Neoriginálne nabíjačky: polovičný výkon, lacné súčiastky a chýbajúca izolácia

Nižšia cena, no napriek textu na obale i polovičný výkon a hlavne riziko požiaru, chabá izolácia a pochybné súčiastky. Bloger Ken Shirriff kúpil, rozobral a porovnal originálnu nabíjačku pre iPad od Apple s jej trojdolárovou kópiou z aukčného portálu.

Zariadenia od Apple si aj u nás našli množstvo fanúšikov. Navyše, už celkom neplatí ani tvrdenie, že patria k tým najdrahším na trhu - starší iPad mini nájdete aj s cenovkou okolo 250 eur a menej a iPhone 5S v základnej verzii stojí len o niekoľko desiatok eur viac než Samsung Galaxy S5 či Sony Xperia Z2.

Výrazne drahšie sú však príplatky za 32 či 64 GB verzie a najmä príslušenstvo. Nám najbližší nemecký Apple Store, ktorého ceny vždy používame aj na prvé odhady cien nových produktov značky v Európe, ponúka napríklad originálne slúchadlá EarPods za 29 € a Lightning kábel či 5 W nabíjací adaptér za 19 €.

Je preto pochopiteľné, že používatelia hľadajú lacnejšie alternatívy z rôznych zahraničných obchodov či aukčných portálov. Bloger Ken Shirriff takto kúpil, rozobral a s originálnym adaptérom porovnal (aspoň podľa popisu) 10 W neoriginálnu nabíjačku pre iPad zo známeho webu eBay. Stála ho tri doláre, teda približne 2,2 €.

Originálna nabíjačka od Apple (vľavo) a jej lacná kópia (vpravo). Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. (obr: righto.com)

Prvé odlišnosti pochopiteľne našiel už na samotnom plastovom obale, kde chýba známa veta "Designed by Apple in California" a výrobca "Foxlink" (ten, podobne ako známejší Foxconn dodáva a montuje priamo pre Apple). Dôležitejšie je však to, že neoriginálny kúsok obsahoval piktogramy s certifikátmi zhody (napríklad aj "CE" používané v Európe), ktoré však v skutočnosti nedostal. Shirriff tvrdí, že ani nemohol.

Originálna nabíjačka totiž obsahuje množstvo komponentov, ktoré sú väčšie a kvalitnejšie (obvzlášť kondenzátory a transformátor). Teoreticky by tak mala byť oveľa bezpečnejšia, najmä kvôli dôkladnejšej izolácii jednotlivých komponentov. Schválne, skúste nájsť žltú pásku, ktorá v prípade nabíjačky od Apple chráni súčiastky pod vysokým napätím, na neoriginálnom kuse (na obrázkoch vpravo).

obr: righto.com - Originálna nabíjačka od Apple (vľavo) a jej lacná kópia (vpravo). Menej komponentov, oveľa menej izolácie.

Pohľad z druhej strany odhalil aj dôkladnejšie zostavenie a zoskrutkovanie celého adaptéru.

Základnou funkciou nabíjačky je zmena striedavého prúdu zo zásuvky na jednosmerný v požadovanom napätí 5 V. Originálna nabíjačka od Applu však navyše striedavý prúd posiela cez 2 A poistku (fuse) a filtruje ho cez cievku a dvojicu kondenzátorov (capacitors). Ďalšie potom čakajú na výstupe po zmene napätia cez transformátor a dva malé modré pomáhajú odstrániť elektormagnetické rušenie. Termistor v prípade prehriatia celú nabíjačku vypne.

obr: righto.com - Originálna nabíjačka od Apple (vľavo) a jej lacná kópia (vpravo). Na počte súčiastok sa šetrilo.

To isté spraví aj špeciálny riadiaci obvod v prípade iných náhlych chýb či pri výkyvoch v elektrických rozvodoch. Dokáže tiež riešiť situácie, kedy v kondenzátoroch po vytiahnutí zo zásuvky zostane ešte niekoľko sekúnd uložený elektrický prúd (čo sa zvykne prejavovať napríklad notifikačnou diódou indikujúcou nabíjanie, ktorá na našich smartfónoch niekedy zostane svietiť ďalšie 1-2 sekundy po odpojení) a vy by ste takýto "nevyresetovaný" adaptér znova rýchlo pripojili do siete.

