Huawei Nova 3 - veľký displej, slušný výkon, dobrá výdrž

Recenzia lacnejšej 6,3-palcovej verzie P20-ky. Výkon a fotoaparáty ostali, batéria a displej narástli, zopár vlastností tu však chýba.

Za 309 eur dnes kúpite 6,5-palcový Honor 8X. Dvojsimkový android s veľkým displejom a 128 GB úložiskom. Dobrú cenu dosiahol výrobca hlavne slabším procesorom Kirin 710 a lacnejšími fotoaparátmi. Ak si priplatíte 40 eur, dostanete výkonný 5,8'' Honor 10 s čítačkou pod displejom a infraportom.

Dobre sa drží v ruke a za 349 eur ide asi o najlepšiu kúpu v tomto období; 429 eur stojí v 128 GB verzii. Jeho úložisko totiž nemôžete rozšíriť pamäťovou kartou a oproti rovnako veľkej dvojičke Huawei P20 sa nedočkáte ani zvýšenej odolnosti voči vode.

ikona

Huawei Nova 3 (základné info)Elegantný dual SIM android s veľkým 6,3' natiahnutým Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 970, dvojicou duálnych fotoaparátov s podporou umelej inteligencie a 3750 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Za najlepší model tejto skupiny môžeme považovať 128 GB verziu modelu Huawei P20 s cenovkou 529 eur. Ale to už môže byť pre niekoho priveľa.

Huawei Nova 3 dnes kúpite za 389 eur, pričom používa rovnaký procesor Kirin 970, rovnako veľké 128 GB úložisko, dokonca rozšíriteľné pamäťovými kartami, rovnakú 4 GB RAM, silnejšiu batériu (3750 mAh vs. 3400 mAh) s rýchlym nabíjaním, rovnaké fotoaparáty, ten predný navyše doplnený druhým pre lepšie rozostrovanie pozadia za portrétmi. Nova 3 sa môže pochváliť popri väčších rozmeroch aj väčšou obrazovkou (6,3'' vs. 5,8'') a tradičným 3,5'' audio jackom.

Zo zásadných vecí ponúka Huawei P20 navyše zvýšenú odolnosť voči vode, šikovné tlačidlo s čítačkou odtlačkov pod displejom, menšie vykrojenie obrazovky v hornej časti a lepšiu stabilizáciu videí. To sú vlastnosti, ktoré môžu niekomu chýbať, no väčšina z vás zrejme ocení skôr lepšiu cenovku.

A tak za priameho konkurenta Huaweiu Nova 3 považujeme o čosi lacnejší Honor 10, ktorý sa pýši rovnakým výkonom, fotoaparátmi, šikovnejšími rozmermi, a ovládacím tlačidlom s čítačkou odtlačkov pod displejom. Ak však hľadáte väčšiu obrazovku, silnejšiu batériu, 3,5 mm audio jack a podporu pamäťových kariet, bude pre vás aktuálny práve model Nova 3.

Pozor, 128 GB úložisko a 4 GB RAM sú síce pekné parametre, ale nikde nie je napísané, že sú rovnako rýchle ako v drahších smartfónoch. Žiaľ, v tomto smere som slabý pán, ak vás ale zaujíma rýchlosť pamäťových komponentov, určite sa na internete dopátrate pravdy. Odporúčam napríklad wikichip.org, kde sa dočítate, že memory controller je tu parametrovo rovnaký ako na Qualcomm Snappdragon 845. Vyzerá to tak, že som robil zbytočnú paniku. Ale kto vyrába pamäte pre Novu 3 a o aké modely presne ide, to netuším.

Poďme od teórie k skúsenostiam. V ponuke značiek Huawei a Honor ide o ďalší šmykľavý telefón. Dvakrát mi padol na zem, čo sa mi pri testovaní snáď nikdy nestalo. Po kúpe by som ho dal okamžite do obalu. Aj napriek tomu, že jeho zadná stena s prechodovým farebným efektom vyzerá veľmi pekne.

Niekedy sa v balení Huaweiov objaví aj ochranný kryt či obal, tu sme nič také nenašli. Ani ochrannú fóliu na displej, ktorú však kvôli odleskom z každého konkurenčného mobilu aj tak strhávam.

V pravej bočnej stene nájdete reguláciu hlasitosti. Dvojitým stlačením spodnej časti spustíte fotoaparát. V jeho nastaveniach si však zmeňte túto voľbu na iba "otvorenie fotoaparátu". Prvá okamžitá snímka je totiž takmer vždy neostrá a zbytočne vám bude zaberať miesto v úložisku.

Šuplík na dve nanoSIM karty (alebo jednu SIM a jednu microSD kartu) nájdete na druhej strane.

