Facebook zvažuje verziu bez reklám dostupnú formou predplatného

Sociálna sieť zisťovala formou prieskumu záujem ľudí o možnú novú verziu bez reklám. Fungovala by na báze predplatného, pričom klasická verzia Facebooku by zostala navždy bezplatná.

Facebook to v poslednom čase nemá jednoduché. Stále čelí následkom problémov s únikom dát, ktoré odštartovali vlnu nevôle používateľov a nutné zmeny. Nad problémom sa zamýšľali aj iné veľké technologické spoločnosti, ktoré hovorili o myšlienke regulácie využívania zákazníckych dát. Škandál s únikom však najväčšiu sociálnu sieť stál množstvo deaktivovaných účtov, medzi ktorými bol napríklad aj Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX.

V snahe prilákať používateľov späť a podnietiť viac ľudí k tomu, aby si vytvorili účet, uvažujú predstavitelia najväčšej sociálnej sieti o zavedení platenej verzie bez reklám. Práve cielené reklamy, ktoré umožnili prístup tretím stratám k súkromným dátam používateľom, môžu za ich únik.

Nová verzia by tak mala odstrániť nielen cielené, ale rovno všetky reklamy. Facebook z nich však za minulý rok generoval príjem vo výške 41 miliárd dolárov. V snahe predísť stratám by tak nový, tzv. ad-free model sociálnej siete bol spoplatnený formou predplatného.

Záujem o novinku bol zisťovaný v posledných dňoch pomocou prieskumu. Sú používatelia, ktorým by takýto model vyhovoval. Objavili sa však aj názory, že prečo platiť za niečo, čo bolo sľubované navždy zadarmo. Mark Zuckerberg sa bráni tým, že návyky používateľov sa môžu meniť a aj keby platenú verziu bez reklám zaviedli, klasická verzia s nimi zostane bezplatná navždy. Na viac detailov k tomu, ako by predplatné mohlo vyzerať a či sa vôbec táto myšlienka zrealizuje, si ešte počkáme.

Zdroj: bloomberg.com

Diskusia k článku:

Michal 08.05.2018 - 18:58

Hhh platit si za facebook? To fuckt?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne08.05.2018 - 19:37 Trvalý odkaz

Prečo nie. Predplatné bez reklám ma aj youtube napríklad.

Bonyek@azet.sk08.05.2018 - 23:56 Trvalý odkaz

Treba spoplatnit, aspon bude menej ludi co tam stravia cele dni

Celá diskusia 3 príspevky