Nokia 8 - čistý Android na nečakane dobrom hardvéri

Recenzia 5,3" androidu s QHD displejom a duálnym 13 Mpix fotoaparátom. Rovnaký snímač a automatické zaostrovanie ponúkne aj predná kamera.

Niekdajšia stálica mobilného trhu upadla vďaka nepodarenému partnerstvu s Microsoftom takmer do zabudnutia. Po prevzatí fínskou skupinou HMD Global sa však smartfóny s logom Nokie začínajú vracať. A vo vnútri beží Android, tak ako to, podľa mnohých, malo byť už dávno.

Návrat sprevádzali zmiešané pocity. Priaznivci nekompromisnej výbavy a poriadneho výkonu sa dočkali prakticky až s príchodom Nokie 8.

ikona

Základné info: Nokia 8 (TA-1004)Vlajková loď s 5,3'' QHD displejom, výkonným čipsetom Snapdragon 835, duálnym 13 Mpix fotoaparátom s optikou Carl Zeiss, OS Android 7.1.1 Nougat, kovovou konštrukciou a 3090 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Bližší zmysel ukrytý za osmičkou? Zatiaľ to vyzerá, že čím vyššie číslo, tým luxusnejší model. Novinka tak stojí nad svojimi súrodencami - Nokiou 7, Nokiou 6, Nokiou 5 aj ďalšími, a prakticky ako jediná z portfólia ponúka QHD displej s jemným rozlíšením 1440 x 2560 bodov.

S každým ďalším tohtoročným mobilom sa presvedčujem, že to síce dobre vyzerá v tabuľke na webe, ale v praxi nejde o žiadnu výhodu. S Full HD iPhonom 8 Plus alebo Full HD+ Huawei Mate 10 Pro si užijete aj dvojnásobnú výdrž na jedno nabitie. A potom je tu ešte Samsung Galaxy S8 a Note 8, ktoré vám umožnia rozlíšenie znížiť v nastaveniach.

Samozrejme, na 5,3-palcový panel sa pozerá výborne a užíval som si jeho kontrast, jemné vykreslenie písma a výborné neutrálne nastavené farby. V menu obrazovky dostanete len možnosť zmenšiť / zväčšiť písmo a určité prvky rozhrania. Žiadne hranie sa s teplotou bieleho bodu, no vôbec mi nechýbalo. Obrazovku rozsvietite vypínačom alebo dvojitým poklepaním naň a s aktualizáciou na Android 8 Oreo pribudol nočný režim so žltým filtrom pre pohodlnejšie čítanie a šetrenie očí večer alebo v noci.

Oceňujem, že sa Nokia vybrala iným smerom než konkurencia a ponúka alternatívu. Má IPS displej, ktorý netrpí vypaľovaním ako AMOLED-y, pomer strán 16:9 na ktorom vyzerajú videá z YouTube normálne a čítačku otlačkov prstov na tom najpraktickejšom mieste, priamo pod displejom. Ovládacie tlačidlá zas nezaberajú miesto na displeji. Sú podsvietené a umiestnené pod ním. Spolu s čítačkou sa jedná iba o senzory. Dotyk na ne potvrdí silná vibrácia.

Je tu dokonca aj klasický 3,5 mm audiojack a chrbát chráni jednoliata konštrukcia z hliníka série 6000, ktorá vydrží viac pádov než akékoľvek sklo. Nevidno na nej žiadne odtlačky, no úchop v ruke mohol byť oveľa istejší.

AMOLED panely zvyknú ponúkať tzv. Always-on obrazovky, ktoré zobrazujú časť informácií aj na zhasnutom displeji. Nokia to pri svojom IPS-ku nahradzuje funkciou Glance. Samozrejme, tu technologicky nie je možné, aby svietila stále a zhasína po 1, 2, 5, 10 alebo 20 minútach. Rozsvieti sa však vždy pri hýbaní s mobilom, takže to ani nepostrehnete.

Glance obrazovka okrem zostávajúcej energie v batérii zobrazuje čas, deň v týždni, dátum a trio ukazovateľov s počtom zmeškaných hovorov, neprečítaných e-mailov a neotvorených správ. Vidno, že vývojári naozaj premýšľali. Čísla pod e-mailami počas testovania naskakovali aj z appky Gmail, ktorú som naozaj používal a posledný stĺpec okrem SMS-iek registroval aj správy na Messengeri. Moja chvála ale bohužiaľ skončila s nainštalovaním aktualizácie na Android 8.0.0 Oreo. S ním naša Nokia tvrdohlavo ukazuje pod všetkými ikonami len nuly, takže dúfame v ďalší update a rýchlu nápravu.

Po rozsvietení vypínačom uvidíte tradičnú uzamykaciu obrazovku Androidu. Oreo prinieslo niekoľko drobných zmien, napríklad malé upozornenie na zmeškané notifikácie aj kolieskom priamo na ikone konkrétnej aplikácie či rozšírenú ponuku po zatlačení ikon aplikácií podobne ako Force Touch na iPhonoch.

V ponuke multitaskingu zas pribudla možnosť využívať dve rôzne aplikácie nad sebou, na jednej obrazovke.

Namiesto grafických nadstavieb je tu "čistý" Android a okrem aplikácií pre technickú podporu či zmenu tapiet na pozadí nehľadajte ani žiadny softvér navyše. Nechýba mi, len si stále úplne nerozumiem s aplikáciou Fotky. Samozrejme využívam jej zálohovanie fotografií do neobmedzeného priestoru v cloude, na prehliadanie záberov mám však stále radšej dodatočne stiahnutý QuicPic z Google Play. Ten zobrazí iba fotky, ktoré sa naozaj nachádzajú v úložisku vášho telefónu a nie mix z rôznych, môžno už dávno predaných zariadení.

Naša Nokia 8 ponúkala 64-gigabajtové úložisko, z ktorého si systém odhryzol približne 13 GB. K tomu počítajte so 4 GB RAM a výkonným osemjadrovým Snapdragonom 835. Pri reálnom používaní máte vždy dostatok výkonu. So sekaním alebo váhavými reakciami som sa nestretol pri práci s aplikáciami ani testovaní niekoľkých bežne dostupných hier (Fifa Mobile a Temple Run 2).

Ak by ste potrebovali viac priestoru, v ľavom boku prístroja nájdete slot na microSD kartu. Tá však obsadí hybridné miesto pre druhú SIM. Takže buď dual SIM, alebo jedno telefónne číslo a pamäťovka.

Pravý bok patrí ovládaniu hlasitosti a vypínaču displeja. Sú presné, no kliknutie po ich stlačení je až príliš hlučné. Ťukanie tlačidiel a hluk z vibrácii na stole vďaka mierne vystupujúcim fotoaparátom na chrbte pôsobia trochu neohrabane.

Aplikáciu pre vytáčanie a písanie SMS správ dobre poznáme z väčšiny androidov. Dobre zvládajú výber a prácu s oboma SIM kartami. V nastaveniach si však môžete každú z nich vybrať ako predvolenú pre SMS, hovory alebo mobilné dáta.

Presný stav batérie v percentách zapnete od aktualizácie na Android 8.x Oreo v časti Batéria. Keď dlhšie podržíte prst na ozubenom koliesku v hornej lište, v nastaveniach sa objaví Tuner používateľského rozhrania, v ktorom môžete povoliť zobrazovanie aktuálneho času aj so sekundami.

Klávesnica Gboard je pomerne pohodlná, podporuje aj režim pre písanie jednou rukou. Postačí podržať dlhšie prst na zelenom tlačidle ENTER. Dvomi prstami potom skúste veľkosť klávesnice meniť.

Potiahnutie domácej domácej obrazovky doľava odhalí priestor pre Asistenta Google a vyhľadávací riadok spolu s prehľadom posledných správ z webov, ktoré často navštevujete. Pre zobrazenie zásuvky so všetkými nainštalovanými aplikáciami zas na domácej obrazovke posuňte prst nahor.

