Google z obchodu odstránil aplikácie na ťažbu kryptomeny v androidoch

Google doplnil pravidlá pre uverejňovanie aplikácií vo svojom obchode pre OS Android. Okrem iného zákázal softvér na ťažbu kryptomien, aplikácie pre deti so sexuálnym obsahom a stiahol aj také, ktoré kopírovali konkurenciu.

Google má vysoké ambície, chce sa správať zodpovedne a vývojárov vyzýva, aby spolu vytvorili najdôveryhodnejší zdroj s aplikáciami na svete. Preto sprísnil schvaľovaciu politiku pre uverejňovanie softvéru v obchode Google Play.

Pri aktualizácii pravidiel sa tentoraz zameral na bezpečnosť a ohrozovanie mravnosti detí, kryptomeny, kopírovanie konkurencie, násilie, zbrane a strelivo.

Google apeluje na vývojárov, aby do aplikácií určených deťom nepridávali škodlivý obsah, reklamy so sexuálnou tématikou ani násilím. Takisto nedovoľuje aplikácie, ktoré sprostredkujú predaj výbušnín, strelných zbraní, munície alebo určitého príslušenstva pre strelné zbrane.

Softvér, ktorý ťaží kryptomeny v zariadeniach je zakázaný. Povoľuje sa iba taký, ktorý spravuje ťažbu kryptomeny vzdialene. Z Google Play budú odstránené aplikácie, ktoré porušujú duševné vlastníctvo a iba kopírujú dielo iného vývojára. Z obchodu zmiznú aj aplikácie, ktoré svojich používateľov zavádzajú alebo sa snažia vydávať za niekoho iného.

Ak aplikácia porušuje pravidlá, bude odstránená. Len minulý rok stiahol Google z obchodu rekordný počet aplikácií. Vyše 700-tisíc porušovalo podmienky alebo boli škodlivé. Koľko ich bude s novými, prísnejšími pravidlami sa možno dozvieme až začiatkom budúceho roka.

Zdroj: play.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu