EÚ opäť znižuje maximálne ceny v roamingu. Operátori vám musia dať viac dát

Vzorec pre výpočet dát využiteľných v EÚ na základe celkovej ceny paušálu sa upraví v prospech zákazníka.

Európska únia už dlhšie tlačí na znižovanie poplatkov za využívanie služieb mobilných operátorov v zahraničí. Aktuálne platí, že pri telefonovaní, posielaní SMS alebo dokonca využívaní internetu v európskom roamingu, by ste mali platiť rovnaké ceny, ako by vám operátor naúčtoval na Slovensku.

Volania, SMS a internet za hranicami dokonca musia byť odrátané z predplateného paušálu alebo balíkov.

Využívanie dát a iných služieb SIM kartami v zahraničí, je však pre operátorov drahšie než v domácej sieti. Nariadenie preto umožňuje monitorovanie spotreby na základe tzv. politiky primeraného využívania. Operátor môže vyhodnocovať vašu štvormesačnú dátovú spotrebu a ak je objem prenesených dát v zahraničí vyšší než doma, môže dáta nad rámec regulácie spoplatniť. Opatrenie je zamerané proti špekulantom, ktorí by si chceli kúpiť výhodnejší paušál v inej krajine EÚ a využívať ho na každodennej báze doma.

Regulácia jasne určuje, koľko dát v rámci európskeho roamingu musíte od svojho operátora dostať. Do 31. 12. 2018 platil jednoduchý vzorec 2 x mesačný poplatok bez DPH za paušál delené 6 eurami. Výsledkom je objem dát v GB využiteľných v EÚ roamingu.

Vzorec vychádza z regulovaného maximálneho stropu pre veľkoobchodné dátové služby medzi operátormi. Ten sa podľa nariadenia musí naďalej znižovať. Pre rok 2019 je na úrovni 4,50 eur bez DPH a postupne vždy 1. januára klesne: na 3,50 eur, 3 eurá a 2,50 eur v roku 2022.

Operátori teda musia reagovať a zákazníkom ponúknuť väčší objem dát využiteľných v EÚ. Nový vzorec od 1. januára 2019 má podobu 2 x mesačný poplatok bez DPH za paušál delené 4,50 eurami (výsledok je v gigabajtoch).

Štvorka ceny upravila ešte v decembri, ako sme vás informovali v článku 4ka: viac dát v EÚ roamingu a vylepšená Moja zóna. Paušály Sloboda 100+, Sloboda 300+ a Sloboda Nekonečno+ dostali 1,1 GB európskych dát namiesto dovtedajších 0,83 GB. Balík GIGA dostane za hranicami, no v rámci EÚ 0,75 GB namiesto 0,56 GB.

Telekom uplatňuje vyššie spomínaný vzorec aj s DPH. Výpočet sa robí z vyššej ceny nezohľadňujúcej viazanosť a keďže pri paušáloch ÁNO je možné čerpať dáta z dvoch po sebe idúcich období, vzorec tento fakt zohľadnuje tiež.

Pre pauśály Happy objem dát v roamingu dostanete výpočtom (2 x mesačný poplatok s DPH) / 5,4 a pre paušály Áno (4 x mesačný poplatok s DPH) / 5,4.

ÁNO S má 250 MB dát a v EÚ potenciálny mesačný strop až 500 MB, ÁNO XL (20 GB) má pri dvoch mesiacoch poteciálny strop 40 GB – prepočet v EÚ vyjde na 33,33 GB. Zákazník má teda 20 GB v paušále, ale ak si preniesol aj dáta z minulého mesiaca, môže minúť bez príplatkov 33,33 GB.

A pri ÁNO XXL, kde je 30 GB dát a zarátaní dvoch mesiacov, je potenciálny strop 60 GB – prepočet 59,26 GB. Takže zákazník môže takmer všetky dáta z dvoch mesiacov využiť v EÚ.

Orange má svoju kalkulačku s upraveným vzorcom na svojom webe. Ponuka v nej umožňuje vybrať si priamo váš paušál.

V O2 ponuka dát závisí na tom, či si k Modrému, Striebornému, Zlatému alebo Platinovému paušálu vezmete megabajty alebo zľavu na zariadenie. Modrý paušál tak môže mať 100 MB ale aj 500 MB dát v EÚ a napríklad Zlatý 8,6 GB alebo 11,2 GB dát v Európskej únii.

Európska regulácia uvádza dve výnimky. Jedna platí pre tzv. cezhraničných pracovníkov, pre ktorých vyššie spomenuté vzorce neplatia a SIM kartu s dátami z domácej krajiny alebo z pracovnej krajiny môžu využívať aj v zahraničí bez limitov. Aby sa však deň počítal ako deň prítomnosti v domácej krajine, musia sa so SIM kartou v sieti domáceho operátora prihlásiť aspoň raz v rozmedzí 0:00 - 23:59 hod.

Vzorec neplatí ani pre paušály, ktorých jednotková cena je viac než 2,25 eur/GB v roku 2019. Ak teda napríklad platíte za balík 1 GB dát tri eurá alebo 10 GB dát 30 eur, operátor vám ho v zahraničí musí umožniť využiť celý, bez vzorca politiky primeraného využívania.

Zdroj: europa.eu, operátori.

Diskusia k článku:

korps 16.01.2019 - 10:51

tie posledne dva odstavce su blbost, resp vytrhnute z kontextu. Prve patri asi k 4mesacnemu monitorovaniu a druhe je asi len povedane to, ze ak sa pouzije vzorec, tak mate viac dat ako je v baliku, takze k limitu sa nikdy nedostanete lebo si miniete skor data v baliku.

Celá diskusia 1 príspevok