Donald Trump zablokoval akvizíciu firiem Broadcom a Qualcomm

K najväčšej technologickej akvizícii sveta nedôjde. Prezident USA Donald Trump vydal nariadenie, ktorým ju zakázal. Bojí sa o národnú bezpečnosť.

Singapurská spoločnosť Broadcom chcela prevziať známeho výrobcu procesorov Qualcomm už v minulom roku. Ponúkala 117 miliárd USD. Akcionári Qualcommu mali proti akvizícii výhrady a podľa agentúry Reuters tu boli aj obavy z neskoršieho predaja časti firmy čínskym spoločnostiam, čo by mohlo obmedziť vývoj bezdrôtovej technológie 5G.

obr: Qualcomm.scom

Dominancia čínskych firiem v oblasti 5G sietí by mala podľa vládneho výboru pre zahraničné investície (CFIUS) negatívny dopad na národnú bezpečnosť Spojených štátov. Zároveň sa CFIUS obáva, že by sa po zlúčení firiem znížila miera inovácií Qualcommu. Na základe odporúčaní komisie sa Donald Trump rozhodol akvizíciu zakázať.

Nariadenie, ktoré prezident USA vydal uvádza, že sa zakazuje prevzatie Qualcommu kupujúcim a zakázané je aj akékoľvek iné spojenie, akvizícia alebo priame či nepriame prevzatie.

Pokiaľ by sa fúzia uskutočnila, vznikol by po firmách Intel a Samsung tretí najväčší výrobca čipov na svete. Broadcom sa proti rozhodnutiu ohradil. Nedávno mal v USA problém aj Huawei, nepodarilo sa mu dohodnúť s mobilným operátorom (pravdepdoobne AT&T) predaj svojho nového smartfónu Mate 10 Pro.

Zdroj: nytimes.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu