Orange dodnes v EÚ roamingu neúčtoval dátový príplatok. To sa odteraz mení

Po desiatich mesiacoch od začiatku platnosti nariadenia Európskej únie začal Orange po vyčerpaní určitého objemu dát v EÚ uplatňovať roamingový príplatok.

Od polovice júna 2017 voláme a esemeskujeme v krajinách EÚ ako doma. V prípade mobilných dát však platia určité obmedzenia. Pri prekročení povoleného objemu môže operátor účtovať príplatok 0,006 eura bez DPH (0,0072 eura s DPH) za MB (účtovanie je po 1 kB). A to doteraz Orange, zrejme ako jediný slovenský mobilný operátor, nerobil.

Štandardne totiž každý operátor vyhodnotí vašu štvormesačnú dátovú spotrebu, porovná počet prenesených dát u nás a v zahraničí a zváži, či vám dáta nad rámec regulácie spoplatní. Ak napríklad používate dátový program veľký 6 GB mesačne, z ktorých ste dva mesiace preniesli 6 + 6 GB na Slovensku, a potom v dvoch mesiacoch 5 + 5 GB v Nemecku, nebude to žiaden problém. Ak ste však strávili tri mesiace po sebe v zahraničí a 15 GB preniesli tam, váš mobilný operátor vám môže danú spotrebu nad rámec regulácie spoplatniť. Pretože v zahraničí spotrebúvate viac dát než doma.

Príplatok závisí od účastníckeho programu, ktorý má zákazník aktivovaný a od objemu predplatených dát. Operátor k tomuto kroku pristúpil až takmer rok od vstupu európskej regulácie roamingu do platnosti.

Objem dát v GB, ktorý zákazníci môžu v roamingu využívať bez roamingového príplatku, je stanovený reguláciou. Vypočíta sa nasledovne: 2 x mesačný poplatok bez DPH za paušál delené 6 eurami (dátový roamingový príplatok).

Presný objem dát využiteľných v EÚ roamingu je uvedený v tabuľke:

Objem bezplatných dát v EÚ pre jednotlivé aktuálne ponúkané paušály je zverejnený na stránke www.orange.sk/roaming. V prípade iných starších paušálov či balíkov si ho môžete vypočítať podľa uvedeného vzorca.

Každému zákazníkovi príde po minutí bezplatného objemu dát v EÚ notifikačná SMS správa s upozornením, že ďalší prenos dát je už spoplatnený.

Pozn. redakcie: O2 a Telekom si uplatňujú roamingové príplatky od štartu regulácie v júni 2017. Dátové balíčky a programy 4ky sa za hranicami Slovenska nedajú využívať. V roamingu platia základné ceny preplatenky Moja 4ka.

Diskusia k článku:

korps 05.04.2018 - 20:26

Myslím, že ste si poplietli dva mechanizmy. Kontrola po 4 mesiacoch a spoplatnenie dat po určitom objeme sú iné veci.

marek123405.04.2018 - 21:59 Trvalý odkaz

Orange iba nesledoval prevádzku v EU a na Slovensku. Odteraz sa to mení, ale nie pre zákazníka, ktorý využíva v normálnej miere služby roamingu v zahraničí. V skutočnosti ani nevidím dôvod, lebo by som chcel vidieť toho nešťastníka, čo bude "zneužívať" predražené služby mimo SR v krajinách EU dlhodobo, keďže aj podľa posledného prieskumu sme na chvoste EU v dražobe paušálov. Nepoznám takého masochistu. A upravte si v texte " od roku 2017 a nie 2016" hneď v prvej vete.

viperman06.04.2018 - 01:36 Trvalý odkaz

na chvoste? :) v nemecku mas za 15 euro u vodafone iba 1,5 giga dat a 200 minut.....na predplatenku,..

Brano06.04.2018 - 11:08 Trvalý odkaz

ta infografika nie je uplne presna, nie su zohladnene vsetky ponuky a ani napriklad O2 ci 4ka. Pri 5 GB, 100 calls a 140 sms tam dali program od Orange Max 40 ktory uz ani nie je k dispozicii za sialenu cenu skoro 60 eur. Za takto vyskladany program sa da uz aj v SR platit podstatne menej.

Suhlasim vsak ze v SR rozhodne nie sme lacnou krajinou na mobilne sluzby :) Niekto ten zapad dotovat musi :D

Celá diskusia 6 príspevkov