Facebook prijal nové opatrenia na ochranu používateľských dát

Sociálna sieť obmedzí povolenia tretích strán, ktoré sa týkajú používateľských dát. Prístup k fotkám, videám a ďalším informáciám bude musieť byť výslovne schválený používateľom a zmení sa aj rozhranie API.

Facebook sa zmieta v škandále s únikom dát, ku ktorým sa mala dostať firma Cambridge Analytica. Poškodených bolo viac než 87 miliónov účtov, ktorých dáta unikli k firme tretej strany. Ide o obrovský prešľap, ktorý spustil úvahy o regulácii využívania súkromných dát zákazníkov technologickými spoločnosťami.

Veľké množstvo údajov bolo zo strany Facebooku k dispozícii cez rozhranie API. To umožnilo tretím stranám získať informácie z rôznych modulov sociálnej siete, medzi ktoré patria napríklad udalosti, stránky, skupiny, zoznamy priateľov a podobne.

Sociálna sieť už tieto možnosti obmedzí a prihlásenie do systému bude vyžadovať výslovný súhlas používateľa predtým, než sa budú informácie ako poloha, fotky, videá a ďalšie zdieľať s treťou stranou. Odteraz nemôžu aplikácie tretích strán požadovať prístup k osobným informáciám používateľa. Patrí medzi ne napríklad náboženské či politické presvedčenie, stav vzťahu, fitnes aktivity, zoznam priateľov, vzdelanie, práca či iné osobné informácie o veciach, ktoré sa vám páčia alebo ich nemáte radi.

Vývojári, ktorým ste prístup k informáciám povolili už dávnejšie skrz ich aplikácie ho stratia v prípade, že ich softvér nebol po dobu troch mesiacov použitý. Po novom už nebude možné vyhľadať profil používateľa na základe telefónneho čísla alebo e-mailu, história správ a hovorov už nezahŕňa ich dáta, len frekvenciu. A rozhranie API bude zmenené aj na Instagrame.

Od pondelka 9. apríla pribudne na Facebooku nová lišta. Zobrazí aplikácie, ktoré používate a k akým informáciám majú prístup. Sociálna sieť vám tiež povie, či vaše údaje súvisia s uniknutými informáciami. Keďže išlo najmä o americké účty, slovenskí používatelia sa obávať nemusia, .

Zdroj: Facebook

Diskusia k článku:

Začať diskusiu