Minulý rok bol z Google Play odstránený rekordný počet aplikácií

Google sa snaží zlepšovať ochranu používateľov a ich zariadení pred poškodením. Preto v roku 2017 odstránil vyše 700-tisíc aplikácií, ktoré porušovali podmienky a boli škodlivé.

Obchod Google Play obsahuje odhadom viac než tri a pol milióna aplikácií. Každý deň do nej vývojári pridávajú tisíce nových ponúk, preto nie je jednoduché udržať online obchod bezpečný bez škodlivého softvéru.

Google sa však snaží zlepšiť ochranu používateľov a ich zariadení pred škodlivým softvérom. Na blogu pre vývojárov informoval, v minulom rokubolo z Google Play odstránených vyše 700-tisíc aplikácií, ktoré porušovali podmienky a boli škodlivé.

V porovnaní s rokom 2016 ide až o 70 % nárast, pričom 99 % aplikácií bolo odstránených alebo zamietnutých skôr, než si ich niekto mohol stiahnuť a nainštalovať. V procese čistenia Google Play bolo vzhľadom na prísnejšie podmienky pri vytváraní nových vývojárskych účtov a pridávaní aplikácií zablokovaných 100-tisíc developerov.

Najčastejším softvérom, ktorý porušoval podmienky Googlu, bol Copycats. Funguje tak, že sa vydáva za populárnu aplikáciu. Vďaka tomu získava vysoký počet vyhľadávaní pre konkrétne kľúčové slová.

Vývojári často skúšajú oklamať Google Play rôznymi metódami, v názvoch napríklad používajú mätúce znaky, falošné ikony a podobne. Na čiernu listinu Googlu sa dostal aj softvér propagujúci pornografiu, extrémne násilie, nenávisť alebo iný nevhodný obsah.

Zdroj: android-developers.googleblog.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu