Synaptics: snímač odtlačkov pod displejom bude v roku 2018 realitou

V budúcom roku by sme sa konečne mohli dočkať smartfónov so snímačmi odtlačkov zabudovanými pod displejom. Synaptics už začal s hromadnou výrobou senzorov.

Presne pred rokom Synaptics uviedol čítačku odtlačkov s označením FS9100, ktorá sa mala dať umiestniť priamo pod dotykový displej s hrúbkou až 1 mm. Smartfónov s takto umiestneným snímačom sme sa ale nedočkali.

Objavili sa problémy, ktoré tomu zabránili. Výrobcovia vlajkových lodí tak museli pri telefónoch s displejmi natiahnutými na výšku improvizovať. Samsung sa rozhodol pre umiestnenie na zadnú stranu, Apple išiel vlastnou cestou a čítačku nahradil technológiou skenovania tváre Face ID.

Posledná správa napovedá, že by sme sa predsa len mohli dočkať aj očakávaného riešenia. Synpatics oznámil spustenie hromadnej výroby optického snímača s názvom Clear ID FS9500. Funguje s OLED displejmi a aktivovať sa má iba v prípade potreby a podľa firmy bude dvakrát rýchlejší než 3D sken tváre.

Nebudú mu vadiť mokré ani studené prsty, prinesie podporu bezpečnostných funkcií, TLS protokolu, ECC overovania, AES šifrovania i umelej inteligencie, tzv. strojového učenia. Senzor ostane funkčný aj v prípade, že si používateľ na displej nalepí ochrannú fóliu či sklo.

Clear ID bude mať svoju premiéru v živej demonštrácii na CES 2018. Očakáva sa, že riešenie Synaptics využijú veľkí hráči na trhu ako Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi či Vivo. Kedy uvidíme prvý smartfón s čítačkou pod displejom nie je známe. Je však dosť pravdepodobné, že pripravovaný Samsung Galaxy S9 to pre krátkosť času nebude.

Zdroj: synaptics.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu