Poradňa: Bude vám fungovať neoriginálna nabíjačka k iPhonu?

Príliš lacná neoriginálna nabíjačka nemusí byť bezpečná, iné nemusia fungovať správne. Zoženiete však aj príslušenstvo s oficiálnou MFi certifikáciou.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Náš čitateľ Alex by rád ušetril pri kúpe neoriginálneho príslušenstva: "Zdravím, chcel by som sa opýtať, či bude prekážať, ak si k iPhone 7 kúpim neoriginálnu nabíjačku. Konkrétne nejakú Connect IT za 5,90 eur. Môže sa niečo iPhonu stať?"

Predpokladáme, že väčšina príslušenstva predávaného v slušných e-shopoch a obchodoch je bezpečná. Alexov iPhone by teda nemali zachvátiť plamene, no nie všetky nabíjačky so smartfónmi od Apple musia fungovať.

Výrobca totiž do svojich káblov s obojstranným Lightning konektorom integruje špeciálny čip, nazvaný ako MFi (Made For iPhone). Ten komunikuje priamo s operačným systémom iOS a slúži na overenie toho, či je príslušenstvo schválené. V prípade, že MFi čip v kábli chýba, telefón môže nabíjanie odmietnuť a zobraziť hlášku o nepodporovanom príslušenstve.

Apple MFi čipy integruje do svojich (často poriadne drahých) originálnych káblov, ktoré okrem pôvodného balenia nájdete tiež v oficiálnych Apple Storoch, u tzv. Premium Resellerov (m:zone, iStores, iStyle a pod.) alebo niektorých iných obchodníkov.

Samozrejme, Lightning kábel pre iPhone vás nemusí stáť oficiálnych 25 eur (apple.de). Apple MFi certifikáciu ponúka aj výrobcom neoriginálneho príslušenstva. Ak svoje produkty pošlú americkej spoločnosti na dôkladné testovanie a splnia potrebné podmienky, certifikáciu dostanú.

Jeden z takýchto výrobcov uvádza, že vykonávané sú mechanické aj elektrické skúšky, spolu s testom celkovej kvality vyhotovenia.

Či pre svoj iPhone kupujete MFi certifikovaný kábel, by vám malo napovedať jedno z dvojice log na jeho balení, prípadne zoznam zverejnený na webe mfi.apple.com. V zozname možno vyhľadávať podľa názvu spoločnosti, modelu výrobku alebo čiarového kódu. My sme v ňom našli väčšinu v slovenských e-shopoch predávaných Lightning káblov, spomínaný Connect It však nie. V tomto prípade by sme teda dali prednosť o niečo drahším káblom, ktoré v zozname Applu nájdete.

MFi certifikácia sa týka Lightning káblov a niektorého iného príslušenstva, nie však nabíjacích adaptérov (súčiastky pripájanej priamo do elektrickej siete). MFi certifkovaný kábel by teda mal fungovať aj s lacnou "čínskou" nabíjačkou a hlášku o nepodporovanom príslušenstve by ste vidieť nemali.

obr: righto.com

Ani na tomto príslušenstve však neodporúčame šetriť každé euro. Kondenzátory v lacných nabíjačkách často nepríjemne pískajú, čo môže prekážať najmä počas nabíjania cez noc. Samozrejme, s kompomentami neznámeho pôvodu riskujete aj oveľa závažnejšie problémy. O šokujúcich rozdieloch sme informovali už v roku 2014.

Ak už šetriť skutočne musíte, investujte do MFi certifikovaného Lightning kábla a namiesto originálneho adaptéra použite akúkoľvek inú nabíjačku s USB konektorom, no od renomovaného výrobcu. Napríklad takú, ktorá vám doma zostala po vašom predchádzajúcom mobilnom telefóne.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Juraj 0506 10.03.2018 - 11:31

https://nabijacky-pre-mobilne-telefony.heureka.sk/nabijacka-apple-md836zm-a/ k iPhone 7 Plus odporúčam iPad power adapter 12W.Ten používam ja. Samozrejme,že originál.

Juraj 050610.03.2018 - 11:51 Trvalý odkaz

Už,keď človek zaplatí kopu peňazí za iPhone,tak nemá význam ušetriť pár Eúr a poškodiť si iPhone za pár sto Eúr,alebo nedaj boh nejaký požiar v tom horšom príde. Skutočne to nestojí za to ušetriť pár Eúr.

Peter10.03.2018 - 14:08 Trvalý odkaz

Zdravím, ak použijem nabíjačku od Samsungu s quickcharge ktorá je 2,0A a originál kábel od iPhonu, nepoškodí mi to iPhone X a nabije mi to 2x rýchlejšie (poprípade o koľko rýchlejšie) ako originálna v balení ktorá má 1,0A?
Nieje problém ak využijem rôzne (značkové) rychlonabijacky pre Qualcomm? bude mi to nabíjať rýchlejšie iPhone, keďže on podporuje rýchlonabíjanie?

Juraj 050610.03.2018 - 14:29 Trvalý odkaz

Od Samsungu ti nepoškodí iPhone.Je to certifikovaná nabíjačka,určite lepšie,ako nabíjať neoriginál a necertifikovanou nabíjačkou neznámej znaky.Ako 2A nabíjačka by mala o čosi rýchlejšie nabíjať iPhone,ako štandardná k iPhonu 1A. Ja osobne používam iPad power adaptér 12W 2,4A,tak o niečo rýchlejšie nabíjanie,ako štandardná 1A od Apple dodávaná k iPhonu. K modelom Plus odporúčam dokúpiť iPad power adaptér 12W 2,4A. Vlastná skúsenosť...

Juraj 050610.03.2018 - 14:55 Trvalý odkaz

Áno je pravda,že iPhone X podporuje rýchle nabíjanie.No na to treba USB-C kábel a USB -C adaptér čo nieje lacná záležitosť.Podľa mňa najlacnejšie riešenie rýchleho nabíjania je kúpiť iPad power adapter 12W.Tento spomínaný adaptér sa dá kúpiť (len) adaptér za necelých 20€(bulk pochádzajúci z veľkokapacitného balenia určeného pre servis,kúpiš ho bez obalu a máš to lacnejšie). Samozrejme,že sa jedná o originál Apple adaptér. Tento adaptér nabíje o trošku pomalšie oproti,ako USB-C adaptér ku ktorému potrebuješ dokúpiť špeciálny kábel,určený na tento USB-C adaptér,ale je to vždy najlacnejšie riešenie,ako nabíjať iPhone X rýchlejšie a neplatiť kopu peňazí za USB -C adaptér spolu s káblom. Keď kúpiš iPad power adaptér 12W 2,4A,tak nepotrebuješ kupovať nový kábel,lebo ho máš pri iPhone X. Navyše iPad power adaptér 12W oficiálne podporuje Apple.

Celá diskusia 7 príspevkov