Google dostal kvôli Androidu pokutu vo výške 4,3 miliardy eur

Rekordnú pokutu udelila americkej spoločnosti Európska komisia za zneužívanie dominantného postavenia operačného systému Android.

Od roku 2011 mal obmedzovať výrobcov, ktorí tento operačný systém vo svojich smartfónoch používali.

Podľa komisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej Google využil Android na to, aby upevnil dominantnú pozíciu vlastného internetového vyhľadávača, čím obmedzil svojich konkurentov, ktorí mali obmedzené šance súťažiť v oblasti mobilnej komunikácie.

Google, ktorý sa proti rozhodnutiu odvolal, má teraz 90 dní na to, aby dal veci do poriadku. Inak hrozí, že bude platiť penále vo výške až 5 % priemerného denného obratu firmy.

Pred rokom dostal Google pokutu 2,4 miliardy eur, pretože vo výsledkoch vyhľadávania uprednostňoval vlastnú službu pre porovnávanie cenových ponúk produktov.

Aj keď ide o vysoké sumy, Google by jej zaplatením o veľa neprišiel. Výška pokuty dosahuje približne dvojtýždňový objem tržieb spoločnosti Alphabet, čo je materská firma Googlu.

Doplnené 18. 7. 2018 21:00 hod:

Krátke stanovisko spoločnosti Google k pokute: "Android rozširuje možnosti voľby, nie naopak. Živý ekosystém, rýchle tempo inovácií a klesajúce ceny sú typickými znakmi silného konkurenčného prostredia. Proti rozhodnutiu Európskej komisie sa preto odvoláme," povedala Alžbeta Houzarová, komunikačná manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Zdroj: etrend.sk

Diskusia k článku:

Dezi 18.07.2018 - 18:33

google by mal cely brusel cirkus odpojit od ich sluzieb aspon na tyzden nech si papalasi vyberu s ostatnych sluzieb

Rastislav.j19.07.2018 - 09:28 Trvalý odkaz

dedii papaláši by si to nevšimli, ty určite používajú jablkofóny a ostatné služby ľahko nahradíš.

Celá diskusia 2 príspevky