365.bank spúšťa ostrú prevádzku. Účet má byť zadarmo

Nová slovenská banka spustila svoju prevádzku. Nebude mať žiadne kamenné pobočky, ponúkne účet zadarmo a s klientmi chce komunikovať výhradne cez mobilnú aplikáciu.

V pondelok 19. novembra spustila nová 365.bank ostrú prevádzku. Doteraz pol roka fungovala iba v rámci verejného beta testovania. Banka o sebe tvrdí, že chce byť plne digitálna. Základom komunikácie s klientom preto má byť mobilná aplikácia a klasické kamenné pobočky na Slovensku nebudú. Výnimkou je značková kaviareň 365.café v Bratislave.

Mobilné aplikácie sú dostupné pre Android a iOS. Používateľovi by spolu so smartfónom pripojeným na internet mali stačiť aj na založenie účtu.

Do aplikácie zadá svoje telefónne číslo, e-mailovú adresu a prostredníctvom fotoaparátu v mobile nasníma obe strany svojho občianskeho preukazu. Elektronicky, trojsekundovým podržaním prsta na tlačidle, prebehne tiež podpis potrebných zmlúv. 365.bank chce úplne vylúčiť papierovú korešponcenciu. Poštou klientovi dorazí iba platobná karta MasterCard.

Samozrejme, plnohodnotná autentifikácia potrebná pre autorizovanie účtu je potrebná aj tu. 365.bank ju robí prostredníctvom videohovoru s fyzickým pracovníkom call centra (od 7 - 22 hod.). Cez aplikáciu by mal trvať približne 4 minúty. Alternatívou je overenie na pobočke Slovenskej pošty.

Počas beta testovania sa dal účet overiť ešte odoslaním peňazí z inej banky, no táto možnosť už dostupná nie je.

Prístup do internetbankingu následne zabezpečí e-mailová adresa a používateľom zvolené heslo, respektíve 4-miestny PIN kód alebo PIE kód (kombináciu z 34 emoji smajlíkov). Nadstavbou pre podporované smartfóny bude odtlačok prsta a pre iPhony X alebo novšie sken tváre cez FaceID. Aplikácie bude možné používať na viacerých zariadeniach naraz, napríklad v smartfóne aj tablete. Účet si môže otvoriť osoba staršia ako 16 rokov. Banka má ambíciu do piatich rokov získať 200-tisíc klientov.

K funkciám aplikácie 365.bank patrí:

- vedenie bežného účtu bez poplatku

- vertikálna debetná karta Mastercard

- inteligentné zobrazenie zostatku a predpokladané inkaso na základe predošlých platieb

- možnosť založiť si viacero prehľadne kategorizovaných sporení na sny

- program cash back odmeňovania za platbu kartou v partnerských obchodoch

- push notifikácie po každej platbe

- odblokovanie a zablokovanie karty priamo v aplikácii

- nastavenie limitov karty priamo v aplikácii

- možnosť platiť cez NFC a Google Pay

- prihlasovanie odtlačkom prsta a cez Face ID (pre iPhone X a novšie)

- PIE kód (Personal Identification Emoji)

- viac ako 1700 miest na výber hotovosti zadarmo (bankomaty Poštovej banky a Poštomaty)

Ťahákom má byť integrované automatické sporenie Syslenie, buď zaokrúhľovaním nahor po každej platbe kartou alebo bezcentovým účtom, kedy sa drobné z každej prijatej a odoslanej platby presunú do sporiacej časti. Úrok na účte má byť až 3,65 %, pri zostatku nad 1500 eur klesne na 0,365 %.

Neskôr by do portfólia 365.bank mali pribudnúť úvery, možnosť investovania alebo kreditné karty. Počíta sa tiež s inými typmi účtov alebo rôznymi balíkmi služieb.

Diskusia k článku:

funboy 19.11.2018 - 16:12

s klientmi chce komunikovať výhradne cez mobilnú aplikáciu? 365 bank má predsa aj internet banking pre PC http://my.365.bank/

Celá diskusia 1 príspevok