Huawei má o náhrade Google Play rokovať s Aptoide

Sankcie voči Huaweiu sa posúvajú o 90 dní. Do tej doby má firma čas na prípravu krízového plánu. O náhradu Google Play sa má postarať Aptoide, teda alternatívny obchod s Android aplikáciami.

Huawei to v posledných dňoch nemá ľahké. Čelí sankciám zo strany americkej vlády, ktoré vznikli na základe podozrenia zo špionáže. Ich výsledkom je, že mnohé americké spoločnosti dávajú od Huaweiu ruky preč a buď končia, alebo znižujú úroveň spolupráce.

Veľkou ranou pre mobilnú divíziu je obmedzenie spolupráce s Googlom, ktoré sa odrazilo na zrušení licencií pre budúce zariadenia. To by znamenalo, že každý výrobok, ktorý Huawei v budúcnosti prinesie, príde o podporu dôležitých aplikácií Googlu ako napríklad Gmail, YouTube či Google Play.

Huawei mal byť dokonca stiahnutý aj z Android beta programu a odseknutý od spolupráce s firmou ARM, ktorá sa starala o návrh jeho vlastných Kirin procesorov.

Všetky americké sankcie sú však pozastavené na 90 dní. Do tej doby má Huawei čas na vyriešenie situácie. Podľa najnovších informácií údajne vedie rokovania s firmou Aptoide, ktorá poskytuje náhradné riešenie za obchod Play.

V súčasnosti ponúka viac než 900-tisíc aplikácií, s približne 100 miliónovou základňou používateľov. Zatiaľ nie je jasné, ako by Huawei do svojich systémov Aptoide implementoval. Jeho cieľom by však bolo priviesť životaschopnú alternatívu ku Google Play.

Zdroj: dinheirovivo.pt

Diskusia k článku:

Začať diskusiu