Xiaomi Redmi 5 Plus - dlháň s veľkou batériou

Recenzia dual SIM androidu so 6'' natiahnutým displejom, dostatočným výkonom, kvalitným spracovaním a výbornou výdržou.

Modelový rad Redmi od Xiaomi je veľmi obľúbený aj na Slovensku. Smartfóny Redmi 4/4X a Redmi Note 4 často vídam v rukách tínedžerov ale aj dospelých ľudí. Koncom minulého roka čínsky výrobca prestavil nové modely Redmi 5 a Redmi 5 Plus.

Špekulácie o tom, č 5 Plus nahrádza Note 5, boli vyjasnené len nedávno. Redmi 5 Plus je Redmi Note 5, s druhým názvom sa stretnú zákazníci v Indii. Predstavený bol aj Redmi Note 5 Pro, jeho dostupnosť u nás zatiaľ nie je jasná. Aj nami testovaný model má však rozhodne čo ponúknuť.

ikona

Xiaomi Redmi 5 Plus (Redmi Note 5) (základné info)Lacný dual SIM android s 6'' Full HD+ displejom s pomerom strán 18:9, procesorom Snapdragon 625, až 4 GB RAM, 12 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 4000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Recenzie Xiaomi smartfónov zvyčajne začínam rovnakými slovami - biela nabíjačka a USB kábel. Tentokrát je to však inak. Redmi 5 Plus je prvým smartfónom série Redmi, ktorý má v balení aj gumové puzdro. Xiaomi začalo puzdra pridávať najskôr k vlajkovým lodiam Mi Mix, neskôr sa pridal Mi 6 a teraz je puzdro súčasťou aj ich lacného modelového radu. Nečakal som, že puzdro sa tak skoro dostane aj do balení série Redmi, o to viac ma to potešilo.

Novinka prináša zatiaľ najväčšiu zmenu dizajnu histórii modelového radu Redmi. Prednú stranu tvorí 6-palcový 2:1 IPS displej s Full HD+ rozlíšením. Rovnaké parametre má aj vlajkový model Mix 2. Použitie nového formátu displeja výrazne zmenilo dizajn smartfónu, ktorý pôsobí hodnotnejšie než v skutočnosti je. Pod displejom už viac nenájdeme dotykové kapacitné tlačidlá, tie sa presunuli na obrazovku. Spodný okraj je dostatočne široký, aby boli kapacitné tlačidlá zachované, uvítal by som ich radšej tu.

Obrazovka má dobré podanie farieb aj pozorovacie uhly. Pochváliť môžem dobrú čitateľnosť na priamom slnku. V nastaveniach displeja si môžete prispôsobiť kontrast a farby, veľkosť písma či zapnúť čítací režim. Nájdete tu tiež možnosť prebudiť displej dvojitým poklepaním. Displej Redmi 5 Plus hodnotím veľmi pozitívne. Rozhodne ide o jednu z predností tohto smartfónu.

S novým displejom sme sa dočkali aj nového typu ovládania - gestami. Tento koncept je silne inšpirovaný iPhonom X, o tom niet pochýb. V MIUI je však toto ovládanie voliteľné, nie povinné. Redmi 5 Plus som používal aj s režimom ovládania gestami a moje dojmy z neho sú dobré, nie však výborné. Krok späť aktivujete potiahnutím prsta z pravého okraja doľava alebo rovnako na druhej strane len opačným smerom. Práve krok späť mi robil najväčšie problémy, pretože nie vždy sa mi gesto podarilo aktivovať na prvý krát.

Zadná strana je vyrobená z hliníka a nápadne sa podobá na Redmi zo série 3. Opäť sú tak boky zaoblené a hore aj dole vidno plastové časti pre antény. Viac sa mi páčil dizajn Redmi Note 4, pri ktorom výrobca použil zbrúsené hrany a ostré línie. Návrat k oblému dizajnu preto pokladám za krok späť. Dizajn je však veľmi subjektívna vec a to, čo sa nepáči mne, vám môže vyhovovať.

Spracovanie je na výbornej úrovni, všetko presne pasuje, nič nevŕzga a telefón sa neprehýba. Nič iné som však od Xiaomi ani neočakával. Kvalita ich smartfónov išla za posledné roky veľmi hore a ani najlacnejšie modely sa nemajú za čo hanbiť.

Ovládacia schéma neprináša žiadne prekvapenia. Tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti sú vpravo, hybridný SIM slot vľavo. Na spodnej strane je microUSB konektor, mikrofón a reproduktor. Z použitia staršieho microUSB som mierne sklamaný, privítal by som USB-C. Najlacnejší Xiaomi smartfónom s novým konektorom tak naďalej zostáva dvojica Mi A1/Mi 5X. Audio konektor a infraport výrobca umiestnil na hornú stenu.

