výraznými farbami a dobrými pozorovacími uhlami. Ak vám nevadí rokmi ošľahaný dizajn, tak nad týmto smartfónom môžete pouvažovať. Ostáva len dúfať, že aktualizácia na ICS sa naozaj dostaví.

Za priameho dvojjadrového konkurenta môžeme považovať model Sony Xperia P. Ponúkne fotoaparát s väčším rozlíšením, no na druhej strane, chýba jej slot na pamäťovú kartu a kapacita batérie je niečo menšia.

Druhý názor

Richard Hombauer: Keď sa pozriem na môj starší Galaxy S II, nevidím v Galaxy S Advance zmysel. Výrobca radšej mohol znížiť cenu vlanajšej vlajkovej lode. Na tú je aj dostatok rôznych puzdier, silnejších batérií a iného príslušenstva. Audio konektor v spodnej stene priam volá po špecifickom audio stojane, no v balení sa nič také nenachádza. Galaxy S Advance ma nijak neoslovil, presvedčil by ma len cenou.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 31.01.2012 - 11:46

Takto mal vyzerat uz prvý Galaxy S a nie ze ani Galaxy S plus nemal led. Vyššia ram takisto poteší.

Adam Lukačovič08.08.2012 - 03:06 Trvalý odkaz

mental.disease: neviem ci by takto mohol vyzerat uz prvy galaxy S kedze vtedy sa za uplnu senzaciu pokladal 1 GHz procesor....o procesoroch s dvomi nebodaj styrmi jadrami sa mohlo ludom v tej dobe len snivat

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.08.2012 - 14:19 Trvalý odkaz

Píšem niečo o CPU?..

Me_Gusta08.08.2012 - 14:45 Trvalý odkaz

Zbytočný model. Čo sa snažia spraviť čo najviac mobilov na jedno kopyto a potom "ľudia vyberajte si!"

Pavol Pavučko08.08.2012 - 17:36 Trvalý odkaz

ej zbytocny pozri na tu cenu na ten typ grafiky ktory ma s3 a na to ze ma dvojadro

Celá diskusia 18 príspevkov