Sony Xperia L2 - stará škola

Recenzia 5,5'' androidu s plastovým telom, HD displejom, čítačkou odtlačkov, 3 GB RAM a slušnou výdržou. Sklame hrúbkou a hmotnosťou.

V čase, kedy väčšina výrobcov siaha po displeji s pomerom strán 18:9, s ktorým idú ruka v ruke minimálne okraje na prednej stene, sa Sony vezie ešte na starej vlne. Svedčí o tom kopec miesta okolo displeja, najmä pod ním, kam by sa pokojne zmestila čítačka odtlačkov prstov.

Tú najnovšie nenájdeme ani v tlačidle napájania v pravej stene, ale vzadu. Rýchlosťou rozpoznávania sa radí skôr k priemeru a určite by sme našli cenovo podobných konkurentov, ktorých čítačky reagujú svižnejšie.

ikona

Základné info: Sony Xperia L2 (H3311)Cenovo dostupný android s 5,5'' HD displejom, štvrojadrovým procesorom, 3 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 3300 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nie je plast ako plast. Presne to platí pri Xperii L2, ktorá v ruke pôsobí menej hodnotnejším dojmom než napríklad nedávno testovaný Honor 9 Lite. Treba podotknúť, že cenovky majú veľmi podobné. Pri silnejšom zovretí v ruke už počuť aj slabšie zapraskanie. A počuť aj vibrácie.

Ak ste zvyknutí na vibračnú odozvu pri písaní na klávesnici, v tichej miestnosti vás okolie určite neprehliadne. Nami testovaná čierna verzia pôsobí trochu fádne, preto by som zrejme siahol po zlatom prevedení.

Rozmery nepatria medzi najkompaktnejšie, no najviac určite prekvapí hrúbka atakujúca jeden centimeter a za zmienku stojí aj hmotnosť 178 gramov. Druhé mínus dávam ostrým rohom konštrukcie, ktoré mi pri zovretí v dlani trochu prekážali.

V pravej stene sa nachádza už spomínané tlačidlo napájania a tlačidlo hlasitosti. Šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a microSD kartu hľadajte v protiľahlej.

Audio konektor osadil výrobca hore, no a dole ma príjemne prekvapil nový USB konektor typu C. Vedľa neho sa nachádza hlasný reproduktor. V kvalite podania nevyniká, chýbajú najmä hĺbky, a pri vyššej hlasitosti už dochádza aj k výraznému zlievaniu tónov.

Displej ponúkne dnes skôr už podpriemerné HD rozlíšenie, no nepovažujem to za výrazné mínus. Určite však odporúčam zájsť do nastavení a zvoliť malú veľkosť zobrazenia. Položky na obrazovke sa zmenšia, čím sa trochu eliminuje aj kostrbatosť textu.

Určite by som ale privítal vyšší jas pre pohodlnejšiu čitateľnosť na slnku, menej odleskov a o kúsok živšie farby. V nastaveniach nájdete prispôsobenie vyváženia bielej, možnosť automatickej regulácie jasu a šikovné inteligentné podsvietenie, ktoré nechá obrazovku zapnutú počas držania telefónu v ruke.

Na zmeškané udalosti vás upozorní dostatočne výrazná notifikačná dióda nad displejom. Určite by som privítal aj možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním, pomocou ktorého by som si danú notifikáciu rýchlo prezrel, ale v nižšej strednej triede sa to dá ešte odpustiť.

V útrobách sa prekvapujúco nachádza rovnaký čipset aký ponúka minuloročná Xperia L1, a to MediaTek MT6737T. Výkonu je tu na danú kategóriu dostatok, a do karát jej nahráva aj HD rozlíšenie displeja. V benchmarku AnTuTu dosiahla 45 580 bodov. Čipset si bez problémov poradil s hrou Real Racing 3. Pri intenzívnejšom používaní sa v hornej časti zadnej steny mierne zvýši teplota konštrukcie, ale nie je to nič výrazné.

Reakcie systému boli svižné a nezaznamenal som žiadne výrazné spomalenie, či pád aplikácie. Trojgigabajtová RAM sa postarala aj o rýchle prepínanie medzi viacerými otvorenými aplikáciami. Operačný systém Android je vo verzii 7.1.1 a beží nad ním prostredie od Sony. Nič dôležité mu nechýba, no konkurencia, spomeniem napríklad Huawei, je trochu ďalej. V zozname aplikácií zaujmú najmä tie multimediálne, medzi ktorými nechýba ani FM rádio s podporou RDS.

Fotoaparát hodnotím ako priemerný a medzi konkurentmi by sme určite našli lepšie. Fotografiám občas chýbala ostrosť, a to nielen na okrajoch, ale aj uprostred fotografie. Viditeľné to bolo najmä na zlievaní detailov tmavších plôch. Na momentky však postačí.

Za pochvalu stojí prehľadné prostredie fotoaparátu, ktoré nie je preplnené zbytočnými funkciami. Ja som používal najmä automaticky režim s rozpoznaním scény, no pripravený je aj manuálny s možnosťou nastavenia vyváženia bielej, ISO, expozície a ostrenia.

Predný fotoaparát s rozlíšením osem megapixlov neprekvapí, ani neurazí. Treba si však dávať pozor na autoportréty v protisvetle, kedy sa riadne potrápi a pozadie za vami je prepálené. Plusový bod dostáva za snímanie autoportrétov so záberom 120 stupňov, čo sa zíde, ak v zábere chcete mať aj vašich známych, prípadne širší záber krajiny.

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu. Preostrovanie je trochu pomalšie a na väčšom monitore si nejde nevšimnúť aj chýbajúcu ostrosť. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia L2.

Výdrž na jedno nabitie je aj vďaka HD displeju veľmi slušná. Batéria s kapacitou 3300 mAh si nabíjačku vypýtala v priemere po dni a pol, niekedy až po dvoch dňoch.

Výhody:

+ výdrž

+ USB typu C

+ čítačka odtlačkov

+ 3 GB RAM

Nevýhody:

- rozmery a hmotnosť

- HD displej

- čipset rovnaký ako pri predchodcovi

- priemerný fotoaparát

- cena

Orientačná cena: 229 eur

Záver

Za najväčšie mínus Xperie L2 považujem odvážne nastavenú cenovku. Konkurencia je trochu ďalej a v nižšej strednej triede ponúka za podobný peniaz Full HD displej, lepšie rozmery, hardvér, a tiež lepšiu kvalitu snímok. Xperii L2 nič podstatné nechýba, no ak by som rozmýšľal nad telefónom, ktorý mi má poslúžiť približne rok-dva, zrejme by som siahol po inom.

Videorecenzia

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia L2.

Diskusia k článku:

Janko Hraško 03.11.2018 - 04:25

Škoda... som premýšlal nad týmto mobilom na vianoce, nech mám zase po rokoch celkom nový mobil.Som prepásol začiatkom roku keď bol ešte 6-evrový paušál a k nemu LG Q6 a toho ľutujem !!! Som vtedy chcel A8 2018, ale ten som im vrátil lebo je to hrozný mobil za tie peniaze ! A potom už nebol ten LG Q6 dostupný bohužiaľ a aj paušály akurát zmenily a najmenší už je od 10€ mesačne... Táto Xperia L2 ma celkom oslovila, lebo mal som pred pár rokmi Xperiu U, a to bol veľmi vydarený mobil ! A tento mu je vzhľadovo hooodne podobný.Ale škoda že ho tak nanič spravili, teda že okopírovali starý čipset, to je slabota na dnes už.HD displej mi vyhovuje kvôli výdrži.Foťák nieje až taká hrôza cez deň, na fotenie nočné mám Note4 alebo malú zrkadlovku keby som to myslel vážne !

Celá diskusia 1 príspevok