Huawei stratil ďalšieho partnera, lúči sa s ním spoločnosť ARM. Čo bude ďalej?

Rozviazanie spolupráce s ARM bude zrejme znamenať problémy pri výrobe procesorov Kirin. Ak Huawei nenájde riešenie, plány na vlastný OS a odstrihnutie od USA môžu byť zbytočné.

Situácia okolo budúcnosti čínskeho Huaweiu sa mení každý deň. Americký prezident ho pred týždňom zaradil na tzv. Entity list, teda zoznam spoločností, s ktorými firmy sídliace v USA nesmú obchodovať.

V článku Huawei má ďalší problém! Zdá sa, že príde o nové Google služby sme informovali, že stratí prístup k službám Google Play a teda aj možnosť svojim zákazníkom v nových mobiloch (ktoré by Huawei chcel certifikovať až po umiestnení na zoznam) ponúknuť sťahovanie aplikácií z Google Play.

Smartfónov, ktoré už na trhu sú, sa to netýka a môžu si žiť vlastným životom, no ich majitelia zrejme nemôžu počítať s bezproblémovými aktualizáciami na Android Q či novšie verzie.

Neskôr sa ku Googlu pridali aj výrobcovia čipov intel, Qualcomm, Bradcomm či Western Digital.

Ešte včera sa predpokladalo, že Huawei, hoci s ťažkosťami, z celej situácie vykľučkuje dobre pripravený.

Je totiž známe, že pracuje na vlastnom operačnom systéme, ktorý by v nových telefónoch Huawei mohol Android nahradiť už na jeseň 2019. V hre je tiež použitie open-source verzií Androidu (tzv. čistý Android AOSP) a nahradenie obchodu Google Play vlastnou alternatívou. Huawei je veľký hráč, takže sa dá predpokladať, že by do jeho alternatívy App Store či Samsung Galaxy Store väčšina vývojárov tie najobľúbenejšie aplikácie pridávala veľmi ochotne.

Zmrazenie dodávok čipov sa tiež neprejaví okamžite, čínsky výrobca ich má na sklade určite desaťtisíce, takže výroba nových modelov, vrátane vlajkových lodí P30 a P30 Pro, zrejme môže bežať ešte pár mesiacov bez akýchkoľvek výpadkov.

Uvažovalo sa tiež o tom, že by sa Huaweiu bez amerických komponentov mohol zaobísť úplne - svoje výrobky by totiž vyskladal z procesorov, modemov a pamätí iných od výrobcov mimo USA. Také displeje a batérie sa koniec-koncov v takmer výhradne v Ázii produkujú už roky.

To, že sa k zákazu aktuálne pridali aj mimoamerické firmy, je však zatiaľ najväčším škrtom cez rozpočet Huaweiu. Včera od neho dal ruky preč aj britský výrobca čipov ARM, ktorý zamestnancom nariadil, aby s kolegom z Huaweiu a divízie HiSilicon oznámili, že s nimi z do vyriešenia situácie nebudú robiť žiadny biznis ani poskytovať softvérovú a technickú podporu.

Vágne oznámenie v skutočnosti znamená, že Huawei bez ARM pravdepodobne nebude schopný produkovať svoje procesory Kirin (stoja na architektúre ARM) a nateraz sa zdá, že kým pre všetky ostatné prekážky Číňania pripravili plán B, v prípade procesorov zatiaľ zostanú ich ruky zviazané. Uvidíme, čo sa stane v najbližších týždňoch či mesiacoch, kedy sa sklady Huaweiu začnú vyprázdňovať.

Zákaz americkej vlády nemusí platiť večne

V situácii zatiaľ zostáva viac otázok než odpovedí, Huawei ale zatiaľ všetky možnosti na obranu nevyčerpal. Vyeskalovanie situácie je dôsledkom prebiehajúcej americko-čínskej obchodnej vojny a administratíva Donalda Trumpa blokovanie Huaweiu opiera o obavy pred špionážou či ohrozením bezpečnostných záujmov štátu. Podklady pre tieto tvrdenia sme však prakticky nevideli, hoci jedným z vodítok je údajná povinnosti akejkoľvek čínskej spoločnosti spolupracovať s čínskymi tajnými službami podľa zákona z roku 2017, dohľadateľného ako Chinese National Intelligence Law.

Huawei tento mesiac uviedol, že by prípadnú výpomoc na špionáži odmietol aj napriek čínskej legislatíve a hovorca miestnej vlády sa nechal počuť, že aj takáto spolupráca musí prebiehať podľa zákona, rešpektovať ľudské práva a právne nároky fyzických osôb či firiem. Západní experti ale takýmto výrokom príliš neveria a predpokladajú, že manevrovací priestor Huaweiu by bol v praxi minimálny či žiadny.

Huawei môže v USA stále využiť svoje demokratické právo a napadnúť zaradenie na Entity list na americkom súde. V tom prípade by ľudia okolo Donalda Trumpa pravdepodobne museli zverejniť dôkazy, ktoré by Huawei zo špionážnych aktivít priamo usvedčovali, namiesto špekulácií a uvádzaní "teoretickej možnosti", že by k takejto špionáži mohlo prísť v budúcnosti.

Ak by takéto dôkazy predložené neboli, súd by blokovanie Huaweiu mohol úplne zrušiť a situácia by sa vrátila k normálu spred pár týždňov.

Podozrivo ticho zatiaľ zostáva čínska vláda, hoci niektorí experti už očakávali príchod protiopatrení v rámci spomínanej obchodnej vojny. Dočkať by sme sa mohli aj zákazu alebo obmedzenia pôsobenia západných firiem v najľudnatejšej krajine sveta.

Že to nie je úplná utópia, dokazuje napríklad presun výroby nadchádzajúcich iPhonov do Indie. Nevedno, nakoľko išlo o čisto ekonomické rozhodnutie a na koľko ochranu pred potenciálnym zhoršením politickej situácie.

V komunistickej Číne by zrejme akékoľvek svojvoľné zákazy a kontroverzné zákony vyháňajúce zahraničné firmy z krajiny narážali na výrazne menej odporu verejnosti, médií a súdov, no netreba si myslieť, že tu má vláda úplne voľné ruky. Z EÚ dováža taker 13 % svojho obchodu a z USA viac než 7 %. Drastické kroky by teda išli aj proti jej ekonomickým záujmom a príklad s Apple naznačuje, že India či Vietnam budú pripravené prevziať rolu lacných výrobných liniek pre USA a Európu.

Zdroj: Androidbeat.com, AndroidPolice.com

Diskusia k článku:

Rastislav.j 23.05.2019 - 20:06

problém akýchkoľvek vojen je, že porazený bývajú na oboch stranách. Predpokladám, že firmy a štáty sa poučia a zmenia svoje správanie tak, aby boli podobnými krokmi čo najmenej ohrozené.

Nightmare23.05.2019 - 20:59 Trvalý odkaz

Telekom ma akcie na seriu P30 hned :D:D

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy23.05.2019 - 23:34 Trvalý odkaz

No uz aj Toshiba a Panasonic dávajú ruky prec od Huawei. A aj par operatorov konci s predajom :) ale sa to sype.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease24.05.2019 - 01:06 Trvalý odkaz

K tomu presunu výroby iPhone do Indie.
Nemá to nič s obchodnou vojnou Čína - USA.
Taiwanska spoločnosť Foxconn ako výrobca (o.i.) Apple produktov, to plánuje od roku 2015 v rámci posilnenia investícií v tomto regióne.
Foxconn má okrem Číny a Indie fabriky po celom svete
Brazília, Európa (Slovensko, Maďarsko, Česko, Turecko),
Japan, Malaysia, Mexico, Južná Kórea, United States.

Daor3224.05.2019 - 17:01 Trvalý odkaz

No pre mna velky skrt cez rozpocet toto co sa deje... Poradte co spravit. Planoval som teraz kupit hodinky Huawei GT k mojmu telefonu Huawei mate 10 pro, ktory som chcel vymenit za Mate 30 pro na jesen. Zaroven mam doma osobnu vahu od Huawei + huawei band 2, ktore funguju na Huawei health appke. Ked prejdem na inu znacku (asi Samsung) tak na plnohodnutne fungovanie tychto zariadeni budem potrebovat v Samsung telefone Health appku od Huawei? Alebo vie naramok, hodinky a vaha od Huawei plnohodnotne fungovat aj na Samsung Health appke? Cele zle toto, kurnik ;-)

Celá diskusia 7 príspevkov