JBL Flip 4 - prenosný reproduktor minulého roka

Recenzia veľmi schopného Bluetooth reproduktora odolného voči vode s pekným zvukom a dobrou výdržou na jedno nabitie.

Je to len pár dní, čo skončilo hlasovanie v ankete Mobil roka 2017. Najväčším prekvapením v nej boli určite výsledky kategórie Bluetooth reproduktor roka 2017. V tej totiž 53 % zo všetkých účastníkov dalo hlas JBL Flip 4.

Z ôsmich nominovaných produktov si tak ostatné ani len neškrtli. Druhý a tretí najpopulárnejší produkt získali po približne desať percent hlasov. Tým ste dali jasne najavo, že Flip 4 bol tak prevratným Bluetooth reproduktorom minulého roka, že až doteraz nemá výraznejšieho súpera.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Sám tento produkt používam už niekoľko mesiacov. Na pracovnom stole mi okrem toho stále svieti Bose SoundLink Mini II, doma v obývačke zas dlhodobo používam Bose SoundLink III.

V cene okolo dvesto eur by som rád ešte upozornil na Harman Kardon Onyx Studio. Druhú generáciu som testoval v roku 2016, dnes už je v predaji štvrtá. Keby som svojho času nehľadal niečo menšie, určite by som si zaobstaral práve tento kúsok. Veľmi dobré hodnotenia má aj Denon Envaya DSB-250BT, ktorý som, žiaľ, nemal možnosť naživo počuť. Zarazilo ma však, že všetky Bluetooth reproduktory Denon majú problém so samovoľným vybíjaním (po dvoch týždňoch od úplného nabitia stratia až polovicu kapacity batérie).

JBL Flip 4 sa predáva za oficiálnych 129 eur. Na Black Friday som ho videl v obchodoch aj lacnejšie, odvtedy si však drží pôvodnú úroveň. A tej je bez debaty hodný. Vlastne, lacnejšie reproduktory považujem väčšinou za vyhodené peniaze, na Flip 4 sa viete spoľahnúť za každých okolností.

Pol roka praxe

Najprv som ho zobral na splav Vltavy, kde si ten červený chudáčik vytrpel celodenný dážď aj niekoľko pádov do vody. Dodnes bez problémov funguje.

Potom som ho využíval v podnájme na spestrenie rán. V mobile stačilo otvoriť appku iRadio RTVS a zvoliť Rádio_FM, Devín či Junior, podľa zloženia poslucháčskej základne, alebo nejaký playlist na Spotify, a ráno bolo vždy o čosi veselšie.

Na silvestrovskú chatu som vzal môj Bose SoundLink Mini II, no kamarát doniesol Flip 4 a všetkým sa zvuk z neho páčil viac. A vlastne aj mne. Navyše sme sa nemuseli obávať obliatia, a aj proti miernemu pádu je jeho konštrukcia zhotovená lepšie.

Základné parametre JBL Flip 4

Hmotnosť: 520 gramov, rozmery: valec s priemerom 7 cm dlhý 17,5 cm, meniče 2 x 40 mm (smerujúce dopredu), hudobný výkon 8 W, 3,5 mm audio jack, Bluetooth 4.2, mikrofón pre hlasné telefonovanie, spojenie viacerých reproduktorov cez JBL Connect+, batéria 3000 mAh, nabíjanie 3 - 4 h, výdrž 12 h, nabíjanie cez microUSB konektor, indikácia stavu batérie pomocou 5 LED, pútko pre uchytenie.

Porovnanie s Bose SoundLink Mini II

Na pracovnom stole vyzerá Bose lepšie. Aj v obývačke. Pri nižších hlasitostiach je zvuk z neho mohutnejší, hĺbky precítenejšie a počas práce si ho denne užívam. Žiadne káble na stole, výdrž dlhé hodiny, všetko je, ako má byť. Vtedy oceňujem aj slabšie výšky a výraznejšie basy, ktorých vibrácie cítim na stole už pri 10 % hlasitosti.

Pri zvyšovaní hlasitosti už preberá štafetu JBL, ktorý je zvukovo vyváženejší, akoby sa menej snažil zvuk vylepšovať, navyše výšky reprodukuje ochotnejšie a celý zvuk je vďaka tomu akýsi živší, pestrejší aj čistejší. Pri 1/3 je JBL možno až príliš ploché a ožíva až pri polovici, no pri 2/3 hlasitosti je už Bose oproti JBL výrazne zastreté, akoby ste ho prikryli plachtou.

Maximálnu hlasitosť ponúkajú podobnú, JBL možno o trošku vyššiu.

Veľa spraví umiestnenie reproduktora v miestnosti. V rohu či pri stene bude viac dunieť než v priestore. Všeobecne platí, že pokiaľ reproduktory nebudete priamo porovnávať, budete veľmi spokojní aj s JBL Flip 4, aj Bose SoundLink Mini II, ktorý sa už medzičasom prestal vyrábať a chýba mu zatiaľ nástupca.

Dizajn JBL Flip 4 je vecou vkusu. Ja by som ho do obývačky nechcel ani zadarmo. No dobre, možno v bielej verzii. Na pracovnom stole sa tiež radšej pozriem na vkusnejší produkt, no v detskej izbe, v podnájme či na chatách a stanovačkách zas tvary a vlastnosti Flip 4 jednoznačne vyniknú. A na splave Vltavy ma potešilo aj pútko.

Vo všeobecnosti je zvuk JBL Flip 4 na spodnej tretine hlasitosti vyvážený až flatový, na polovici ožíva, na 2/3 sa už začínajú jednotlivé tóny zlievať a od tohto momentu do maxima (podobne ako na konkurentoch) znie dobre len s dvomi promile v krvi. Vtedy vám je už všetko jedno.

Oceníte ho snáď pri všetkých hudobných žánroch - od elektroniky až po Nirvanu. V cene okolo 130 eur naozaj nemá konkurenta, nech sa ho akokoľvek snažím nájsť.

Výdrž na jedno nabitie je veľmi slušná, bez problémov dosahuje výrobcom udávaných 12 hodín na 1/3 hlasitosti. Viac na bežné počúvanie v miestnosti s kamošmi ani nie je treba.

Výhody:

+ to najlepšie v cene 100 - 150 eur

+ odskúšaná odolnosť voči vode

+ ideálny rozmer

+ fajn zvuk, najmä od 1/3 do 1/2 hlasitosti

+ výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- špecifický dizajn

- výrazná zmena prejavu od 2/3 hlasitosti vyššie

Orientačná cena: 129 eur

Záver

Jeden z najvydarenejších produktov, aké som v poslednom roku testoval. Praktický, funkčný, cenovo dobre nastavený. Všetci, ktorým som ho odporučil, sú s ním veľmi spokojní. Okrem špecifického dizajnu mi na ňom nič neprekáža. Valček so 7-centimetrovým priemerom ma neustále prekvapuje svojou maximálnou hlasitosťou, pekným zvukom, odolnosťou voči vode aj dlhou výdržou na jedno nabitie. Čo viac si priať? Ocenenie Bluetooth reproduktor roka 2017 si JBL Flip 4 určite zaslúži.

Diskusia k článku:

peter 20.02.2018 - 14:31

rozmyslam nad kupou flip 4, ale flip 3 za oficialnu cenu 80 eur je tiez dost lakavy, poradte mi stoji tych 50 euro za kupu stvorky?

Richard Hombauer20.02.2018 - 15:46 Trvalý odkaz

Ked bol rozdiel 100 vs 130 eur, nebol dôvod obzerať sa po Flip 3. Ale 80 vs. 130 eur je už fak dosť. Tak som dal teda stôl Flip 3, k nemu Flip 4, porovnávam, porovnávam... Flip 4 znie fakt oveľa lepšie. Hĺbky výraznejšie, zvuk živší, je to fakt o triedu ďalej. Flip 3 znie na môj vkus veľmi fádne, plocho. Ale ak by si nikdy nemal Flip 4 počuť a Flip 3 spĺňa tvoje očakávania, pokojne ho kúp. Ja by som si radšej šetril o mesiac - dva dlhšie a kúpil Flip 4. Bez váhania. Je to produkt, ktorý bude majiteľovi slúžiť roky, ja som už stihol ten môj aj požičať kolegom na nejakú chatu a v poslednej dobe ho brávam naozaj všade, kam idem. Na chatách potom len vyhľadáme v Spotify vhodný playlist, ktorý vyhovuje väčšine, do toho hráme rôzne hry a je to fakt paráda.

Bejo20.02.2018 - 18:16 Trvalý odkaz

Rišo používam tiež flip 4 len mi vadí že na pri 80-100% už basovo neznie až tak dobre ale aj tak je dosť hlasný a dobrý odporúčam. A budeš recenzovať a porovnávať jbl go 2 ked príde na trh ?

peter20.02.2018 - 21:39 Trvalý odkaz

tak som zobral flip 4, a aj ked ho skusam len nejaku hodinu a pol zistil som ze pri beznej hlasitosti hra krajsie ako minisystem philips FX15 ktory mam v izbe, a chudak JBL GO (ktory som si objednal hned po uvedeni recenzie na fony)zostal zahanbeny aj ked mi je jasne ze cenovo sa to porovnat neda a spokojne som ho pouzival takmer tri roky, takze dakujem za dobru radu, uz vlastne druhou ak ratam aj GO. este by ma potesilo keby flip mal uz konektor USB-C.

Richard Hombauer21.02.2018 - 12:17 Trvalý odkaz

tak to sa tesim :) ja som tiez mikrosystem Philips odlozil po teste JBL Xtreme. Teraz mam v obyvacke Bose SoundLink III a som s nim velmi spokojny. Keby mi ho nahodou onoho casu kamarat nepozical (na dlhodobo), tak si vtedy kupim Harman Kardon Onyx Studio. Ale naspat k teme. JBL Go 2 urcite porovnam s JBL Go. Po MWC na to bude snad viac casu. Reproduktorom a prislusenstvu sa v poslednej dobe venujem co najviac sa da. :)

Celá diskusia 13 príspevkov