Z Instagramu si stiahnete naraz všetky svoje dáta a fotografie

Podobne ako z Facebooku, aj z Instagramu si už môžete stiahnuť archív dát, aby ste sa dozvedeli, ktoré z nich sú uložené na serveroch služby.

Najväčšia sociálna sieť Facebook sa už dlhší čas zmieta v problémoch. Londýnska spoločnosť Cambridge Analytica, ktorá sa zaoberá zbieraním dát, ich výskumom a následným využitím na komerčné a politické účely, sa dostala k súkromným údajom z miliónov používateľských účtov. Viac sme sa tejto téme venovali v článku Facebook a Cambridge Analytica - o úniku vašich dát v skratke.

Z Facebooku si môžete stiahnuť archív dát, ktorý zahŕňa všetky údaje zozbierané aplikáciou Messenger a Facebook v telefóne. Dozviete sa tak, čo je uložené na serveroch spoločnosti. Návod ako na to, nájdete v našom marcovom článku Facebook sleduje v telefónoch s Androidom hovory a esemesky. Svoje citlivé informácie môžete ochrániť vhodným nastavením súkromia v aplikácii.

Podobne ako na Facebooku aj na Instagrame môžete požiadať o súbor s fotkami, videami, komentármi a informáciami z profilu, ktoré ste v aplikácii zdieľali. Stačí ísť na svoj profil, v telefóne s androidom kliknete na tri bodky vpravo hore, na iOS je vstupom do sekcie Nastavenia ozubené koliesko. Nájdete tam Stiahnutie údajov a zadáte e-mailovú adresu, na ktorú chcete dátový archív poslať.

O niekoľko minút príde na e-mail odkaz, cez ktorý si dáta stiahnete do svojho počítača. Funkčný je len štyri dni. Veľkosť súboru záleží od množstva vami zdieľaného obsahu a počtu komentárov pod nimi. Súbory s dátami majú príponu .json. Na ich otvorenie stačí použiť niektorý textový editor, na Windows napríklad Notepad, na Mac OS TextEdit.

Diskusia k článku:

Patrik 26.04.2018 - 22:48

Ved uz sa blizi 25. maj a vstupi do platnosti GDPR.. tam je tusim aj povinnost prevadzkovatela, aby taku funkciu spristupnil...

Celá diskusia 1 príspevok