Poradňa: Ako zapnúť nočný režim displeja na smartfónoch, ktoré ho od výroby neponúkajú?

Nočný režim, ktorý potlačí modré svetlo na displejoch a šetrí tak vaše oči v noci, môžete používať na ktoromkoľvek smartfóne s androidom. Ak ho nenájdete v nastaveniach, pomôže aplikácia z obchodu Google Play.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tentokrát sa na nás jeden z vás obrátil s otázkou ohľadne funkcie najčastejšie nazývanej ako Nočný režim: "Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či má Nokia 8 funkciu zožltnutia obrazovky v noci, keďže vo videorecenzii to nebolo spomenuté. Ďakujem za odpoveď."

Nokia 8 túto funkciu spočiatku neponúkala, no s aktualizáciou na Android 8.0 Oreo už Nočný režim do nastavení a medzi prepínače v hornej lište pribudol. Môžete si ho načasovať (napríklad od 22.00 hod do 7.00 hod v ďalší deň ráno) aj nastaviť jeho intenzitu.

Žltý filter na obrazovke je v skutočnosti elimináciou modrého svetla, ktoré podla výskumov najviac potláča tvorbu melatonínu v našom tele a zhoršuje tak zaspávanie. Vedľajším efektom je pocit, že displej svieti až príliš a takpovediac unavuje oči. Ak na RGB displejoch (zložených z červených, zelených a modrých pixelov) znížime svietivosť tých modrých, zostane nám obraz zafarbený dožlta (červená+biela podľa RGB palety).

S novými androidmi, ktoré takýto nočný režim ešte neponúkajú, sa už stretávame len zriedka. Ak funkciu vo svojom smartfóne napriek tomu nenájdete, môžete si pomôcť niektorou zo známych aplikácií v obchode Google Play.

Výborne funguje napríklad Twilight. Odskúšali sme ho na novej Sony Xperii XZ2 Compact. Nastavíte si v nej intenzitu efektu, zatemnenie (softvérové zníženie jasu), teplotu farby aj časy, v ktorý sa má filter automaticky aktivovať. Twilight je k dispozícii zadarmo.

Majitelia iPhonov 5S a novších ako aj iPadov 5. generácie a novších môžu využiť Night Shift v nastaveniach iOS. Podobné aplikácie už existujú aj pre desktopové počítače.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz

Diskusia k článku:

Začať diskusiu