Poradňa: Hľadáme najlepší mobil so širokouhlým fotoaprátom

Najlepšou voľbou budú duálne fotoaparáty v smarfónoch od LG, najlacnejšou Motorola Moto X4. Zvážiť môžete aj prídavné objektívy.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Takto nám napísal aj Ivan: "Ahojte, pracujem v realitnom biznise. Veľmi často fotím byty, domy ale aj autá mobilom a po napojení na Wi-Fi sa mi fotky automaticky nahrajú na Dropbox. Toto mi veľmi vyhovuje, no mám problém s fotoaparátom. Používam Samsung Galaxy Note 4 a je to hrozné. Potrebujem čo najširokouhlejší fotoaparát, ktorý robí priam božské fotky. Viete mi niečo poradiť?"

To, aký "široký" objektív daného fotoaparátu alebo smartfónu je, ovplyvňuje jeho ohnisková vzdialenosť. Keďže Ivan chce do jedného záberu zmestiť čo najviac z plochy bytu alebo izby ktorú fotí, mal by hľadať smartfón s objektívom, ktorý má čo najnižšiu ohniskovú vzdialenosť.

Pri klasických fotoaparátoch a zrkadlovkách hovoríme o širokouhlých objektívoch, ak majú ohniskovú vzdialenosť 24 mm alebo menej. Teleobjektívy ju naopak majú vysokú, 130 mm či viac. Telo mobilu má samozrejme výrazné obmedzenia - napríklad "3-násobný zoom" Huaweiu P20 Pro má po prepočte na kinofilm len 83 mm.

Platí teda, že najlepšie výsledky pri snímaní širokouhlých fotografií dostiahnete zrkadlovkou a správnym objektívom. Tá je však veľká a mobil stále po ruke. Ivanovi a jeho požiadavkám preto rozumieme.

Je škoda, že výrobcovia smartfónov takto detailné údaje o objektívoch vo svojich zariadeniach často vôbec nespomínajú. Len ťažko tak nájdete najširší objektív inak, než metódov pokus / omyl.

Niektorí však trend duálnych fotoaparátov pochopili tak, ako Ivan potrebuje: jeden objektív klasický, druhý širokouhlý - čo najviac sa dá. Stále platí, že takáto optika (na rozdiel od drahých zrkadloviek) môže mať chyby, spôsobovať výraznú súdkovitosť či dokonca objekty v rohoch snímky ponúkať len rozmazané, no pri použití na webe to nemusí byť problém.

Priekopníkom medzi širokouhlými fotoaparátmi je LG. Prvým takýmto modelom bol smartfón s označením G5, ktorý kombinoval 16 Mpix klasický a 8 Mpix širokouhlý fotoaparát s clonou f/2.4.

Nástupca LG G6 to dotiahol ešte ďalej a sekundárny snímač vylepšil na 13 Mpix, no a najnovší LG G7 ThinQ či LG V35 ThinQ takto ponúknu až 16 Mpix "širokáč" s clonovým číslo f/1.9. Tento fotoaparát teda bude mať teoreticky najmenej problémov so zachytením dostatku svetla v tmavých interiéroch.

Lacnejšou voľbou môže byť tiež nami recenzovaný LG V30 s 13-megapixelovým širokouhlým fotoaparátom. Môžete si tiež prehliadnuť ukážku nasich širokouhlých fotografií z neho. Staršia a lacnejšia G6-tka ponúkne v prírode takéto výsledky.

Možností je ešte trochu viac, lacnou voľbou bude 8 Mpix širokouhlý objektív Motoroly Moto X4 alebo kompatibilný smartfón (napríklad iPhone) a prídavné klipy podobné tým od Olloclipu. Fotografie z nich však nebudú tak kvalitné.

Ivanovi by sme preto odporúčali niektorý z najnovších mobilov od LG. Konečný výber necháme na jeho rozpočte a dôležitosti ostatných technických parametrov. Možno sa mu tiež podarí dopátrať ku konkrétnym clonovým číslam jednotlivých fotoaparátov, napríklad v EXIF-e testovacích fotografií.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Tomas tomas 22.07.2018 - 10:02

Mam moto x4 a presne ako sa pise tu na strankach "takto foti moto x4" tak je objektiv trochu sklamanie. Ale zase nie je nepouzitelny. ;) Hlavny objektiv uz je nieco ine, s tym u, sa da nieco vymysliet.

sam9822.07.2018 - 12:18 Trvalý odkaz

Ja by som šiel do LG g6. Da sa zohnať za fakt super cenu.

Peter Križian22.07.2018 - 12:19 Trvalý odkaz

Mám LG V30 a širokouhlý foťák je absolútne geniálny, nádherné ostré farebné fotky to robí. kým iný výrobca nepríde s podobne riešeným foťákom, tak nechcem nič iné ako LG.

OldSecondHand22.07.2018 - 23:40 Trvalý odkaz

Tiež mám V30 a určite nesklame. Oproti G6 je objektív kvalitatívne ďalej a aj keď má trochu menšie rozlíšenie ako pri G7, tak má širší uhol záberu (myslím, že je to 120° proti 109°). Navyše V30 robí naozaj skvelé fotky oboma objektívmi a kto ešte neskúšal, odporúčam nainštalovať aplikáciu google camera, teda v podstate appku používanú v Pixel 2. Nájdete ju len na nete, nie v Google Play, treba pogoogliť a nájsť poslednú stabilnú verziu, no to, čo vďaka nej používateľ V30 ale aj iných mobilov získa je úžasné. Väčšinu nedostatkov, ktoré boli pri fotoaparátoch V30 kritizované, táto appka odstránila, fotí úžasné HDR+ a pridá vám aj portrétový režim, vďaka ktorému už ani tá ináč podpriemerná predná kamera nie je taká zlá. A čo je dôležité, pri V30 sa dá stiahnuť aj verzia využívajúca širokouhlý objektív. Síce musíte mať nainštalované dve appky, ale som si istý, že to stojí za to ;)

Celá diskusia 4 príspevky