Shirriff tiež odhalil, že originálna nabíjačka cez USB kábel pomocou rezistorov iPadu indikuje, že sa jedná o 2 A adaptér - kópiu z aukčného portálu však zariadenie rozpozná len ako 1 A, vďaka čomu sa podľa neho jedná len o 5 W (merania ukázali 5,9 W) nabíjačku zabalenú v 10 W obale (ako tvrdia všetky sprievodné texty, popisy a pravdepodobne aj presvedčenie zákazníkov pri objednávaní náhradnej nabíjačky). Originálna nabíjačka tak iPad nabije takmer 2-krát rýchlejšie. Graf ukazuje aj oveľa stabilnejší priebeh a menšie výkyvy. Tie môžu spôsobiť nesprávne reakcie či dokonca krátkodobú nefunkčnosť dotykovej obrazovky počas nabíjania.

obr: righto.com - Originálna nabíjačka od Apple (vľavo) a jej lacná kópia (vpravo).

Najväčším problémom kópií však zostáva bezpečnosť. Originálne nabíjačky obsahujú množstvo bezpečnostných okruhov, ktoré neoficiálni dodávatelia ignorujú. To môže v prípade problémov spôsobiť skrat, požiar alebo dokonca aj elektrický šok pre používateľa. Sú aj priamo viditeľné, v podobe izolačných pások, ďalšej elektroniky či aj jednoduchej 5,6 mm medzery medzi súčiastkami pracujúcimi s vysokým a nízkym napätím. Tá je v prípade neoriginálnej nabíjačky veľká sotva 0,6 mm. Podľa blogera môže v takomto prípade prísť ku skratu už aj vo vlhkom prostredí s kondenzujúcou vodou, napríklad v kúpeľni.

obr: righto.com - Originálna nabíjačka od Apple (vľavo) a jej lacná kópia (vpravo). Vzdialenosť okruhov pracujúcich s vysokým a nízkym napätím a izolácia drôtov v transormátore

To isté platí pre transformátor - originálny kúsok od Applu má drôty z trojnásobnou izoláciou, kým v prípade neoriginálneho všetko izoluje iba ochranná páska okolo celej súčiastky (na fotografii bola odstránená).

Snaha ušetriť v prípade kupovania náhradných alebo sekundárnych nabíjačiek je pochopiteľná, no bloger upozorňuje, že niektoré z neoriginálnych kusov môžu predstavovať obrovské bezpečnostné riziko. To si koniec-koncov uvedomuje aj samotný Apple, ktorý nedávno v niektorých krajinách poskytoval až 50 % zľavy v prípade, že zákazník v ich obchode odovzdal "neoficiálne" a podľa spoločnosti nebezpečné nabíjačky. Veľký výrobca navyše svoje výrobky vždy sleduje, a v prípade problémov dokáže reagovať napríklad aj veľkou zvolávacou akciou.

ikona

Apple zákazníkom vymení neoriginálne nabíjačkyVýmena sa týka majiteľov iPhonov, iPadov a iPodov, ktorí prinesú a odovzdajú svoje neoriginálne príslušenstvo. Následne dostanú zľavu takmer 50 % na originálne nabíjačky.

Ken Shirriff pochopiteľne tvrdí, že niektorí výrobcovia môžu ponúkať aj kvalitné a bezpečné kusy (dokonca s lepšími parametrami než Apple), no zákazníci by sa zrejme pre svoju vlastnú bezpečnosť mali vyhnúť tým úplne najlacnejším z rôznych pochybných zdrojov. Každému, kto má hlbšie do vrecka, navyše ponúka zaujímavú alternatívu - keď už kupovať v bazároch, tak namiesto neoriginálneho kusu s falošnými sprievodnými dokumentami originálnu nabíjačku priamo od Apple - ibaže použitú, ktorú predáva niektorý z majiteľov iPhonu či iPadu. Podobné riziká pochopiteľne platia aj pri zariadeniach od iných výrobcov, no tam nie je cena príslušenstva až tak často diskutovaný faktor.

Zdroj: righto.com

Diskusia k článku:

Josa 16.07.2014 - 22:52

Zaujimave, ze tie vykyvy mozu sposobit nefunkcnost dotyku na telefone. :D Od kolegu som si pozical original adapter co ma k iPhonu, pripojil som don microusb kabel pripojil na mobil a ..... nefungoval mi dotyk :D

Celá diskusia 1 príspevok