LG G7 ThinQ - ľahký širokáč

Recenzia odolného top modelu s 6,1'' natiahnutým QHD+ displejom, hlasným reproduktorom a duálnym 16 Mpix širokouhlým fotoaparátom.

Na G7 sme čakali dlhšie než je zvyčajné. Výrobca totiž po nie veľmi úspešných predajoch predchodcu G6 vyhlásil, že potrebuje na nový model viac času. Mne sa G6 páčila, no mala niekoľko nedostatkov. Tým hlavným bol starý čipset. Napriek tomu minuloročný top model ponúkal zaujímavý pomer ceny a výkonu v porovnaní s Galaxy S8, ktorý bol vlani jeho hlavným konkurentom.

ikona

Základné info: LG G7 ThinQPrémiový android s 6,1'' natiahnutým QHD+ displejom, Snapdragonom 845, až 6 GB RAM, odolnosťou voči vode, prachu a nárazom, duálnym 16 Mpix širokouhlým fotoaparátom a 3000 mAh batériou s bezdrôtovým nabíjaním. (živé fotografie)

Pre príchodom G7 sme sa dočkali V30 a vylepšeného V35 ThinQ. V30 som mal možnosť pár dní vyskúšať a rozhodne súhlasím s kolegom Matúšom, ktorý V30 označil za najlepší android minulého roka. Po úspechu nových V modelov sa tak pozornosť presunula opäť na rad G a nový G7 ThinQ.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Jedným z rozdielov medzi G6 a S8 bolo balenie. LG tu dokázalo ušetriť, čo mohla aj nemusela byť výhoda v porovnaní so Samsungom. Tento rok však LG nasleduje Samsung a Huawei a balenie G7 ThinQ je tak bohatšie než pri predchodcovi. Okrem telefónu, nabíjačky a slúchadiel tak v balení nájdete handričku a B&O slúchadlá. Handričku budete pri G7 používať často, určite sa preto zíde. Slúchadlá rozhodne patria k tým lepším, aké môžete v balení smartfónu nájsť. Je to však očakávaný krok po ich prítomnosti v balení V30 a hlavne ako odpoveď na AKG slúchadlá v baleniach Samsung.

Dizajn G7 ThinQ nasleduje aktuálne trendy. Natiahnutý displej s výrezom, minimálne okraje či sklenená zadná časť tak nikoho neprekvapia. Čím telefón zaujme, je jeho hmotnosť a šírka. Váži 162 gramov, čo je iba o 3 gramy viac ako Galaxy S9 s výrazne menším displejom a celkovými rozmermi. Hrúbka G7 je len 72 mm, čo je oveľa menej než nájdeme u konkurencie.

Po prechode na G7 zo Xiaomi Mi Mix 2S som bol šokovaný. G7 je neskutočne ľahká a úzka. Lepšie sa tak drží v jednej ruke a ovláda sa jedna radosť. Už V30 bola ľahká, G7 ju v tomto nasleduje. Jednoznačne ide o príjemné spestrenie na trhu, kde sú bežné 180-200 gramové smartfóny.

Spracovanie telefónu je špičkové, o čom svedčí aj vojenská certifikácia MIL-STD 810G. Tá garantuje odolnosť voči pádom či nepriaznivým podmienkam a spolu s vodeodolnosťou a prachuodolnosťou IP68 tak tvorí výbornú kombináciu pre odolný telefón. Vzhľadom na sklenenú zadnú časť by som však bol najmä pri tých pádoch opatrný a určite by som si zaobstaral obal.

Modré prevedenie, ktoré sa mi dostalo do rúk, vyzerá úžasne. Pod svetlom mení farbu z belasej cez tyrkysovú až po takmer čiernu. Nevýhodou je, že telefón sa neskutočne špiní, a preto som v úvode povedal, že sa vám utierka v balení zíde.

Ovládacie prvky sú tak trochu “Samsungové”. Na pravej strane je len tlačidlo napájania. Konečne si LG dalo povedať a tlačidlo napájania nie je vzadu, hurá. Na ľavom boku sú tlačidlá dokonca až tri. Tým sa vyznačujú nové modely z rodiny Galaxy S9. Dve tlačidlá sú samozrejme na ovládanie hlasitosti, to zvyšné na aktiváciu hlasového asistenta. V prípade Samsungu je to Bixby. LG vlastného asistenta nemá, používa preto Google Asistenta.

Ten sa však dá aktivovať aj podržaním stredového navigačného tlačidla. Tlačidlo na boku telefónu je tak duplicitné a jeho funkcia sa nedá zmeniť, iba vypnúť. Čo je veľká škoda. Google Asistenta nepoužívam a tlačidlo by mi neprekážalo, keby som ho neustále nestláčal, keď chcem ovládať hlasitosť. Stávalo sa mi to neustále a je ťažké poslepiačky a na prvýkrát nahmatať to správne z troch tlačidiel. Tretiemu tlačidlu na boku som na chuť neprišiel a jeho funkciu som si vypol. Pre niekoho to však môže byť užitočná funkcia, ktorú bude neustále používať. Ocenil by som však, keby sa na tlačidlo dali namapovať aj vlastné aplikácie či funkcie. Napríklad zapnutie baterky či tichého režimu.

Oproti G6 môžeme tiež pozorovať premiestnenie SIM slotu a 3,5 mm audio konektora. Slot na SIM kartu a microSD kartu nájdeme teraz hore. 3,5 mm audio konektor spolu s USB-C a reproduktorom zase dole. Vzadu v strede je čítačka odtlačkov a duálny fotoaparát. Privítal by som, keby boli čítačka a fotoaparáty ďalej od seba. Občas som sa nechtiac dotkol spodného snímača. Podobným neduhom však trpí veľa nových telefónov a tento trend sa mi zdá nelogický.

Podobne ako pri G6, aj pri G7 ThinQ je displej jednou z kontroverzných súčastí. Výrobca opäť siahol po IPS namiesto OLED, čo mi veľmi nedáva zmysel. OLED vo V30 bol veľmi vydarený a ak tu ide len o snahu rozlíšiť G a V sériu, v LG asi nie je všetko na poriadku. Nemám nič proti IPS. Displej na G7 je veľmi pekný, dobre čitateľný na slnku. Rozhodne ide o jeden z najlepších, ak nie najlepší, IPS aký som doteraz videl. Napriek tomu by som ho za OLED vymenil kedykoľvek.

Farby a predovšetkým čierna sa OLED displejom jednoducho nevyrovnajú a keď si raz zvyknete na OLED, už nič iné chcieť nebudete. Always-On režim na G7 zbytočne žerie baterku, lebo nesvietia iba nevyhnutné pixely ale celý displej. Vo videách máte po stranách nevkusné sivé plochy, ktoré sa snažia byť čierne. Toto je pri trende natiahnutých displejov s výrezmi veľmi viditeľný nedostatok.

Na OLED displeji okraje pekné splynú s prednou časťou telefónu, tu nie. Ak nemáte nejaké konkrétne výhrady k OLED displejom, pokladám IPS v G7 za negatívum. Hlavne keď konkurencia OLED používa vo veľkom a aj samotné LG ho vie vyrobiť. Veď sú jedným z najväčších výrobcov týchto panelov na svete. Prečo má G7 "iba" IPS displej teda naozaj nechápem, a to hlavne pri pohlade na cenu zariadenia.

Výrobca sa po výstrelku s G6 poučil a G7 ThinQ používa najnovší, nie minuloročný čipset. Snapdragon 845 nájdete prakticky vo všetkých vlajkových androidoch okrem Samsungu a Huawei. Tí používajú vlastné čipsety. Výkon G7 je špičkový, o tom niet pochýb. Problémom však môže byť len 4 GB operačnej pamäte. To bol problém aj pri V30 a nerozumiem prečo nemá G7 aspoň 6 GB ako sa na vlajkovú loď patrí.

Ona vlastne má, ale len v 128 GB verzii značenej ako G7+. Podobné nezmysly robilo LG už pri V30 a V35. Kritizovali sme Galaxy S9 za 4 GB RAM, G7 si zaslúži rovnakú kritiku. S rýchlosťou ani plynulosťou systému som problém nemal, ide však o opatrenie do budúcna, kedy už 4 GB nemusia stačiť. A predsa len pri vysokej cene nechcete mať rovnako veľkú operačnú pamäť ako pri telefóne za 300 €, no nie?

Úložisko je rýchle s čítaním 692 MB/s a zápisom 155 MB/s. Opäť som však už videl aj rýchlejšie. Výkon G7 nepredstavuje taký problém, aký mala G6. Určite by som však silno uvažoval nad tou operačnou pamäťou. Za problém pokladám aj časté prehrievanie telefónu v záťaži. Pri dlhšom hraní už nie je komfortné ho držať v ruke. Podobným problémom však trpí väčšina sklenených telefónov.

V oblasti konektivity je na tom G7 ThinQ veľmi dobre. 5 GHz Wi-FI, GPS, NFC, FM rádio a audio jack si tu našli svoje miesto. Hlavne posledné dve sú už skôr výnimkou než pravidlom. Nechýba ani slot pre microSD karty, ktorým môžete rozšíriť 64 GB vnútorné úložisko. Nenájdeme tu však infraport a predovšetkým stereo repro. To pokladám za veľké negatívum oproti konkurencii. Samsung, Apple, Huawei a dokonca aj Xiaomi už stereo repro majú, prečo nie G7? To bola jedna z mála vecí, ktoré V30 chýbali, výrobca sa zjavne nepoučil.

Kolegyňa Lenka si naopak reproduktor Boombox s rezonančnou komorou pochvaľovala. Položením na pevný povrch využíva smartfón svoju komoru na zvýraznenie basov a rozdiel hneď spoznáte. Hlavný reproduktor na spodnej strane je veľmi hlasný a má aj náznaky basov, čo sa prejavuje ako vibrácia tela aj stola na ktorom je položený. V bezprostrednej blízkosti som mu nameral 112,3 dB a 97,2 dB v 10 cm.

Oveľa viac by som privítal stereo reprodukciu než vysokú hlasitosť. Zvuk zachraňuje 3,5 mm audio konektor a Hi-Fi Quad DAC prevodník. Ten dokáže vykúzliť zázraky vďaka veľkému množstvu rôznych nastavení a možností. DTS:X 3D umožňuje nastavenie priestorového zvuku. Na výber máte zo širokého, vedľa seba a s predu. Zvoliť si ďalej môžete z rôznych predvolieb zvuku ako rozšírený, naživo či bass. Digitálny filter má 3 režimy - short, sharp a slow. Nechýba ani ekvalizér s až 13 režimami. Nastavenie zvuku je naozaj špičkové a rozdiely medzi jednotlivými režimami je naozaj počuť.

LG UX patrí medzi moje obľúbenejšie nadstavby. Ponúka možnosť vybrať si z plochy s aj bez menu aplikácií. Potiahnutím prstu po domácej obrazovke sa zobrazí vyhľadávanie, kde nájdete najčastejšie používané kontakty, aplikácie či najnovšie konverzácie a weby. V nastaveniach pribudla možnosť ovládať okolie výrezu v displeji. Nastaviť si môžete farbu aj mieru zahnutia. Medzi zaujímavé funkcie patria nastavenia panelu zdieľania, SmartShare Beam, LG AirDrive, MirrorLink a VPN. SmartShare Beam umožňuje zdieľanie medzi zariadeniami LG. LG AirDrive zase slúži na prepojenie k PC. MirrorLink využijete zase na pripojenie telefónu k autu.

Nechýba možnosť zmenšenia obrazovky gestom či praktické zobrazenie, čo je názov pre filter modrého svetla. SmartDoctor pomôže s optimalizáciou úložiska, operačnej pamäte či na diagnostiku hardvéru. Na odomknutie obrazovky môžete okrem čítačky odtlačkov použiť aj rozpoznanie hlasu či tváre. Rozpoznanie tváre fungovalo väčšinou dobre, nie však tak dobre ako na smartfónoch OnePlus, ktoré sú v tejto kategórii jednotkou.

Rýchlosťou ani úspešnosťou sa im G7 nevyrovná. Má však miernu výhodu a to prebudenie zodvihnutím telefónu. Keď ho chytíte do ruky prebudí sa obrazovka a spustí sa detekcia tváre, čo dokáže ušetriť pár desatiniek sekundy. Už typickou funkciou nadstavby LG je Context Awareness, teda automatické nastavenie Wi-Fi, Bluetooth či zvukov pri príchode do práce alebo domov. Taktiež tu nájdete akcie po pripojení slúchadiel. Context Awareness má teda pomôcť automaticky vykonať zmeny istých nastavení pri zmene polohy či akcii akou je pripojenie slúchadiel.

LG ako jeden z mála výrobcov robí duálne fotoaparáty so sekundárnym širokouhlým objektívom. "Širokáčom" sme sa nedávno venovali v samostatnom článku. Práve širokouhlý objektív je jeden z dôvodov, prečo sa vždy teším na testovanie smartfónov tejto značky, Zo všetkých typov duálnych fotoaparátov pokladám širokouhlý za najužitočnejší a najprínosnejší. Dodáva fotografiám nový rozmer a netradičný pohľad.

Do širokouhlého záberu sa vám napríklad môže zmestiť celý kostol, čo je pri bežnom problém. Nevýhodou pri predchádzajúcich modeloch bolo nižšie rozlíšenie a väčšia clona. Širokouhlé zábery boli preto v noci takmer nepoužiteľné. To by malo byť pri G7 vyriešené. Dvojica 16 Mpix fotoaparátov s clonami f/1.6 a f/1.9 znie na papieri veľmi dobre. Je to tak aj v praxi?

Zábery počas dňa sú dobré. Páči sa mi podanie farieb, HDR a ostrosť. S najväčšou pravdepodobnosťou to nie je to najlepšie čo som videl, zábery sú však viac než solídne. V noci je už situácia iná. Neviem, či je to spôsobené softvérom, máme chybný kus, alebo čo, ale nočné zábery sú katastrofa. Hardvérovo je G7 veľmi dobre vybavená. S clonou f/1.6 by som očakával dobré zábery v noci, opak je však pravdou. V automatickom režime nebolo možné na fotografiách rozpoznať žiadne detaily, len obrysy.

V noci môžete použiť super jasný režim, pri ktorom už začali fotografie ako tak vyzerať. Problém však bol s ostrením, fotografie boli rozmazané. V super jasnom režime majú fotografie len polovičnú šírku a výšku, teda len štvrtinové rozlíšenie - 4 Mpix. Jedinou záchranou nočných fotografií bol manuálny režim. Širokouhlý objektív robil rovnako zlé fotografie, zjavne tak ide o nejakú chybu testovaného kusu alebo softvéru.

Nahrávanie videa ma tiež nepotešilo. Chýba 4K 60 fps, ktoré všetky ostatné vlajkové lode tohto roka majú. Full HD 60 fps a 4K 30 fps sa spolieha na optickú stabilizáciu. Zábery počas chôdze sú však roztrasené. Jedine Full HD 30 fps ponúka elektronickú stabilizáciu, ktorá dokáže vytvoriť celkom plynulý obraz počas chôdze. Aj tu som však videl akési divné zaostrovanie či trhanie obrazu. Ďalším negatívom je nemožnosť zmeniť objektív počas nahrávania záznamu. G6 to dokázala, prečo nie G7? To, či chcete použiť normálny alebo širokouhlý objektív, si musíte vybrať ešte pred nahrávaním videa. Toto je pre mňa nepochopiteľný krok.

Predná 8 Mpix kamera ma neohúrila. Fotografie sú dobré videá tiež. Záber vo videu je však značný výrez a aj pri natiahnutej ruke je problém sa do neho zmestiť. Rozmazanie v portrétovom režime je použiteľné, no konkurencia vie oddeliť objekt v popredí lepšie. Rozlíšením videa aj fotografií G7 zaostáva, konkurencia vie ponúknuť lepší predný fotoaparát. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí LG G7 ThinQ.

Batéria je spolu s cenou, operačnou pamäťou a displejom ďalšou slabšou stránkou G7. 3000 mAh je podpriemernou hodnotou na poli vlajkových lodí, ktoré mávajú zvyčajne 3300 mAh. O 10 % menšia batéria nie je len kozmetická zmena, reálne telefón vydrží menej než konkurencia. Zvyčajne som sa dostal na približne 4 hodiny zapnutého displeja, čo je asi deň môjho používania. Po dlhej dobe som mal obavy, či mi telefón vydrží celý deň, keď som ho potreboval.

Vypnutie Always-On displeja mierne pomohlo, no vypnúť jednu z hlavných funkcií kvôli výdrži nepokladám za prípustné. Výdrž batérie je tak ďalšou oblasťou, nad ktorou by ste mali uvažovať pri výbere tohto smartfónu. Konkurencia je na tom lepšie. G7 ponúka aj možnosť bezdrôtového nabíjania, čo oceníte v aute či na nočnom stolíku. Nabíjania je vďaka rýchlonabíjačke s výstupom 5 V 1,8 A / 9 V 1,8 A pomerne rýchle. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 8 %

- 10 min = 13 %

- 15 min = 18 %

- 30 min = 36 %

- 60 min = 78 %

- 90 min = 96 %

- 102 min = 100 %

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ nízka hmotnosť a šírka telefónu

+ zvýšená odolnosť (IP68, MIL-STD 810G)

+ pekný, dobre čitateľný displej

+ Hi-Fi Quad DAC

+ možnosti širokouhlého fotoaparátu

+ hlasný reproduktor

Nevýhody:

- nočné fotografie

- chýba 4K 60 fps video

- nemá stereo repro

- prehrievanie

- slabšia výdrž než u konkurencie

Orientačná cena: 699 €

Záver

LG G7 ThinQ je dobrý smartfón, ktorý má veľa zaujímavých funkcií. Výborný DAC prevodník, ktorý dodá hudbe úplne nový rozmer, širokouhlý fotoaparát, vďaka ktorému odfotíte to, čo nikdy pred tým, a zabudnúť nesmieme ani na zvýšenú odolnosť voči vode, prachu aj pádom. Toto všetko je pekné, ale za oficiálnu cenovku 849 eur, s ktorou mala G7 štartovať, by to nestačilo. Absencia stereo reprodukcie, 4K 60 fps videa, podpriemerných nočných záberov, slabšej výdrže batérie a prehrievanie rozhodne nie sú hodné vlajkovej lode, ktorá má tak vysokú cenu a snaží sa konkurovať tomu najlepšiemu na trhu.

Dúfam, že aspoň nočné fotografie vylepší softvérová aktualizácia. Ostatné však môže výrobca vyriešiť až v ďalšom modely, čo je však pre G7 na škodu. Jediným riešením je tak zníženie ceny, čo aj výrobca spravil tesne po začatí predaja. Aktuálne sa G7 predáva u operátorov za približne 699 €, čo výrazne zlepšuje pozíciu na trhu a konkurencieschopnosť.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG G7 ThinQ.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 30.07.2018 - 12:09

Preco IPS? V 2018 na vlajkovej lodi? Pls... Instant turnoff, by som si mobil bez amoledu uz nekupil za viac ako za 250 eur...

Tomáš Brestovanský30.07.2018 - 13:12 Trvalý odkaz

Súhlasím, tiež tomu nerozumiem. Hlavne keď LG robí OLED pre všetkých možných iných výrobcov, ale do svojej vlajkovej lode ho nedajú. Nelogické....

Nightmare30.07.2018 - 17:15 Trvalý odkaz

Jo ako na V30 aj...jednoducho topka :)

Tomáš Brestovanský30.07.2018 - 17:44 Trvalý odkaz

Nič iné ako odlíšenie od radu V mi nenapadá. Ako keby chceli aby OLED bol výhradne pre V-čka. Sami si tak ale pília konár pod radom G. Načo ho teda vôbec robia?

Nightmare30.07.2018 - 18:13 Trvalý odkaz

Tak V mi pride taka exotickejsia rada G je vlajka no

Celá diskusia 59 príspevkov