Cnie sa vám za odomykaním smartfónu tvárou z Note 8 alebo iPhonu X? Hoci sa ním Nokia nijako špeciálne nechváli, je dostupné aj tu. Samozrejme, v tomto prípade - kvôli absencii infračervenej prednej kamery - nefunguje v úplnej tme, ale ak práve nemôžete použiť odtlačok, obstojí. V menu pohľadajte položku Zabezpečenie, Smart Lock a Dôveryhodná tvár. Podobne môžete nastaviť aj to, aby Nokia 8 nevyžadovala PIN po pripojení k Bluetooth príslušenstvu (hodinky, hands-free v aute) alebo počas nosenia vo vrecku.

Pri pohľade na zadnú stenu si určite rýchlo všimnete dvojicu objektívov. A fotoaparát je naozaj dvojaký.

Jeho aplikácia, ktorú spustíte aj dvojitým stlačením vypínača, mi príliš nesadla. V nastaveniach máte možnosť aktivovať mriežku a nie veľmi prehľadnú vodováhu, ktoré vám pomôžu k lepším fotkám, no okrem nich je tu množstvo zbytočností. Napríklad celý kompas so všetkými svetovými stranami a výškomerom. Vec, pre ktorú nájde praktické využitie jeden človek z tisíca a aj to bude svoju potrebu pravdepodobne riešiť externou aplikáciou. Vodoznak či voľby pre živé streamovanie na Facebook a YouTube tu len zavadzajú, prekrývajú obraz a napríklad nastavenie rozlíšenia fotografií odsúvajú úplne na koniec zoznamu.

Namiesto nich by som oveľa radšej videl posuvník pre manuálne zaostrovanie a možnosť nastaviť čas uzávierky ručne. Manuálny režim síce medzi rozšírenými voľbami (malá ikona fotoaparátu vedľa spúšte) nájdete, ale upravuje iba spôsob merania expozície, režimy Makro a Nekonečno alebo vyváženie bielej. Zbytočný zmätok a zároveň tak málo možností.

A práca dvojice 13-megapixelových fotoaparátov? Používateľ dostane tri možnosti. Buď budete využívať čiernobiely objektív, ktorý záberom ponúkne o niečo viac detailov, druhý farebný alebo ich kombináciu. Rozdiel medzi farebným a kombináciou prakticky nenájdete, aj tu teda mohli byť políčka len dve. Chválim však samostatné tlačidlá pre blesk, časovač a HDR.

Druhou stranou mince sú výsledky. Ak si na seba s fotoaparátom zvyknete, nadávať prestanete. Snímky cez deň ponúkajú výborný kontrast a naozaj verné farby. Veľa detailov nájdete aj po zazoomovaní na obrazovke počítača.

HDR je jemné, ale fotografiám naozaj pomáha. Optická stabilizácia zas preberá štafetu pri zhoršených svetelných podmienkach. Dobrá je aj v noci, najmä v prípadoch, kedy z úplnej tmy vystupujú dobre osvetlené objekty (koncertné pódium alebo vysvietený kostol). Za šera softvér už trochu tápe - ostrosť a detaily zostávajú, ale nastúpi značný šum.

Celkovo som bol veľmi spokojný a o to viac ma mrzí, že od fotoaparátu v manuálnom režime nedostanem viac voľnosti alebo možnosť použiť dlhší čas expozície. V EXIFe nočných záberov som nevidel viac než 1/14 sekudy.

Vyhrať sa dá tiež s Panorámou alebo efektne rozmazaným pozadím Live Bokeh. Posuvník na displeji vám umožní meniť jeho intenzitu. Objekt, ktorý má byť ostrý, je možné zmeniť aj dodatočne v Galérii. Softvérové rozmazávanie ani tu nie je dokonalé, ale úprava intenzity rozširuje jeho možnosti.

Prekvapuje aj predný fotoaparát, ktorý má totožné 13 Mpix rozlíšenie a takisto automatické zaostrovanie. Zmeny expozície ani zaostrovanie nie je tak plynulé ako vzadu, ale nahrávanie 4K videi prednou aj zadnou kamerou je zrejme úplným unikátom. O to nepochopiteľnejšia je absencia záznamu Full HD videa pri plynulejších 60 fps.

Vloggeri využijú možnosť prepínať medzi priestorovým záznamom zvuku alebo predným či zadným mikrofónom. Nechýba záznam Timelapse alebo spomalených videí.