O výkon sa stará osemjadrový Snapdragon 625 s taktom 2 GHz, ktorý sme už videli v Redmi 4 Prime, Redmi Note 4X, Mi Max 2 a dvojici Mi A1/Mi 5X. Xiaomi zjavne nakúpil viac než dosť týchto procesorov, a preto ich vidím tak často v ich smartfónoch. Procesor sám o sebe je veľmi dobrý. Má dostatok výkonu na bežnú prácu a je veľmi úsporný. Všetky Xiaomi smartfóny s týmto procesorom majú výbornú výdrž batérie a ani Redmi 5 Plus nie je výnimkou.

Pravdou však je, že Snapdragon 625 nie je najnovší čipset. Predstavený bol na konci roka 2016 a už sa dočkal niekoľkých nástupcov. Napriek tomu Xiaomi pri Redmi 5 Plus opäť siahlo po 625, čo je škoda. Redmi Note 5 Pro, ktorý sa u nás zatiaľ nepredáva, už dostal Snapdragon 636, osobne by som ho privítal aj v testovanom kúsku.

Na výber máte z dvoch pamäťových verzií. Lacnejšia ponúka 3 GB operačnej pamäte RAM a 32 GB úložisko. Drahší model dostal 4 GB RAM a 64 GB pamäť. Ja som testoval prvý spomenutý model, ktorý mal po prvom spustení dostupných 24 GB. Rýchlosť úložiska je dobrá, sekvenčné čítanie je na úrovni 270 MB/s, sekvenčný zápis dosahoval 150 MB/s.

Vnútornú pamäť si môžete rozšíriť pomocou microSD karty, prídete tak ale o dual SIM. Slot je totiž hybridný. V AnTuTu 6 dosiahol Redmi 5 Plus 62892 bodov, v AnTuTu 77409 bodov. Pri používaní som sa nestretol so spomaleniami ani inými problémami.

Konektivita Xiaomi smartfónov vždy patrí medzi tie dobré. Vo výbave nechýba GPS, Bluetooth 4.2, infraport, FM rádio, audio konektor či 5 GHz WiFi. Vytkol by som absenciu USB-C a potešili by ma stereo reproduktory na štýl Mi Max 2. Z pokročilej výbavy chýba NFC či bezdrôtové nabíjanie.

V čínskom modeli už tradične chýba 800 MHz LTE. Keď však siahnete po globálnej verzii, alebo kúpite telefón v oficiálnej distribúcii, túto dôležitú frekvenciu vo výbave nájdete. V teste hlasitosti sa reproduktory s hodnotami 109,5 dB pri bezprostrednej blízkosti a 92,3 dB v 10 cm vzdialenosti zaradil medzi priemer. Stereo reproduktory sa tu na rozdiel od drahších súrodencov nenachádzajú.

Na zadnej strane je umiestnený hlavný 12 Mpix fotoaparát s duálnym LED bleskom. Disponuje automatickým fázovým zaostrovaním, clonou f/2.2 a záznamom Full HD a 4K videa pri 30 snímkoch za sekundu. Fotoaparát podával dobré výsledky a to aj napriek sychravému počasiu. Pri zlých svetelných podmienkach je to už horšie, fotografie majú priveľa šumu. HDR dokáže nočné fotografie viac osvetliť, často to však nie je dostačujúce.

Z nejasného dôvodu zmizla možnosť nastaviť dĺžku expozície v manuálnom režime, čo by ste ocenili najmä v noci pri použití statívu. Chválim zlepšenie záznamu zvuku vo videách, ktorý bol pri drahšom modeli Mi A1/Mi 5X veľmi slabý. Nepotešili ale problémy s automatickým zaostrovaním, ktoré mohli byť spôsobené konkrétnou verziou MIUI vo vývojárskej týždňovej verzii.

Predný fotoaparát ma príjemne prekvapil. 5 Mpix a clona f/2.0 na papieri rozhodne neohúria, avšak pri porovnaní s Mi 5X sú fotografie z Redmi 5 Plus rozhodne lepšie. Je to o to prekvapujúcejšie, ak zoberieme do úvahy, že fotografie z Mi 5X boli spravené v slnečný letný deň. Počas testovania Redmi 5 Plus vo februári neustále snežilo a pršalo.

Záznam Full HD videa je tiež na lepšej úrovni, za čo môže predovšetkým lepší zvuk. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi 5 Plus (Redmi Note 5).

V telefóne už tradične nájdeme nadstavbu MIUI 9, ktorá je založená na Androide 7.1.2. Čoskoro môžeme očakávať update na Android 8 Oreo, pretože niektoré smartfóny Xiaomi s MIUI 9 už Oreo dostali. Xiaomi patrí medzi výrobcov, ktorí sa starajú aj o svoje staré modely. Nedávno vyhasili, že MIUI 9 prinesú na 40 modelov, medzi ktorými sú aj smartfóny z roku 2012. Novinkám v MIUI 9 som sa venoval v recenzii Xiaomi Mi 5X.

Novinkou v najnovších verziách MIUI je odomknutie rozpoznaním tváre. V nastaveniach si môžete túto funkciu aktivovať. Následne si tvár zosnímate a pri ďalšom prebudení telefónu sa odomkne hneď po rozpoznaní tváre. Na identifikáciu sa používa jednoduchá fotografia, neočakávajte skener dúhovky či 3D projekciu tváre na štýl iPhone X.

Odomknutie funguje prekvapivo dobre, nie však výborne. Nevyrovná sa rýchlosti OnePlus 5T, no stále ide o užitočnú funkciu, najmä teraz v zime, keď máte na rukách rukavice. Nemusíte si ich dávať dole, aby ste si zosnímali odtlačok prsta či vyťukali pin. Poteší, že rozpoznanie funguje aj v tme, zrejme vďaka prisvetleniu displejom.

Po dlhšej dobe Xiaomi vydalo smartfón s veľkou batériou. Niekoľko posledných kúskov, ktoré som testoval, malo batérie s kapacitou okolo 3000 mAh. Potešilo ma preto, že Redmi 5 Plus má opäť veľký 4000 mAh akumulátor. Výdrž na jedno nabitie je, ako sa dalo predpokladať, výborná. Pri mojom bežnom používaní som sa bez problémov dostal na 8 hodín SOT, čo sú pre mňa dva dni. Dvojdňová výdrž je tak na tomto smartfóne úplne bežná prax. Veľká batéria však so sebou prináša aj dlhé nabíjanie, najmä pri použití 5 V 2 A nabíjačky v balení:

- 5 min = 5 %

- 10 min = 10 %

- 15 min = 14 %

- 30 min = 28 %

- 60 min = 56 %

- 90 min = 82 %

- 120 min = 96 %

- 141 min = 100 %

Viac než dve a štvrť hodiny naozaj nie je možné nazvať rýchlym nabíjaním. Použitie Quickcharge 3.0 nabíjačky skrátilo dobu nabíjania o 15 minúť. Dokúpiť si ju budete musieť ale samostatne.

Výhody:

+ pekný moderný displej

+ dlhá výdrž

+ 5 GHz Wi-Fi

+ dostatočný výkon

+ kvalitné spracovanie

+ 800 MHz LTE

Nevýhody:

- pomalé nabíjanie

- chýba USB-C

- problematické zaostrovanie vo videách (zrejme chyba SW)

- starší čipset

Orientačná cena: 189 € (zľavový odkaz v závere článku)

Záver

Xiaomi Redmi 5 Plus (Redmi Note 5) je veľmi vydarený smartfón a náležitý nástupca obľúbeného Redmi Note 4. Chválim pekný displej, výbornú výdrž a kvalitné spracovanie. Nepotešili ma naopak starší microUSB konektor a pomalé nabíjanie. Teším ma, že si túto novinku môžete zakúpiť v oficiálnej distribúcii v obchode www.mi-store.sk za 189 eur. Ide o globálnu verziu s podporou 800 MHz LTE.

Okrem oficiálnej slovenskej distribúcie sa dá Xiaomi Redmi 5 Plus kúpiť aj v zahraničí, kde je ponúkaný za ešte priaznivejšiu cenu. Na Gearbest.comčierny Redmi 5 Plus s 32 GB pamäťou cenovku 150 eur a zlatá 64 GB verzia 166 eur. V oboch prípadoch ide o globálne verzie s 800 MHz LTE. Odporúčame voliť dopravu Eu Express alebo niektorú z registrovaných služieb, napríklad Belgium Registered. Predajca pri týchto typoch prepravy prepláca všetky colné poplatky aj daň.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi 5 Plus (Redmi Note 5).

Diskusia k článku:

sam98 08.03.2018 - 23:54

Len pre informáciu píšem, že dnes mi došla na Redmi 5 Plus Aktualizácia na Android Oreo a zároveň update MIUI na verziu 9.6.5.0. globálna verzia. Prišlo ešte k vylepšeniu wifi, ktoré v niektorých prípadoch vybíjalo batériu a malý update kamery. Balík ma veľkosť 1,4 GB.

sam9808.03.2018 - 23:54 Trvalý odkaz

Nevšimli ste si náhodou počas testovania po dlhšej dobe nejaké spomalenie alebo nadmerné využívanie RAM?

Michal10.03.2018 - 15:11 Trvalý odkaz

Pozdravujem, mňa by zaujímalo, pozeral som aj iné recenzie a kritizovali v nich slabé reakcie display, akoby nereagoval na dotykove povely.. nevšimli ste si niečo také?

marek11.03.2018 - 22:12 Trvalý odkaz

Opravte ma ak sa mýlim, ale pri nákupoch z gearbestu by ma zaslanie bez cla a dph mala slúžiť metóda dopravy "priority line".

Celá diskusia 18 príspevkov