iOS 12 má byť rýchlejší a prinesie množstvo noviniek

Nová verzia operačného systému pre mobilné Apple zariadenia prináša vyššiu rýchlosť otvárania aplikácií, ARKit 2 pre rozšírenú realitu, skupinový FaceTime, vynovený režim Nerušiť a ďalšie vylepšenia.

Počas prezentácie noviniek na tohtoročnej vývojárskej konferencii WWDC sa Tim Cook pochválil, že najnovšiu verziu iOS používa 81 % zariadení, pričom najnovší Android beží iba na 6 % smartfónov. iOS 12 bude dostupný aj na telefóny z roku 2013, teda päť rokov staré. Päťročné androidy na novú verziu môžu podľa našich skúseností zabudnúť.

Operačný systém iOS 12 je navrhnutý tak, aby bol rýchlejší a výkonnejší. Viac sa zameriava na podporu rozšírenej reality, používatelia budú mať viac informácií o tom, ako dlho trávia svoj čas s mobilom alebo tabletom v ruke, a nových funkcií sa dočkala aj virtuálna asistentka Siri.

Spúšťanie aplikácií má byť oveľa rýchlejšie než doteraz. Napríklad Fotoaparát sa má otvárať až o 70 % rýchlejšie, klávesnica o 50 % a písanie na nej bude oveľa citlivejšie. Všetky zariadenia, ktoré dostanú aktualizáciu na iOS 12, teda od iPhonu 5S až po najnovší iPhone X, majú byť výkonnejšie.

Apple nezabúda na rozšírenú realitu a okrem druhej generácia ARKitu pre vývojárov pribudne nová aplikácia Measure, pomocou ktorej si odmeráte, čo len budete potrebovať. Využitie ARKitu ukázal Apple na príklade stavebnice Lega.

Tradičnú stavebnicu si budete môcť rozšíriť o ďalšie prvky a objekty, takže výsledná stavba na displeji zariadneia bude môcť byť oveľa bohatšia než skutočná, ktorú budete mať poskladanú v izbe.

Vylepšení sa dočkalo aj vyhľadávanie v aplikácii Fotky, nová sekcia For You bude obsahovať fotografie, ktoré by mali byť podľa algoritmu systému pre vás dôležité. Napovie vám, aké snímky a komu by ste mohli zdieľať.

Hlasová asistentka Siri má byť opäť o niečo múdrejšia, dokáže spolupracovať s aplikáciami tretích strán a bude sa učiť na základe vašich zvykov. V novej aplikácii Skratky si budete môcť vytvoriť jednoduché hlasové príkazy, ktoré spustia konkrétnu úlohu. Siri vám pripomenie vašu kávu v tradičnom čase, popoludňajší tréning alebo narodeniny vašich príbuzných.

CarPlay dostane podporu navigačných aplikácií tretích strán, napríklad Waze, Google Maps a možno sa dočkáme aj Sygicu. V novom iOS získate informácie o tom, koľko času trávite so svojim iPhonom alebo iPadom, ktoré aplikácie používate najčastejšie a najdlhšie, a budete si môcť na vybrané aplikácie nastaviť časový limit alebo úplne ich zakázať.

Režim Nerušiť obmedzí počas spánku počet zobrazených notifikácií a pribudne ich zoskupené zobrazenie, takže budete mať rýchlejší prístup k rovnakým oznámeniam. Túto funkciu združovania notifikácií kedysi systém ponúkal, no s príchodom iOS 10 ju Apple zrušil. Teraz ju s dvanástkou vracia späť.

Apple bude ponúkať tvorbu vlastných animovaných emotikonov a pomenoval ich Memoji. Nebudete si ale robiť selfie ako na Samsungu, vystačiť si musíte s galériou tvárí a vlastný avatar si dotvoríte pomocou účesov a doplnkov.

Cez aplikcáiu FaceTime budete môcť uskutočňovať skupinové videohovory s používateľmi ostatných Apple zariadení. Zapojiť sa môže spolu až 32 ľudí naraz. Hovory budete môcť okoreniť rôznymi efektmi, filtrami a vlastnými emotikonmi.

Oficiálna verzia iOS 12 príde tak ako vždy na jeseň a bude dostupná pre všetky zariadenia, na ktoré sa dá aktuálne nainštalovať iOS 11. Teda iPhone 5S a novší, iPad Mini 2 a novší a iPod Touch 6. generácie.

Developerská verzia je už dostupná, testovacia pre verejnosť bude sprístupnená v priebehu tohto mesiaca. Ak si chcete novú verziu vyskúšať už skôr než na jeseň, stačí sa zaregistrovať na stránke beta.apple.com.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK 05.06.2018 - 09:39

Znie to vsetko velmi dobre, tesime sa tesime. Hlavne som zvedavy, co to urobi s mojim zaloznym 5s-kom.. Klobuk dole pred Applom, ze bude aktualizacia aj na tak stary model :)

anonymous05.06.2018 - 11:08 Trvalý odkaz

Mám ho už nainštalovaný a nato, že ide o 1 beta verziu, tak je zatiaľ všetko v poriadku, až na zopár nepreložených noviniek, chod je plynulý a reakcie rýchle. Hádam sa konečne dočkáme stabilnej a svižnej verzie iOS :)

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK05.06.2018 - 11:21 Trvalý odkaz

Prve porovnavacky na iAppleBytes vyzeraju na prvu Betu fakt nadejne..

Tomas05.06.2018 - 11:26 Trvalý odkaz

No ved po prusere menom 11 by sa uz fakt patrilo

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK05.06.2018 - 12:45 Trvalý odkaz

Merick, sa mi zdalo, ze je z Vasho tabora podozrivo ticho, ale nesklamal si.. :D A nezavid, ze na Tvoju S6 Samsung kasle..

Celá diskusia 17 príspevkov