ZTE nesmie 7 rokov nakupovať komponenty od amerických firiem

Čínska firma ZTE je na čiernej listine Ministrerstva obchodu USA. Za porušenie embarga a neplnení dohodnutých podmienok nemôže od žiadnej americkej firmy nakúpiť potrebné komponenty, napríklad na výrobu mobilov.

Podľa vlády USA predstavujú čínske telekomunikačné firmy bezpečnostné riziko. Nie je to tak dávno, čo americký prezident Donald Trump zablokoval akvizíciu firiem Broadcom a Qualcomm. Hrozila vraj dominancia čínskych firiem v oblasti 5G sietí, ktorá by mala podľa vládneho výboru pre zahraničné investície (CFIUS) negatívny dopad na národnú bezpečnosť Spojených štátov.

Problém mal aj ďalší čínsky výrobca - Huawei. Nepodarilo sa mu s mobilným operátorom AT&T a Verizon dohodnúť vstup na americký trh. Za zrušením dohody o budúcom partnertsve stála vláda USA. Mala obavy, že by čínska spoločnosť mohla získať citlivé informácie.

Nielen Huawei, ale aj ZTE, ako výrobca telekomunikačných technológií, predstavuje pre USA bezpečnostné riziko. Podľa rozhodnutia Ministerstva obchodu USA majú americké firmy zakázané obchodovať s firmou ZTE. Problémom tak môže byť napríklad získanie komponentov do mobilných telefónov. V novinkách výrobcu už preto neuvidíme riešenia od Qualcommu alebo Dolby. Zákaz má platiť sedem rokov.

Dôvodom prísneho trestu má byť dlhodobé porušovanie embarga. Napriek zákazu mala firma ZTE dodávať do Severnej Kórey a Iránu sieťové riešenia vyrobené v USA, a klamať vyšetrovateľom. Už pred rokom za to spoločnosť zaplatila pokutu vo výške 1,2 mld. USD. Teraz sa dostaka na pomyselnú čiernu listinu amerických firiem.

Nariadenie ministerstva ale ZTE nezakazuje predávať v Spojených štátoch mobilné telefóny. Absenciou komponentov od amerických fieriem však bude pred konkurenciou v nevýhode.

Zdroj: liliputing.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy 18.04.2018 - 20:45

No pekne... ZTE kvoli sankciam zatvara kram.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy18.04.2018 - 20:46 Trvalý odkaz

A vsetci povinne nakupovat čínske fony priamo z činy...

Celá diskusia 2 príspevky