Vopred nainštalované aplikácie Googlu majú byť minulosťou

O tri mesiace by mali byť používatelia androidov viac aktívni pri voľbe softvéru. Známe aplikácie Googlu by už nemali byť automaticky súčasťou operačného systému.

V rozhodnutí Európskej komisie o vysokej pokute za zneužívanie dominantného postavenia operačného systému Android sú aj opatrenia, ktoré musí spoločnosť splniť do 90 dní, inak jej hrozia sankcie vo výške až 5 % priemerného denného obratu firmy.

Rekordnú pokutu vo výške 4,3 miliardy eur, o ktorej sme vás informovali v tomto článku, dostal Google za obmedzovanie výrobcov. Každý, kto chcel operačný systém Android používať vo svojich zariadeniach, sa musel prispôsobit podmienkam Googlu a ponúkať na trhu smartfóny s vopred nainštalovanými aplikáciami. Najväčším problémom sú prehliadač Chrome a vyhľadávač Googlu.

Tým si podľa Komisie upevňoval dominantnú pozíciu vlastného internetového vyhľadávača a obmedzil tak svojich konkurentov, ktorí mali nižšie šance súťažiť v oblasti mobilnej komunikácie. Súčasťou rozhodnutia komisie je aj 90-dňová lehota na to, aby dal veci do poriadku.

To znamená, že by už majitelia nových smartfónov nemali vo svojich telefónoch nachádzať vopred nainštalovaný softvér Googlu, ale mali by si potrebnú aplikáciu sami stiahnuť z obchodu. Dostanú tak podľa Komisie na výber. Používatelia sú totiž zvyčajne pasívni a najčastejšie používajú softvér, ktorý už nájdu v mobile.

Pre Google to môže do budúcnosti znamenať nižšie zisky. Tým, že si používatelia vyberú inú aplikáciu a neuprednostnia Google softvér, príde firma o časť tržieb. Google sa bráni, že ľudia už dnes majú na výber, a nie je problém neželaný softvér vypnúť alebo odinštalovať, a použiť iný.

obr: europa.eu

Podľa zverejnenej správy Googlu rozhodnutie Komisie neberie do úvahy mieru konkurencie, ktorej je Android vystavený zo strany iOS, čo je skutočnosť, ktorú potvrdilo aj 89 % respondentov v rámci jej vlastného prieskumu trhu.

CEO spoločnosti Google Sundar Pichai k tomu povedal: "Vôbec sa nezohľadňuje fakt, akú širokú možnosť voľby Android ponúka jednak tisícom výrobcov mobilných telefónov a mobilných operátorov, ktorí vyrábajú a predávajú zariadenia so systémom Android, za druhé miliónom vývojárov aplikácií z celého sveta, ktorí si na platforme Android postavili svoje podnikanie a v neposlednom rade miliardám spotrebiteľov, ktorí si teraz môžu dovoliť kúpiť a používať najmodernejšie telefóny." Proti pokute sa tak Google odvolá.

Pokuta bola vypočítaná na základe hodnoty výnosov spoločnosti z reklamných služieb vo vyhľadávači Googlu v zariadeniach s Androidom. Aj keď ide o vysokú sumu, výška pokuty dosahuje približne len dvojtýždňový objem tržieb spoločnosti Alphabet, čo je materská firma Googlu.

Zdroj: europa.eu

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 20.07.2018 - 16:34

Tak ja len z toho obrazku pouzivam v kazdom telefone s Androidom cez 20 aplikacii... Skor sa mi nepaci, ze taky Samsung pribaluje zbytocne alternativy ku Google aplikaciam, bez moznosti ich odinstalovania...

Lenka Ivančíková20.07.2018 - 18:08 Trvalý odkaz

presne Wayne, toto je podla mna pre pouzivatela horsie nez to, ze Google nuti vyrobcom jeho povinne aplikacie. Ved je to jeho system, navyse Google app sa daju odinstalovat a nainstalovat ine, ked niekto chce. Uz tu bolo niekolko pokusov konkurovat Googlu vlastnym OS, kam si mohli dat vyrobcovia vlastne app, no neuspesne. Vsetky pohoreli na nezaujem zakaznikov.

rtg20.07.2018 - 19:48 Trvalý odkaz

Mne napr. nevadi, ze tam instaluju svoje aplikacie, pokial sa daju odinstalovat a nie len vypnut.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease20.07.2018 - 20:40 Trvalý odkaz

"nie je problém neželaný softvér odinštalovať a použiť iný"
Smiem vedieť ako sa dá odinštalovať napr. Chrome, filmy/knihy/hudba/kiosk Google play, Hangouts, Google+, Disk, Fotky?
Atď atď.. Dajú sa iba VYPNÚŤ/ZAKÁZAŤ!

Mnohí výrobcovia mali lepšie alternatívy v minulosti (Sony, HTC, LG) žiaľ kvôli tlaku zo strany Google, alebo šetreniu nákladov ukončili ich vývoj.
Najviac mi leží v žalúdku Chrome. Nepoužiteľný DREK, ktorý ovláda 90% zariadení s Androidom. Ľudia sú ovce ani nebudú skúšať nič lepšie :(
Za mňa správny krok EK.

Celá diskusia 17 príspevkov