TCL Movetime (MT10G) - elegantný štandard

Recenzia lacných inteligentných hodiniek s kruhovým displejom, minimálne trojdňovou výdržou a snímačom tepu srdca.

Alcatel pred dvomi rokmi predstavil lacné inteligentné hodinky Onetouch Watch a ich športovú verziu Onetouch Go Watch. Nástupcu už prichádza pod značkou TCL, ktorá pod svoje krídla postupne prevzala práva na používanie značiek BlackBerry, Palm či HP na mobilných zariadeniach.

ikona

TCL MoveTime Smartwatch MT10GInteligentné hodinky s 1,39'' okrúhlym ciferníkom, kovovým telom, snímačom tepu srdca, Bluetooth, Wi-Fi a 350 mAh batériou. Kompatibilné sú s Androidom a iOS.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Movetime vsádzajú na konzervatívnejší dizajn, ktorý budete môcť nosiť pri športe aj cez bežný deň. Hoci hodinky spĺňajú certifikáciu IP67 (ponorenie do sladkej vody hlbokej 1 meter na 30 minút), TCL tieto údaje radšej nikde na webe ani samotnom balení neuvádza. Sú iba v manuáli, ktorý však ponáranie pod vodu, plávanie alebo sprchovanie s hodinkami neodporúča. V bezpečí ste vraj len v daždi a pri umývaní rúk.

To je veľká škoda, vzhľadom na to, že vodeodolnosť je pri hodinkách dnes už prakticky štandardom. Obzvlášť, ak majú zvládať nejaké športové funkcie.

Displej s priemerom 36 mm v novej generácii dostal vyššie rozlíšenie 400 x 400 bodov (kruh s priemerom 400 pixelov a zobrazením 125600 pixelov) a silnejšiu batériu s kapacitou 350 mAh. Samotné telo má priemer 42 milimetrov, MT10G sú teda rovnako, prípadne máličko väčšie než typické analógové hodinky. Ich výška je 6,5 mm.

Displej je pred škrabancami dobre chránený zvýšenou obrubou kovového rámu. Ten zároveň výrazne sťažuje jeho čistenie od prachu a odtlačkov prstov. V balení ale nájdete ochranné sklo, ktoré túto priehlbinu mierne vyrovná. Ja som sa ho rozhodol neaplikovať, neskôr totiž pôjde odstrániť len ťažko.

K čiernej verzii hodiniek dostanete vymeniteľný čierny kožený remienok, zlatá dostane biely. Tá bude skôr pre ženy.

Rozlíšenie 400 x 400 bodov stále nie je nijako zázračné, rovnaké to je s čitateľnosťou na ostrom letnom slnku. Pohyb prsta z hora dole však stiahne rýchle prepínače pre letový režim, Bluetooth a režim nerušiť, kde sa dá zapnúť aj režim Always-on. Na ďalších dvoch obrazovkách potom ručne regulujete intenzitu podsvietenia a hlasitosť zvonení či upozornení.

Cez párovaciu aplikáciu MOVETIME Smartwatch pre Android či iOS alebo po podržaní prsta na displeji, máte na výber šesť typov elektronického ciferníka. Digitálny je len jeden, ostatné sú analógové. Ponuka mohla byť širšia.

Väčšina ciferníkov ponúka dva štýly a dve farby ručičiek. Tapetu si môžete vybrať aj vlastnú, napríklad z fotografie alebo iného obrázka.

Ja som si vybral ciferník, ktorý ako jeden z mála zobrazoval dátum, deň v týždni i zostávajúcu energiu v batérii na virtuálnych chronometroch. Práve na týchto číslach vidno limity nižšieho rozlíšenia.

Pohybom prsta zdola hore zobrazíte zoznam zmeškaných notifikácií, pričom cez aplikáciu v telefóne si môžete zvoliť aplikácie, ktoré upozornenia na hodinky posielať majú, a ktoré už nie. Zdajú sa vám maily a upozornenia z Instagramu zbytočné? Povoľte si iba SMS-ky, Messenger a telefonické hovory.

Kedže hodinky mikrofón nemajú, pri prichádzajúcich hovoroch zobrazia iba meno volajúceho a dve tlačidlá - na odmietnutie hovoru a stlmenie vyzváňania. Hodinky sa dajú nastaviť aj do režimu, kedy budú prichádzajúce telefonické hovory na hodinkách naplno vyzváňať, no ostatné notifikácie budú sprevádzať len vibrácie.

Posledné gesto sprava doľava otvorí menu s funkciami hodiniek: Počítadlom dennej aktivity a počtu krokov, Merač tepu srdca vďaka senzoru na spodnej strane, Mód cvičenia, Hudobný prehrávač ovládajúci prehrávanie na telefóne, Diaľkovú spúšť fotoaparátu na telefóne, Budík, Počasie, Nástroje (Stopky a Časovač), Kalendár, Svetový čas a Vyhľadanie zapatrošeného telefónu.

