Sony Xperia P (LT22i)

Prvý kontakt so smartfónon v novom dizajne Xperia NXT, s dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, AF a plnou výbavou.

Základné parametre:

OS: Android Android 2.3 Gingerbread (s aktualizáciou na 4.0 Ice Cream Sandwich)

procesor: dvojjadrový 1 GHz STE U8500, GPU Mali 400,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 122 x 60 x 11 mm,

hmotnosť: 121 gramov overenédisplej: TFT, Reality Display s technológiou Sony WhiteMagic, 540 x 960 b., dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, rozmery 50 x 88 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, Sony Exmor, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), 3D Sweep Panorama,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (13 GB dostupná)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI, DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 305 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 369 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.7

Obsah balenia: telefón, nabíjačka, microUSB kábel, slúchadlá, dokumenty,

Zástupcovia série posledných Xperií známej aj pod skratkou NXT, familiárne tiež UPS (Xperia U, P a S), majú veľa spoločného; najmä hranatý dizajn s priesvitným pásikom v spodnej časti. Pre niekoho nuda, pre iného konečne voľačo iné než všetky tie deriváty iPhonu. Uznávam, Xperie od ostatných androidov spoľahlivo odlíšite, ale či už z diaľky určíte, že sa jedná o P-éčko, tým si nie som úplne istý.

Každopádne, je to kvalitne spracovaný telefón s odnímateľnou "bradou", teda časťou pod priesvitným pásom s trojicou dotykových tlačidiel. Na S-ku sa ovládali hrozne, na Xperii P je všetko v poriadku. Ostré hrany trochu obťažujú v ruke, ale inak môžeme len chváliť. Vypínač v bočnej stene, mechanická spúšť fotoaparátu tiež, ľahko nahmatateľný ovládač hlasitosti medzi nimi, audio jack v stene hornej, microHDMI (type D) v ľavej bočnej... Akurát microUSB nemusel byť vedľa neho, ale radšej na spodku. Vážnym nedostatkom je absencia akéhokoľvek slotu pre pamäťovú kartu (reálne dostupných je len 11,3 GB zabudovanej pamäte a ďalších 1,7 GB pre aplikácie). Použitie microSIM, ktorú zasúvate do ľavej bočnej steny pod elegantne vyriešený kryt, je vecou názoru. Ja microSIM jednoznačne odsudzujem, ale o tom inokedy. Aby som tento odsek neskončil kritikou, pochvalu si zaslúži informačná LED-ka v mriežke reproduktora.

Balenie bude zrejme obsahovať len základné veci, no v okolitých krajinách sa už kolegovia stretli s HDMI káblom, NFC Tagmi či koženým puzdrom v škatuľke s telefónom.

Displej s technológiou White Magic, ktorá doplnila trojicu RGB subpixelov o štvrtý, biely, si zaslúži len a len pochvalu. Na slnkom zaliatej lúke fotografujem najspoľahlivejším hľadáčikom zo všetkých mobilných telefónov. Aj Samsung Galaxy S III s nastaveným maximálnym jasom môže závidieť. V prípade automatického jasu môžete "Jasný režim" (dvojnásobok jasu bežného displeja, t.j. 935 cd/m2) prepnúť na "Režim šetrenia energie".

Biela je na displeji krásne žiarivá, no súčasne treba napísať, že čierna nemôže konkurovať čiernej na AMOLED displejoch konkurentov. A keď už kritizujem, idem hneď na prostredie. Horná vysúvacia lišta bez skratiek je už v Sony androidoch trpkou klasikou. Keď listujete piatimi domácimi obrazovkami, ktorých počet nemožno zmeniť, musíte sa z piatej strany pekne postupne vrátiť na štvrtú, tretiu, druhú...alebo stlačíte tlačidlo Domov a vrátite sa na tretiu. Jednotlivé obrazovky totiž nie sú prepojené, na prvej a piatej sa listovanie zastaví. Aspoň, že priečinky sa tu dajú vytvárať tak, ako si predstavujem. V usporiadaní položiek v hlavnom menu prekvapí zoradenie podľa používania (najpoužívanejšie hore) či chronologická postupnosť (t.j. podľa dátumu inštalácie danej aplikácie).

Vďaka dvojjadrovému 1 GHz procesoru ST-Ericsson U8500 a grafike Mali 400 MP s 1 GB RAM funguje všetko svižne. Len v prípade náročných videí občas Xperia P zaváha, ale pri bežnej práci je rýchla ako blesk.

Sony síce ignoruje hornú lištu či vylepšenie odblokovacej obrazovky, no v rámci aplikácií má pár tromfov v rukáve. TrackID rozpoznáva skladby už pekných pár rokov. Hudobný prehrávač patrí k najlepším na trhu. Ani ho nemusíte spúšťať, stačí rozsvietiť obrazovku a posunúť prstom digitálne hodiny do strany. Zobrazíte tak ovládače prehrávača, ktoré napríklad chýbajú pri počúvaní hudby v hornej lište. Nekonečné tlačidlo v prehrávači vás dostane rovno do Youtube, Wikipedie, textov skladieb... Šikovná vecička. Hlasná reprodukcia kvalitou ani hlasitosťou neoslní.

Milým prekvapením je fotoaparát s príjemnými výsledkami, no ešte lepším spúšťaním. Stačí podržať mechanické tlačidlo, čím sa aj na zablokovanom telefóne so zhasnutým displejom spustí fotoaparát slušnej kvality. A keď chcete, môže sa vždy hneď vytvoriť aj fotografia, no tá je väčšinou rozmazaná. Skrátka, Rýchle spustenie nastavte len ako "iba spustiť".

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 35 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 91 MB / min.)

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 50 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 142 MB / min.)

Zábavné funkcie dopĺňa aj štandardné FM rádio, funkciu Radio Text nahrádza už spomínaná funkcia TrackID. Ak však radi objavujete nové skladby alebo remixy napríklad na Rádio_FM, TrackID vám veľmi nepomôže a Radio Text by ste ocenili oveľa viac.

Orientačná cena: 369 € (se-eshop.sk)

Záver

Xperia P je šikovný telefónik, ktorý však musí zaujať svojou cenou. "Péčko" veľa konkurentov nemá, je ním snáď len Samsung Galaxy S Advance. Bežný používateľ ocení krásny displej nielen v interiéri, ale aj vonku. Príjemné sú aj rýchle reakcie. Horšie je to s výdržou na jedno nabitie, v tomto smere by mal technologický gigant Sony na svojich telefónoch poriadne zapracovať. Smartfónov s kapacitou 2000 mAh je už na trhu niekoľko a Sony akoby snahu konkurentov i túžby zákazníkov úplne ignoroval. Ak nie ste zaťažení na extrémnu výdrž na jedno nabitie, bude vám Xperia P dobrým pomocníkom nielen pri telefonovaní, ale aj snímaní momentiek vďaka hardvérovej spúšti a parádnej čitateľnosti displeja na slnku.

Diskusia k článku:

JaroB 27.02.2012 - 00:08

Lenka: poprosím upraviť tabuľku s údajmi. Sklíčko nieje Gorila Glass,(SONY) používa Dragon Glass.Foto chip je ExmorR,pamäť má 16GB(13GB pre používateľa) bez možnosti rozšírenia o microSD karty, BT je 2.1+EDR tu je white paper: http://developer.sonymobile.com/wportal/devworld/downloads/download/sonyxperiapwp1?cc=gb&lc=en

Lenka Ivančíková27.02.2012 - 01:01 Trvalý odkaz

vdaka za doplnenie. :-) pamat bola v poriadku.

Maroš29.02.2012 - 19:07 Trvalý odkaz

to nova xperia má menší výkon procesoru než moja staršia mini pro xperia (2016mhz) a pritom toto je dvojjadro :D :D

Xiny29.02.2012 - 21:28 Trvalý odkaz

xperia mini pro ma len 1Ghz procak tak neviem co riesis

Maroš01.03.2012 - 15:46 Trvalý odkaz

lenže ked ma mini pro 2ghz procak tak sa tomu hovorí nový kernel... ty nevieš a riešiš to :D

Celá diskusia 84 príspevkov