Najzaujímavejšia je asi spodná časť s USB-C konektorom a reproduktorom, ktorého reprodukcia sa mi páči o čosi viac než z modelu P20 - hlavne vďaka čistejším výškam. Prednosťou modelu Nova 3 je aj prítomnosť 3,5 mm vstupu pre slúchadlá. Ten sa z drahších mobilov postupne vytráca.

Kvôli prítomnosti infračervenej kamery pre odomykanie tvárou v noci a druhej 2 Mpix prednej kamere pre rozostrovanie pozadia za portrétmi výrez oproti iným modelom značky Huawei či Honor výrazne narástol. S tým sa treba zmieriť. Mne to nejak neprekáža. Vľavo vidím stav signálu, Wi-Fi, NFC a počet aplikácií, ktorých sa týka nejaké upozornenie. Hornú lištu sťahujem minimálne, riadim sa odznakmi na ikonách. Bodka pri Messengeri či Gmaili mi dáva jasne najavo, že sa tam niečo nové udialo. Nehovoriac o svietiacej LED-ke v mriežke reproduktora a upozorneniach na odomykacej obrazovke.

Vpravo od výrezu zase vidím symbol Bluetooth, tichého režimu, percentuálny stav batérie a aktuálny čas. Naozaj mi tu nič iné nechýba.

Displej sa rozsveti automaticky po zodvihnutí, telefón následne rozpozná moju tvár a buď sa automaticky presunie na domácu obrazovku, alebo ostane na odomykacej. Všetko si môžem prispôsobiť v nastaveniach. Tak isto je len na vás, či na odomykacej obrazovke do rozpoznania tváre uvidíte texty prijatých správ, alebo len informáciu, že Messenger má pre vás niečo nové. Zapnúť si môžete aj rozsvietenie obrazovky po prijatí správy.

Nastavenia telefónu, či presnejšie nadstavby EMUI 8.2 sú naozaj bohaté. Oproti P20-ke či Honoru 10 mi tu však chýba nápadité ovládanie gestami na tlačidle pod displejom. A tak som používal trojicu klasických ovládačov v spodnej časti obrazovky. Človek si nakoniec zvykne na všetko a vám možno budú stačiť gestá, ktoré nájdete v systémových nastaveniach ovládania mobilu.

Ale inak tých prispôsobení displeja, bezpečnosti a všetkého ostatného je tu až až. Keď už spomínam bezpečnosť, testovaciu Novu 3 bez problémov odomkol môj mladší brat. Viacerí ľudia tvrdia, že sa podobáme, teraz už máme aj dôkaz. No s bezpečnosťou to veľa spoločné veru nemá.

K obrazovke nemám výhrady. Večer zožltne presne podľa mojich predstáv a nastavení funkcie Ochrana zraku, rozlíšenie som natvrdo zapol FHD+. V inteligentnom prepínaní na HD+ nevidím veľký význam. Displej môže zhasnúť po 10 minútach alebo vždy čakať na zhasnutie vypínačom. Výrez môžete zjemniť čiernym pozadím. V položke štýl domovskej obrazovky môžete zapnúť tlačidlo Zásuvka, pod ktorým sa budú ukrývať všetky aplikácie zoradené podľa abecedy.

Keď po domácej obrazovke prejdete prstom od stredu nadol, zobrazíte fulltextové vyhľadávanie všetkého možného. Veľmi som si na to na Huaweioch zvykol. Takto raz dva nájdete veci v kalendári či správach.

K displeju ani nadstavbe EMUI nemám žiadne vážnejšie výhrady. V lete vám možno nebude maximálny jas postačovať, ale v zime som sa necítil v ničom ani raz obmedzený. Teda, až na jednu vec. Po vytočení čísla sa vždy dole objaví informácia "podmienené presmerovanie je zapnuté", ktorá prekrýva ovládanie zvukového výstupu - napríklad prepnutie na hlasný reproduktor či Bluetooth zariadenie.

Fotoaparáty som opísal v článku Takto fotí Huawei Nova 3. Určite si ho otvorte. Funkciu umelej inteligencie (AI) som nevyužíval, zato rozostrovanie pozadia áno. A funguje prekvapivo dobre. Aj večerné zábery sú s ohľadom na cenovku viac než slušné. Jedinú výhradu mám k nulovej stabilizácii 4K aj Full HD videa. Videá z lyžovačky vyzerajú hrozne.

V galérii oceníte triedenie záberov podľa lokality, ľudí, jedla, zábery si môžete nechať zobraziť na mape. Vidno tu inšpiráciu iOS, ale ono to funguje, tak prečo nie?

S FM rádiom nepočítajte, kompas a vodováha prítomné sú. Aplikácia Zdravie od Huaweiu je šikovná. Vďaka Huawei ID je synchronizovaná so všetkými aktívnymi Huaweimi a Honormi s vaším kontom a tak isto s hodinkami týchto značiek.

Mne sa tak synchronizovali údaje z Huaweiu P20, Nova 3 a hodiniek Watch GT. A prekvapivo spoľahlivo, takže týždenné a mesačné štatistiky vidím vo viacerých zariadeniach súčasne. Mimochodom, táto appka slúži aj na pripojenie hodiniek, nepotrebujete teda žiadnu ďalšiu. A hodinky Huawei Watch GT môžete prehodiť k inému mobilu bez resetu, čo im môžu závidieť napríklad Samsung Galaxy Watch, ktoré na pripojenie k inému telefónu vyžadujú zmazanie údajov.

Za dva týždne aktívneho používania ma najviac hnevala porucha snímača orientácie zariadenia. Viacero fotografií a videí som vytvoril naležato, no v mobile sú chybne otočené ako na výšku.

Automatická regulácia jasu bola prvé dni akási oneskorená, ale potom sa to akosi záhadne spravilo.

GPS mi fungovalo celý čas bez problémov a hoci je EMUI nadstavba pomerne prísna k aplikáciám na pozadí, nikdy mi nezatvorila navigáciu či prehrávač hudby bez môjho vedomia.

Práve manažment aplikácií pomáha predĺžiť výdrž na jedno nabitie. K tomu pridajme kapacitu batérie až 3750 mAh, primeraný, no nie veľmi vysoký jas obrazovky a zrazu sa bez problémov dostanete na dva dni obyčajného používania a celý deň v rukách náročného majiteľa.

Výhody:

+ veľký displej

+ dobrá výdrž na batériu

+ fotoaparát vyššej triedy

+ výkon vyššej triedy

+ 3,5 mm audio jack

+ 128 GB úložisko aj microSD

+ odomykanie tvárou aj v noci

+ výborný pomer cena/výkon

Nevýhody:

- veľmi klzký, treba nejaké puzdro

- bez odolnosti voči vode

- bez FM rádia

- bez stabilizácie videa

- nízky maximálny jas na slnku

- veľký výrez

- nenápadná informačná dióda

- fotoaparátu chýba pomer strán 16:9

- čítačka odtlačkov vzadu

Orientačná cena: 389 eur

Záver

Huawei Nova 3 som si obľúbil. Oproti podobne drahému Honoru 10 ponúka väčší displej, silnejšiu batériu, 3,5 mm jack a dvojnásobné úložisko rozšíriteľné pamäťovými kartami. V podstate mu nič zásadné nechýba, akurát sa horšie drží. Za fotoaparáty sa hanbiť nemusí, za výkon tiež nie. Šmykľavý povrch by som vyriešil nejakým krytom, čím však ešte zväčšíte už tak dosť veľké rozmery. Za najväčšie sklamanie považujem chýbajúcu elektronickú stabilizáciu videa. Po skúsenostiach s drahšími fotomobilmi sa na tie roztrasené videá nepozerá najlepšie.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Nova 3.

Diskusia k článku:

korps 13.01.2019 - 22:31

..."Pozor, 128 GB úložisko a 4 GB RAM sú síce pekné parametre, ale nikde nie je napísané, že sú rovnako rýchle ako v drahších smartfónoch. Žiaľ, v tomto smere som slabý pán, ak vás ale zaujíma rýchlosť pamäťových komponentov, určite sa na internete dopátrate pravdy. Odporúčam napríklad wikichip.org, kde sa dočítate, že memory controller je tu parametrovo rovnaký ako na Qualcomm Snappdragon 845. Vyzerá to tak, že som robil zbytočnú paniku. Ale kto vyrába pamäte pre Novu 3 a o aké modely presne ide, to netuším." Tejto casti ja nerozumiem, hlavne vete, robil som zbytocnu paniku. Na jednej strane tvrdi, ze nevie akymi pamatami to je obsadene a potom z nejakej stranky, kde sa pise, co vsetko kirin podporuje usudi, ze je to najlepsie je aj v nove 3 a je to vlastne ok lebo rovnake ma aj 845? Asi tam malo podla autora byt, ze netusim ake rychle pamate a storage ma nova 3, netestoval som to, ale podla wikichip podporuje kirin rovnake rychlosti ako 845, takze ak to huawei vyuzil, moze to byt rovnako rychle ako 845. Alebo sa mylim?

Richard Hombauer13.01.2019 - 23:51 Trvalý odkaz

presne tak :) lepsie (by) som to sam nenapisal :)

Stevo14.01.2019 - 11:00 Trvalý odkaz

Tych modelov huawei a honor je uz vela, este by mohol zamiesat karty honor view 10 za 449 €, sam sa rozhodujem medzi nim a honorom 10... Alebo pockat na honor view 20 ?

Lukáš Geci14.01.2019 - 20:55 Trvalý odkaz

Vylepšení Honor Play o väčšiu kapacitu úložiska, o lepší foťák a v inom tele.

Richard Hombauer15.01.2019 - 10:23 Trvalý odkaz

áno, aj s Honor Play som to mohol porovnať, súhlasím.

Celá diskusia 7 príspevkov