Vypínač na boku rozsvieti a zhasne displej, no aktuálny čas by ste mali zistiť aj po automatickom rozsvietení. Gesto zápästím sa však musíte naučiť, oproti Gear S3 mi prišlo menej spoľahlivé. Chybu často vypísal aj senzor tepu, pokiaľ sme remienok nemali utiahnutý naozaj natesno.

Režim cvičenia rozpozná chôdzu alebo beh, viac režimov pre cyklistiku a iné športy chýba. Počas tréningu sa tep môže merať neustále.

Graf sa spolu s údajmi o počte krokov a kvalite spánku prenesie do párovacej aplikácie po každom jej otvorení. Podmienkou je samozrejme pripojenie k hodinkám cez Bluetooth.

Výdrž batérie pozitívne prekvapila, pri bežnom používaní sa bez problémov dostanete na tri dni prevádzky, pri šetrení a bez využívania monitora srdca zvládnete aj štvrtý. Rýchle je aj dopĺňanie energie do vybitých hodiniek. Trvá približne hodinu.

TCL sa však rozhodlo opustiť štandardný USB konektor v remienku (Onetouch Watch), respektíve microUSB na spodnej strane (Onetouch Go Watch). Teraz so sebou budete musieť nosiť magnetický stojan s dvomi nabíjacími pinmi.

Výhody:

+ nízka cena

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ senzor tepu (hoci nepracuje vždy spoľahlivo)

+ reproduktor

+ príjemný dizajn

+ slovenčina v menu hodiniek

Nevýhody:

- displej sa ľahko zašpiní a ťažko čistí

- nepraktické nabíjanie len cez dodávaný stojanček

- horšia čitateľnosť na slnku

- gesto zápästím sa treba naučiť správne

Orientačná cena: 139 eur

Záver

Nová generácia hodiniek v nás teda zanechala rozporuplné pocity. Prinášajú lepší displej a vďaka väčšej batérii aj takmer deň výdrže na jedno nabitie navyše. Príjemný vzhľad a konzervatívny dizajn z nich robia možno najkrajšie lacné hodinky na trhu. Lenže z pomedzi tria Onetouch Watch, Onetouch Go Watch a Movetime Smartwatch má práve novinka najmenej praktický spôsob nabíjania a nie práve perfektne nám fungoval aj snímač tepu. Cenovka tiež poskočila vyššie, no stále zostáva pod veľmi zaujímavou hranicou 150 eur.

Diskusia k článku:

radka 30.11.2017 - 16:20

Len taka drobnost!!! Comu verit? Tejto recenzii alebo clanku Zakladne info o hodinkach? Lebo tu pisete, ze nemaju mikrofon, ale v Zakladnom infe ho maju. Tiez ho maju vo videach na YOU TUBE, aj v Hej.sk, kde ich predavaju, vsade sa da z nich telefonovat ale podla tejto recenzii nie. prikladam z Vasho clanku: ikona TCL MoveTime Smartwatch MT10G (základné info) Lenka Ivančíková · 12/12/2016 00:00 · Inteligentné hodinky s 1,39'' okrúhlym ciferníkom, kovovým telom, snímačom tepu srdca, Bluetooth, Wi-Fi a 350 mAh batériou. Kompatibilné sú s Androidom a iOS. Základné parametre: OS: FreeRTOS procesor: ??? grafický procesor: ??? rozmery: 48 x 42 x 11 mm, hmotnosť: 50 gramov displej: 1,39'' (35 mm), AMOLED, 400 x 400 b., (kruh s priemerom 400 px a zobrazením 125600 px), pamäť: 2 MB SOC + external 16 MB + 512 KB SOC + external 32 MB lokálny prenos dát: Bluetooth, Wi-Fi, ostatné: snímač tepu srdca, gyroskop, akcelerometer, reproduktor, mikrofón, batéria: 350 mAh, výmena v servise, Neobsahuje/nepodporuje: slot na SIM kartu, GPS, microUSB, zvýšená odolnosť voči vode Pravdepodobná cena a dostupnosť: 150 eur / Q1 2017 Tak ako je to vlastne, co je pravda?

Matej Krajčovič30.11.2017 - 19:50 Trvalý odkaz

Podľa webu výrobcu existuje viacero verzií, v európe máme zrejme len verzie bez mikrofónu: "additional make/receive call function available in APAC, ME, US Regions".

radka01.12.2017 - 18:14 Trvalý odkaz

Matej, ak je to tak ako pises, ze s mikrofonom nie su pre nas trh, tak je to potom velmi, velmi smutne a max neseriozne od predajcov, konkretne ako som pisala na Hej.sk maju v popise vyrobku, ze si z nich normalne zavolas a teda podla nich maju aj repro aj mikrofon. Mnnnoo...neviem, neviem

Celá diskusia 3 príspevky