Na výber dostanete ešte režim Dual-Sight, ktorý skombinuje obraz z prednej a aj zadnej kamery do jedného videa alebo fotografie. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Nokia 8.

Hlasitý reproduktor ponúka Nokia 8 len jeden, v pravej časti vedľa USB-C konektora pre nabíjanie. Pri hraní hier na výšku môže zavadzať, ale jeho hlasitosť je viac než dostatočná. Myslelo sa aj na ochranu pred náhodným obliatím alebo dažďom s certifikáciou IP54. Ponáranie pod vodu však neskúšajte.

Batéria ponúkne kapacitu 3090 mAh a rýchle nabíjanie QuickCharge 3.0. S dodávaným akumulátorm do nej 50 % energie dostanete už za 30 minút. Na dosiahnutie 100 % budete potrebovať približne 1 hodinu a 40 minút.

Kvôli veľkému QHD displeju sa bude jednať len o jednodňový smartfón. Pôvodne sa môj priemerný čas s rozsvieteným displejom pohyboval okolo 4,5 hod., po aktualizácii na Oreo sa výdrž mierne zlepšila.

Výhody:

+ jemný displej s výbornými farbami

+ tlačidlá a čítačka odtlačkov pod displejom

+ doplnkové odomykanie telefónu tvárou

+ výborný duálny fotoaparát

+ Glance screen

Nevýhody:

- zaoblený chrbát sa šmýka v ruke

- priemerná výdrž na jedno nabitie

- vzhľad aplikácie fotoaparátu

- chýba plnohodnotná odolnosť voči vode

Orientačná cena: 599 €

Záver

Nokia 8 môže byť pre mnohých zaujímavou voľbou. Ponúkne výborný duálny fotoaparát, skvelú prednú kameru a jemný displej. To všetko zabalené v klasickom hliníkovom tele bez výstrelkov, s čítačkou odtlačkov pod displejom a starými dobrými senzorovými tlačidlami.

Aj to, že vsádza na čistý Android 8.0 je len dobre. Niektoré vlastné riešenia sú totiž kostrbaté. Ak sa vám vyhne chyba po aktualizácii systému, je Glance screen na zhasnutom displeji výborný. Prostredie fotoaparátu je neprehľadné a zaslúži si prekopať od podlahy. Nový vzhľad by mala dostať nadchádzajúca Nokia 9 a potom sa možno dočkáme aj tu. Potešila by ma aj lepšia odolnosť voči vode než len IP54.

Podobne konzervatívnou voľbou môže byť podarené (avšak o sto eur drahšie) HTC U11 a spomenúť môžeme tiež Sony Xperiu XZ1 (+60 eur). V tejto cenovej kategórii už láka aj Samsung Galaxy S8. Ak vám nejde o najvyšší výkon, tak nezabúdajte na dva zaujímavé fotomobily s nižšími cenovkami: LG G6 a Samsung Galaxy S7.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Nokia 8.

Diskusia k článku:

Mashe 15.12.2017 - 17:51

Zeleny martan ma dobru zlavu 50% na Nokiu 8...299€

Mashe15.12.2017 - 17:51 Trvalý odkaz

Chyba v texte: "Doplnené bolo 4 GB RAM a výkonným osemjadrovým Snapdragonom 635" procesor má byť 835 :)

Lenka Ivančíková16.12.2017 - 01:33 Trvalý odkaz

opravene, vdaka. :)

Slavomír16.12.2017 - 09:02 Trvalý odkaz

môžu sa spolčiť už s kým len chcú...je to mrtvá značka. era nokie uz skoncila davno.

Brano19.12.2017 - 17:27 Trvalý odkaz

Nokia by este mohla zamiesat karty, ale musela by prist s niecim revolucnejsim, takto je to len dalsi "cinan" do poctu vo velkom trhu ktory je nejaky nemastny neslany a navyse myslim ze nokia 6 bola dlhodobo nedostupna. Takze Nokia ano, ale chce to dajaky trhak, preco by som prave Nokiu mal kupit.

Celá diskusia 14 príspevkov