ZTE pozastavilo hlavné prevádzkové aktivity

Po tom, čo sa čínske ZTE dostalo na čiernu listinu Ministerstva obchodu USA za porušenie embarga a neplnenie dohodnutých podmienok, nastalo pre firmu ťažké obdobie. Bola nútená pozastaviť svoju činnosť.

Čínske telekomunikačné firmy sú podľa vlády USA bezpečnostným rizikom. Pocítili to už Huawei a Broadcom, no najväčším problémom čelí ZTE. Môže si však za ne samo.

Dlhodobo porušovalo embargo a napriek zákazu dodávalo do Severnej Kórey a Iránu sieťové riešenia vyrobené v USA. Navyše klamalo vyšetrovateľom a nedodržalo dohodu, že vedenie firmy potrestá zamestnancov, ktorí sa podieľali na zakázaných obchodoch.

Ministerstvo obchodu USA tak v apríli rozhodlo, že ZTE nemôže počas siedmich rokov od žiadnej americkej firmy nakupovať potrebné komponenty.

Pre firmu, ktorá vo svojich smartfónoch používala audio Dolby a čipsety od Qualcommu, to je veľký problém. Nemôže tak konkurovať ostatným výrobcom, ktorí tieto komponenty využívajú vo svojich mobiloch.

ZTE preto na zákaz reagovalo vyhlásením, že dočasne pozastavuje svoju prevádzku aj obchodovanie s akciami firmy na burze. Zároveň ubezpečilo, že má dosť peňazí, aby firma zatiaľ prežila, a bude sa snažiť zmierniť rozhodnutie úradu. ZTE môže v USA svoje mobily naďalej predávať, na to sa zákaz nevzťahuje. Podľa posledných správ bude namiesto Snapdragonov používať čispety od MediaTeku.

Zdroj: zte.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu