Motorola Moto G6 - triezva voľba

Recenzia 5,7'' androidu s 3 GB RAM, 32 GB úložiskom, 3000 mAh batériou a 12 Mpix fotoaparátom, ktorý láka na šikovné Moto akcie.

Lenovo vstúpilo na trh mobilných telefónov vo veľkom štýle a modely nižšej a strednej triedy produkovalo ako na bežiacom páse. Po pár rokoch sa však situácia radikálne mení a drvivú časť portfólia tvoria modely radu Moto s čistým Androidom. Mne sa tento krok páči.

Aktualizácie môžu chodiť rýchlejšie a softvérová podpora bude určite dlhšia než v prípade smartfónov s vlastnou nadstavbou. Na vybavenejší kúsok s prívlastkom plus v názve sme sa už pozreli, a tak na rad prichádza klasická gé-šestka.

ikona

Základné info: (Lenovo) Motorola Moto G6Cenovo dostupný android s natiahnutým 5,7'' Full HD+ displejom, sklenenou zadnou stenou, až 4 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom a 3000 mAh batériou.

Prvý plusový bod dávam za dizajn a prevedenie. Minuloročný predchodca ma svojim vzhľadom príliš neoslovil a pôsobil moletnejším dojmom. Moto G6 sa opäť vracia k unibody prevedeniu so sklenenou zadnou stenou, ktorá pod odrazom svetla vyzerá veľmi dobre. Povrch je trochu klzký, ale dá sa na to zvyknúť. Naša indigovo modrá verzia vyzerá vkusne a dobre kamufluje zachytené odtlačky. Lenovo opäť nezabudlo pribaliť do balenia aj ochranný kryt. Ja som ho používal iba deň. Gumové prevedenie pôsobí lacno a kazí celkový dojem z podareného dizajnu.

Zadná stena je aj po dvoch týždňoch používania bez škrabanca, no o prednej sa to povedať nedá, a to aj napriek prítomnosti ochranného skla Gorilla glass 3. Tu by som určite siahol po temperovanom skle. Myslelo sa aj na ochranu proti vode, no iba v oklieštenej verzii, ktorá zvládne ošplechnutie. Poctivá odolnosť chýba.

Konštrukcia sa trochu natiahla, ale pri pohľade na veľkosť displeja je to pochopiteľné. Využitie prednej steny sa zlepšilo, čo je jasne vidieť na plochách pod a nad obrazovkou. Manipulácia v jednej ruke je pohodlná a istá. Akurát tlačidlá v pravej stene mohli byť umiestnené nižšie. Nahmatanie tlačidla napájania s príjemným vrúbkovaným povrchom zvládne aj menšia ruka, no ovládanie tlačidla hlasitosti si bude vyžadovať prehmat, čo práve počas telefonovania nemusí byť komfortné.

Väčšina výrobcov v prípade dual SIM verzií siaha po hybridnom slote, no Lenovo v hornej stene ponúkne dva plnohodnotné sloty pre nanoSIM karty a jeden pre pamäťovú kartu. Ľavá stena ostala prázdna. Dole nájdeme USB C konektor a nezabudlo sa ani na audio konektor. Ako je už u telefónov radu Moto zvykom, hlasný reproduktor je ukrytý v mriežke slúchadla na prednej stene. Kvalita je priemerná, chýbajú mi najmä hĺbky, ktoré by dodali zvuku razantnosť, ale na príležitostné počúvanie postačí. V nastaveniach určite odporúčam zapnúť Dolby Audio. Zvuk tak bude o čosi bohatší. Priamo v nastaveniach Dolby Audio si viete upraviť aj ekvalizér, či vytvoriť vlastný profil s možnosťou nastavenia priestorového zvuku a zvýraznenia ľudskej reči.

Lenovu sa podarilo zredukovať prázdne miesta na prednej stene a popritom na nej ponechať aj čítačku odtlačkov prstov. Za to dávam bez debaty veľký plusový bod. Rozpoznanie odtlačku je presné, no na rozsvietenie obrazovky si nejaký ten zlomok sekundy budete musieť počkať. Ja som si na to zvykol a o kúsok dlhšia odozva mi neprekážala. Najmä ak si uvedomíme, že sme v nižšej strednej triede. V nastaveniach si môžete pridať až 5 odtlačkov a okrem odblokovania si čítačka rozumie aj s gestami. Veľmi návykové je zablokovanie telefónu podržaním na nej. Po tlačidle napájania som tak siahal iba minimálne. Gestá môžu nahradiť aj trojicu tlačidiel na displeji, čím sa ešte viac zväčší využiteľná plocha displeja. Ťuknutie na čítačku predstavuje návrat na domácu obrazovku, potiahnutie doľava krok späť a potiahnutím doprava sa dostanete k naposledy spusteným aplikáciám. Gestá pre potiahnutie doľava a doprava je možné aj zameniť.

Spolu s čítačkou môžete na odblokovanie telefónu používať aj rozpoznávanie tváre. Rýchlosť je o čosi pomalšia, než som zvyknutý u drahších smartfónov, ale celkovo hodnotím túto funkciu pozitívne. Najlepšie si rozumie s dobrými svetelnými podmienkami, no nezľakne sa ani podvečer. S úplnou tmou a protisvetlom si nerozumie, preto som v týchto prípadoch rovno siahol po čítačke. V nastaveniach si môžete zvoliť aj obídenie obrazovky uzamknutia, čo v praxi znamená, že stlačením tlačidla napájania sa spustí rozpoznávanie a následne ste už priamo na domácej obrazovke alebo v naposledy používanej aplikácii. Túto možnosť sa oplatí vypnúť ak si chcete najprv prečítať upozornenia na obrazovke uzamknutia a až následným ťahom po nej sa dostať na domáce obrazovky.

Ak je niečo, čo na telefónoch radu Moto doslova milujem, tak je to Moto obrazovka. Viacerí výrobcovia to skúšajú s Always on displejmi, no toto riešenie mi vyhovuje oveľa viac. Po prijatí upozornenia sa displej decentne rozsvieti a zobrazí notifikáciu. Lenže nie je to iba o zobrazovaní. Potiahnutím prsta nadol viem upozornenie skryť, potiahnutím do strany odložiť na neskôr a v niektorých prípadoch, napríklad Gmail, aj prijatú správu rovno vymazať, prípadne zvoliť možnosť odpovedať. Následne stačí len odblokovať telefón a som priamo v emaili. Ak mi na Gmail prišlo viac emailov, potiahnutím ikony smerom nahor sa zoznam rozbalil a po kliknutí na email som si vedel prečítať jeho celý obsah. Naozaj výborné. Veľmi šikovné je aj ovládanie aplikácie Spotify z tohto miesta. Moto obrazovka sa rozsvieti po prijatí upozornenia, alebo ak nad telefónom zaznamená nejaký pohyb, napríklad mávnutie rukou alebo pohyb hlavy. Páči sa mi, že nesvieti stále, čo je vec, ktorá mi najviac prekáža na Always on displejoch.

Aj v Lenove siahli po displeji s pomerom strán 18:9. Natiahli ho do uhlopriečky 5,7 palcov a dostal jemné Full HD rozlíšenie. Celkovo ho hodnotím pozitívne. Farby sú pekné a v nastaveniach nájdete aj možnosť vybrať si medzi štandardným a živým režimom a tiež prispôsobiť ich teplotu. Jas je dostatočný a na priamom slnku bola čitateľnosť komfortná. Z funkcií ešte spomeniem nočný režim, s možnosťou automatického zapínania a vypínania podľa západu a východu slnka.

Drahšia Moto G6 Plus ponúkne čipset Snapdragon 630, pri klasickej G6 je to Snapdragon 450, ktorý možno označiť ako dostatočný základ. V benchmarku AnTuTu dosiahol 69 670 bodov. Sklenená konštrukcia dobre zvláda aj dlhšie používanie a nezahrieva sa. Operačná pamäť má kapacitu 3 GB. Reakcie telefónu ma veľmi milo prekvapili. Počas celej doby bežal na jednotku, problém nebol ani pri viacerých spustených aplikáciách. Prepínanie medzi nimi bolo rýchle, bez opätovného načítavania obsahu.

V telefóne bežal Android vo verzii 8.0.0. Drvivá väčšina aplikácií v ponuke je od spoločnosti Google. Nechýba tu však nič podstatné. Lenovo toho veľa nepridalo a za najzaujímavejší kúsok považujem aplikáciu Moto, v ktorej nájdete okrem spomínanej Moto obrazovky aj možnosť zapnúť návykové gestá. Dvojité potrasenie spustí svietidlo, otočenie v zápästí fotoaparát a potiahnutie prstom zo stredu smerom k dolnému okraju zmenší prostredie pre pohodlnejšie používanie jednou rukou. Okrem toho tu nájdeme aj funkciu stíšenia zvonenia po zodvihnutí telefónu a rýchle zhotovenie snímky obrazovky tromi končekmi prstov. Medzi aplikáciami ešte poteší FM rádio, ktoré viete spustiť aj bez pripojenia slúchadiel. Funguje to však iba v interiéri, v byte nevedel telefón nájsť bez pomoci slúchadiel žiadnu stanicu. Z funkcií nechýba zobrazenie názvu stanice a skladby, časovač vypnutia a možnosť nahrať si vysielanie.

Hlavný 12 Mpix fotoaparát dostal 5 Mpix pomocníka, ktorý nastupuje na scénu pri zhotovovaní fotografií s rozmazaným pozadím. Výsledky sú dostatočné, no opäť narážam na nepresnosti pri prechode medzi objektom v popredí a pozadím. Všimnete si to najmä na vlasoch, ktoré sú občas už súčasťou pozadia. Na druhej strane musím povedať, že s takouto scénou sa vedia dobre vysporiadať až drahšie kúsky. Hlavný fotoaparát neprekvapí, no ani nesklame. Fotografie zhotovené pri dobrých svetelných podmienkach sú slušnej kvality. Na väčšom monitore si už všímam chýbajúce detaily, ale na prezeranie v telefóne, prípadne zdieľanie na sociálne siete to stačí. Problém nastáva až pri ústupe svetla, kedy razantne nastupuje šum. Žiadna z fotografií zhotovených v noci nebola použiteľná. Naopak, pri snímaní v protisvetle som si celkom pochvaľoval režim HDR, ktorý na danú kategóriu odvádza slušnú prácu. Pre skúsenejších fotografov je pripravený aj manuálny režim s možnosťou prispôsobenia expozície, ISO, zaostrenia, vyváženia bielej a dĺžky uzávierky. V ponuke režimov zaujme Vyrezávanie, ktoré na fotografii ponechá objekt z popredia a pozadie odstráni. Opäť však narážam na nepresnosti medzi odlíšením pozadia a častokrát z objektu vpredu ubudlo, alebo naopak, ostala tam aj časť z pozadia.

Prostredie fotoaparátu sa mi pozdáva. Prepínanie na predný fotoaparát mám šikovne vpravo dole a medzi skratkami naľavo nechýba ani rýchle prepínanie HDR s možnosťou nastaviť automatické aktivovanie.

Predný fotoaparát ma napriek slušnému osemmegapixlovému rozlíšeniu veľmi neprekvapil. Tvár bola často neostrá. Pochváliť však musím prítomnosť HDR. Medzi funkciami nesmie chýbať skrášľovanie tváre, ktoré by som v telefónoch najradšej zakázal a režim skupinový autoportrét.

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení, čo je v tejto cenovej triede pochopiteľné. Poteší však možnosť nahrávania aj so 60 snímkami za sekundu. V oboch prípadoch (30 fps, 60 fps) je však kvalita iba priemerná a nahrávkam chýba ostrosť. Ak plánujete prezerať videa aj na veľkých obrazovkách, toto zrejme nebude to pravé orechové. Druhý pohľad na fotoaparát nájdete v článku Takto fotí.

Batéria s kapacitou 3000 mAh vo výdrži neexceluje, no bez problémov zvládne aj náročný deň. Oveľa viac poteší podpora rýchleho nabíjania. Pribalená turbo nabíjačka je schopná v priebehu polhodiny dodať necelých 40 %, za hodinu to bolo približne 70 %. Po hodine a pol nabíjania bol stav batérie 97 % a do plných sto to ešte pár minút trvalo.

Výhody:

+ pútavý dizajn

+ čítačka odtlačkov pod displejom a navyše s gestami

+ Moto obrazovka

+ svižné reakcie

+ rýchle nabíjanie

+ dva sloty na nanoSIM, plus slot na pamäťovú kartu

Nevýhody:

- priemerné fotoaparáty

- vibrácie je v tichom prostredí dosť počuť

- chýba notifikačná dióda

Orientačná cena: 249 eur

Záver

Moto G6 považujem za solídny smartfón nižšej strednej triedy, ktorý sa nemá príliš za čo hanbiť. Menšie mínus dávam iba slabším fotoaparátom, inak som spokojný. Čítačka odtlačkov je vpredu a navyše ponúkne aj gestá. Ďalšie veľké plus dávam za vydarenú Moto obrazovku a príjemne prekvapili aj reakcie systému. Výdrž batérie neohúri, no vďaka podpore rýchleho nabíjania viete behom pár minúť dodať šťavu na ďalšie hodiny používania. V neposlednom rade poteší aj kombinácia dvoch samostatných nanoSIM slotov a slotu na pamäťovú kartu. Výhodou v boji s ostatnými značkami môže byť aj čistý android, ktorý je schopný rýchlejšie naskočiť na vlnu aktualizácií systému.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Motorola Moto G6.

Diskusia k článku:

Loro 29.06.2018 - 15:21

Krásny telefon. A článok pekne napisany . Akurát len chyba je asi vo vete: Funguje to však iba v interiéri, v byte nevedel telefón nájsť bez pomoci slúchadiel žiadnu stanicu. Mal by byt exteriér pravdepodobne

Besan29.06.2018 - 15:43 Trvalý odkaz

No to ste mi zase sťažili. Už som bol rozhodnutý pre G5 Plus a teraz som zistil že G6 je na Slovensku drahšia len o 20€.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease29.06.2018 - 16:02 Trvalý odkaz

Radšej si ušetri tých 20€. G5 Plus je kratší a lahší. Má Snap 625 Vs S450.
Ale hlavne lepšie fotí.

ML29.06.2018 - 16:13 Trvalý odkaz

Ja bych tiez nesiel do stvorkoveho Snapdragonu, ale aspon sestkoveho.

Daniel Kmec30.06.2018 - 14:37 Trvalý odkaz

G6 som kúpil žene a bola rada hneď od začiatku, že je to nádherný telefón a má veľký displej no dobre sa drží
mala Lumiu 950 a vieme ako Windows skončil

Celá diskusia 10 príspevkov