Doro 8040

Android so základnou výbavou a jednoduchým ovládaním pre seniorov. Ponúka 5'' HD displej, štvorjadrový procesor, SOS tlačidlo, LED svietidlo, vzdialené ovládanie, LTE, FM rádio a 2920 mAh batériu. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android 7.0 Nougat

chipset: MediaTek MTK6738

procesor: štvorjadrový 1,5 GHz

grafický procesor: Mali-T860 MP2

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe), CAT 4

rozmery: 149 x 70 x 9,5 mm

hmotnosť: 165 gramov

displej: 5'' (127 mm), IPS, 720 x 1280 b.

zadný fotoaparát:8 Mpix, video Full HD (30 fps), AF

predný fotoaparát: 2 Mpix

pamäť: 16 GB + 2 GB RAM + microSD

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, microUSB

ostatné: GPS, FM rádio, audio jack, informačná dióda

dual SIM: nie

batéria: 2920 mAh, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: NFC, čítačka odtlačkov, IrDA (infraport), zvýšená odolnosť voči vode, stereo repro, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie

Pravdepodobná cena a dostupnosť: 219 eur, v predaji

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Švédska značka Doro vstúpila na slovenský trh s trojicou modelov určenou starším a nenáročným používateľom. Okrem klasického tlačidlového telefónu a verziou s véčkovou konštrukciou ponúka aj smartfón s ovládaním orientovaným na seniorov.

Všetky majú zabudované špeciálne asistenčné tlačidlo pre prípad núdze. K SOS tlačidlu sa dá priradiť až päť kontaktov, či už na svojich najbližších alebo lekára. Ak prvý kontakt v poradí nezdvihne, telefón automaticky vytočí nasledujúce telefónne číslo. Mobil zároveň rozpošle kontaktom SMS správy a v prípade smartfónu aj GPS koordináty miesta pobytu používateľa telefónu.

Doro 8040 je smartfón s Androidom 7.0 Nougat a upraveným používateľským prostredím. Nechýba veľké písmo, intuitívne ovládanie a vďaka aplikáciám My Doro Manager a Doro Connect and Care so vzdialeným ovládaním môžete svojim starým rodičom pomôcť na diaľku nastaviť hlasitosť zvonenia, pridať do telefónneho zoznamu nové číslo a podobne. Ak vyfotíte nejaký zaujímavý záber, napríklad s vnúčatami, môžete ich poslať rovno do babičkinho telefónu. Seniori sa tak nemusia báť, že by nevedeli ovládať chytrý telefón, jednoducho im kedykoľvek pomôžete bez toho, že by ste telefón museli držať v ruke.

Hardvérová výbava patrí k základnej. Poteší, že výrobca použil aspoň 2 GB operačnej pamäte RAM a 16 GB úložisko. Menšie hodnoty považujeme na komfortné používanie smartfónu za nedostatočné. Na päťpalcovej uhlopriečke nájdeme HD rozlíšenie 720 x 1280 bodov a podľa slov výrobcu má byť displej dobre čitateľný aj v exteriéri, čo je pri starších ľuďoch s horším zrakom dôležité. Smartfón je kompatibilný s načúvacími zariadeniami a má mať hlasný reproduktor.

Na snímanie fotografií a Full HD videí poslúži zadný 8-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom, predná 2 Mpix kamera rozlíšením neohúri. Zvyšná výbava zahŕňa všetko podstatné, čo by sme od smartfónu očakávali. Nájdeme tu podporu rýchlej dátovej siete LTE, Wi-Fi, GPS, Bluetooth, 3,5 mm jack, microUSB konektor a výrobca nezabudol ani na FM rádio. Batéria dostala slušnú kapacitu 2920 mAh. Súčasťou balenia je aj dokovacia stanica na nabíjanie, senior sa tak nebude musieť trápiť s triafaním kábla do konektora, stačí telefón vložiť do doku a nabíjať.

Doro 8040 sa na Slovensku predáva za odporúčanú cenu 219 eur.

Živé fotografie:

Diskusia k článku:

Vseved 22.08.2018 - 07:32

Pre dôchodcov dobrý, ale s tou cenou to zabili.

Celá diskusia 1 príspevok