Huawei Mate 10 Pro - vytrvalý bohatier

Recenzia 6'' androidu so širokouhlým Full HD+ displejom, 4000 mAh batériou, duálnym fotoaparátom a až 6 GB RAM v kombinácii so 128 GB úložiskom.

Najvybavenejším smartfónom z dielní Huaweiu nemá byť model P10, ale niektorý z dvojičiek Mate 10 a Mate 10 Pro. Na pulty slovenských obchodov sa zatiaľ oficiálne dostane len ten s prívlastkom Pro. Mohlo by sa zdať, že máme vyhraté a dostaneme to lepšie z ponuky.

Lenže "základný" Mate 10 ponúkne vďaka klasickému pomeru strán väčšiu plochu displeja a až QHD rozlíšenie. V redakcii by sme ho každý deň držali v rukách radšej aj vďaka čítačke odtlačkov prstov priamo pod obrazovkou. Na stole alebo v držiaku na prístrojovej doske vášho auta je takéto umiestnenie vždy praktickejšie.

ikona

Základné info: Huawei Mate 10 ProPro verzia nového Mate 10 ponúkne 6'' FHD+ displej s pomerom strán 18:9, duálny 12 Mpix fotoaparát so svetelnosťou f/1.6, odolnosť voči vode IP67 a 4000 mAh batériu. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Huawei si očividne myslí, že viac "Pro" než väčší počet pixelov je super širokouhlý panel s pomerom strán 2:1 (alebo lepšie znejúcich 18:9). S ním si vývojári hlavu príliš nalámali. Predstavte si klasický Full HD panel pomerom strán 16:9 a rozlíšením 1080 x 1920 pixelov. Pod neho pridajte ďalších 240 riadkov a privítajte šesťpalcový Full HD+ (1080 x 2160 b., 18:9) panel Mate 10 Pro.

Toto riešenie je samozrejme výrazne lacnejšie a jednoduchšie, než skúšať podobné experimenty s QHD panelom. Stále sa však neviem zbaviť pocitu, že v modeli Pro malo byť to lepšie a jemnejšie.

Našťastie, nezanedbateľnou výhodou je menšia energetická náročnosť a preto výrazne vyššia výdrž na jedno nabitie. Mate 10 Pro ponúkne aj lepšiu odolnosť voči vode (IP67 namiesto IP53) a je dostupný v kombinácii so 6 GB RAM.

Viac riadkov dole prinesie pohodlnejšie skrolovanie webov a aplikácií s nejakou formou časovej osi. Nenarazil som na žiadnu aplikáciu, ktorá by mala s týmto pomerom strán problém. Pri niektorých telefón ponúkne možnosť "Zobraziť na celú obrazovku", aplikácia sa reštartuje a odstráni spodný čierny riadok. Pri videách sa pripravte na čierne okraje, hra Real Racing 3 vyplní displej celý.

OLED panely sa do nových smartfónov dostávajú čoraz častejšie. Aj Mate 10 Pro z nich ťaží maximum a ponúka parádny kontrast, žiarivé farby a verné zobrazovanie čiernej. Na výber sú dva režimy farieb, Normálny a Jasné. Horšie je to so zobrazovaním bielej farby. Pri predvolenom nastavení Teploty farby je displej trochu dožlta. V našom prípade navyše v spodnej časti viac než hore.

Miernu korekciu umožní ručné zvolenie chladnejšieho odtieňa. Objektív fotoaparátu na fotografiách v recenzii odhalil nevýhody PenTile matice displeja. Pri pohľade voľným okom je obraz v poriadku, no časť používateľov určite aj tak pripomenie, že Full HD+ pri OLED paneloch každému stačiť nemusí. Najmä nie pri high-end zariadení.

Sklo na chrbte sa niekomu môže zdať klzké, no používateľ zvyknutý na väčšie smartfóny nebude mať žiaden problém. Lepšiemu držaniu v ruke pomáha mierne zaoblená zadná časť a naopak, skosené okraje. Ak by ste na niektoré ponuky predsa len nedosiahli, posunutie prsta po softvérových tlačidlách dokáže zmenšiť celé rozhranie pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou. Poradie tlačidiel pre krok späť, návrat domov a otvorenie multitaskingu si môžete zmeniť.

Ovládanie hlasitosti naboku je v ideálnej výške, namiesto vypínača som na rozsvietenie používal čítačku odtlačkov na chrbte. Stačí sa jej dotknúť. Posun prsta po nej umožní stiahnuť hornú lištu s notifikáciami, reguláciou jasu a rýchlymi skratkami pre Wi-Fi, Bluetooth, Baterku, Letový režim, úsporný režim či ďalšie. Vďaka ťuknutiu na senzor tiež zachytíte fotografiu, zdvihnete hovor, zastavíte budík alebo listujete v systémovej Galérii. V Huaweioch nič nové.

V nastaveniach si môžete meniť veľkosť prostredia ponúk grafickej nadstavby EMUI 8.0.0 aj veľkosť textu. V prípade OLED displejov zvyknem využívať čierne pozadie na domácej i uzamykacej obrazovke. Výborne vyzerá a trochu šetrí batériu. Huawei dokáže čiernou nahradiť aj niektoré ďalšie položky. Po kliknutí na "Stmaviť farby pozadia" v karte Batéria získate tmavé menu Nastavení, čierny Dialer, Zoznam kontaktov aj aplikáciu pre SMS správy.

Už takmer povinná je funkcia ochrany zraku, ktorá vytvorí žltý filter pre pohodlné čítanie z displeja a surfovanie v noci. Bohužiaľ, zapnete ho len manuálne alebo v presne nastavených časoch. Automatická aktivácia po západe slnka v Mate 10 Pro chýba.

Ďalšie novinky ponúka Android 8.0.0. Na prvý pohľad ich nie je veľa, no skúste dlhšie podržať prst na ikone niektorých systémových aplikácií. Zobrazí sa ponuka podobná ako po zatlačení cez 3D Touch na iOS. Škoda, že mi zatlačenie Správ alebo Telefónu neponúkne aj rýchlu voľbu posledných kontaktov.

Hlavnou zmenou tak zostanú drobné značky vedľa aplikácie, ktorá do notifikačného centra poslala upozornenie a funkcia obraz-v-obraze. Prehrávané video z Galérie dokážete zmenšiť a na pozadí pracovať s inými aplikáciami. Podobne je možné zobraziť aj navigáciu cez Google Maps. Snáď sa čoskoro pridajú ďalšie.

Na širokouhlom displeji sa výborne pracuje s dvomi aplikáciami pod sebou, na rozdelenej obrazovke. Aktivácia tohto režimu je mimoriadne jednoduchá, postačí otvoriť multitasking, uchopiť želanú kartu a posunúť ju nahor. V menu pre prepínanie aplikácií si môžete všimnúť ikony zámkov. Tie ochránia aplikácie pred zatvorením pri čistení RAM.

Uzamykacia obrazovka s notifikáciami sa môže po príchode novej správy či e-mailu rozsvietiť. Dajte si však pozor, aby sa to nedialo príliš často. Alternatívou k takémuto upozorneniu je rozsvietenie malej informačnej LED.

Trochu nelogicky, až hlboko v nastaveniach Bezpečnosti a ochrany súkromia sa nachádza prepínač pre aktivovanie Always-on režimu displeja (Zámok obrazovky a heslá - Vždy zobraziť informácie). Po zhasnutí obrazovky sa tak na pár pixeloch zobrazí aktuálny čas, dátum a zostatok energie v batérii. Bohužiaľ, ikonu zmeškaného hovoru či SMS si tu nenájdete. Spoľahnúť sa musíte na diódu, automatické rozsvietenie či ručnú kontrolu po stlačení vypínača.

Vlajková loď Huawei Mate 10 Pro je mimoriadne výkonná. Vďaka vlastnému procesoru Kirin 970, grafickému čipu Mali-G72 MP12 a v našom prípade 6 GB RAM, nazbierala v teste cez AnTuTu Benchmark 176667 bodov. To patrí k tým úplne najlepším výsledkom. Smartfón ponúka bleskurýchle reakcie prakticky pri všetkých činnostiach.

Nevýhodou môže byť nemožnosť rozšíriť vnútorné úložisko pamäťovou kartou. 128 GB priestoru ako v našom prípade, by ale malo postačiť väčšine majiteľov. Slabšia verzia kombinuje 64 GB pamäť a 4 GB RAM.

Veľa sme pochopiteľne očakávali od tradične veľmi schopného duálneho fotoaparátu. Papierové údaje hovoria o súzvuku 20 MPix čiernobieleho a 12 Mpix RGB snímača za objektívmi so sveteľnosťou f/1.6. V nastaveniach je ale maximum 20 Mpix, samozrejme aj pri plne farebných snímkach. Ukladať ich môžete tiež vo formáte RAW.

Fotoaparát najrýchlejšie spustíte dvojitým stlačením zníženia hlasitosti. Pre lepšie vytvorenie kompozície asistujú virtuálna mriežka i vodováha.

Ľavá časť prostredia patrí efektom, funkcii živá fotografia (krátka animácia nahratá spolu so snímkou), režimu skrášľovania tváre, blesku a funkcii clony. Tá samozrejme využíva druhý objektív a softvérové rozmazanie pozadia, kedže objektívy v mobiloch majú svetelnosť fixnú. Úroveň clony a rozmazania pozadia dokážete meniť v Galérii aj dodatočne.

Zľava sa vysúva aj ponuka fotografických Režimov. Skrýva sa tu HDR, 3D panoráma, spomalené video a niekoľko ďalších. Najzaujímavejší je určite Nočný záber. Tomu pomáha optická stabilizácia, no najlepšie výsledky dosiahnete pri položení mobilu na rovný povrch alebo statív.

Dotyk spúšte akože otvorí uzávierku a začne svetlá vo fotografii zachytávať vďaka dlhému expozičnému času. Expozíciu po niekoľkých sekundách prístroj automaticky ukončí, prípadne to môžete spraviť skôr.

Samozrejme, obdobné výsledky dosiahnete aj využitím Profesionálneho režimu, vysunutím z pravého okraja. Tu už môžete čas uzávierky, zaostrenie, korekciu expozície či ISO nastaviť vopred podobne, ako na klasickej zrkadlovke.

Výsledky sú výborné prakticky za každého počasia. Pridajte viac svetla a budú ešte dokonalejšie. Jedinú drobnú výhradu mám k trochu agresívnemu HDR. Bez neho sú farby vyváženejšie a reálnejšie. Mate 10 Pro môže smelo konkurovať tým najlepším.

Hybridné laserové zaostrovanie je rýchle aj v noci, kedy spravíte prekvapivo veľa ostrých záberov priamo z ruky. Stabilizácia rovnako usilovne pomáha pri videách, ktoré nahráte v 4K rozlíšení alebo vo Full HD pri 60 fps.

Rozmazávanie pozadia širokouhlou clonou s úpravou intenzity môžete na rozdiel od konkurencie využiť aj pri nahrávaní videí. Je teda len na vás, ako kreatívne tieto možnosti využijete. Samozrejme, počítajte s tým, že efekt je len softvérový, scény teda nemôžu byť príliš dynamické a náročné.

Spokojný som bol aj na druhej strane. Pri prednej 8-megapixelovej kamere nad displejom však určite vypnite režim portrét aj softvérové skrášľovanie obrazu, ktoré nefungujú vôbec spoľahlivo. Pri prvom spustení sa vás smartfón opýta, či chcete fotografie ukladať normálne, alebo zrkadlovo obrátené. Neskôr bude táto voľba dostupná už len v nastaveniach. V zhoršených svetelných podmienkach môže pomáhať krátkodobé zvýšenie jasu displeja suplujúce blesk, no len v prípade, že sa tak smartfón rozhodne sám. Dostupné sú len možnosti Vypnuté a Automaticky.

Pre video z prednej kamery je maximom Full HD záznam. Pri predných kamerách niektorých podobne drahých mobilov nájdete aj autofókus, tu si musíte vystačiť s fixným zaostrením.

Oba fotoaparáty dokážu zaznemanávať tzv. Živé fotografie, kedy sa spolu so snímkou uloží aj krátky videoklip. iPhony ich dokážu využiť na dodatočný výber toho správneho záberu bez rozmazania alebo neželaných okoloidúcich, Mate 10 Pro nie. Fotoaparát si neporadí ani s pripájaním externého mikrofónu, takže tvorcovia YouTube obsahu budú sklamaní. Druhý pohľad kolegu Richarda na obidva fotoaparáty nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 10 Pro.

EMUI ponúka veľa šikovného softvéru navyše. Páči sa mi jednoduchá aplikácia pre počasie, záznamník zvuku, Kompas či pomocník pre čistenie telefónu, blokovanie neželaných telefónnych čísel a počítadlo dátových prenosov.

Facebook a Messenger môžu byť nainštalované vo forme paralelnej aplikácie, takže okrem svojho prihlasovacieho mena a hesla budete môcť v smartfóne spravovať ešte ďalší účet. Prístup do ľubovoľnej aplikácie môžete zamknúť odtlačkom alebo heslom nezávislým na tom, ktoré odomyká samotný telefón. Trezor súborov zasa dokáže zašifrovať fotografie, videá alebo ďalší obsah.

Najviac sa mi však páči možnosť PrivateSpace. Je len na vás, ako ju budete vyžívať. V praxi môže ísť o nezávislú plochu so súkromnými aplikáciami alebo dokonca iný používateľský účet. Prepínate ich priamo cez uzamykaciu obrazovku. Priloženie jedného odtlačku tak môže spustiť vašu sadu aplikácií, iný prst rozloženie pre vášho kolegu, manželku či inú osobu. Jeden telefón, rôzne kontakty, aplikácie a fotografie, ktoré si navzájom nevidíte. Mate 10 Pro bude ideálny rodinný mobil, ktorý večer požičiate deťom na hranie bez obáv, že vám niečo vymažú. Tak to funguje v nejednej rodine.

Mnohých určite poteší aj integrácia infraportu pre ovládanie televízora aj bez hľadania toho správneho diaľkového ovládača doma v obývačke.

Smartfón neponúka stereo reproduktory. To by v prípade jedného kvalitného reproduktora nebol problém. Huawei sa ale snaží vypomáhať si rozdelením zvuku. Hĺbky obsluhuje spodný hlasitý reproduktor, výšky slúchadlo nad displejom. V praxi je to trochu zmätočné, zvuk sa totiž mení a skresľuje podľa toho, ako telefón otáčate a kde v jeho okolí sedíte.

Na 3,5 mm audiojack zabudnite, v balení by ste však okrem jednoduchého silikónového ochranného krytu mali dostať aj USB-C - 3,5 mm jack redukciu. Alebo využijete USB-C slúchadlá s mikrofónom od výrobcu. Na rozdiel od konkurencie ponúkajú aj reguláciu hlasitosti priamo na kábli. Dizajnom sa nápadne podobajú na slúchadlá od Apple. Ich zvuk je dobrý.

Ak sa vám páči Samsung Galaxy S8 alebo Galaxy Note 8 a stoeurové príslušenstvo v podobe dockovacej stanice DeX, z nového Mate 10 Pro budete nadšení. Mate totiž dokáže na obrazovke monitora alebo televízora zobraziť rovnako prispôsobené "desktopové" rozhranie aj bez podobne veľkých pomocníkov.

Zadarmo to síce nebude, no skladnejšie USB-C - HDMI redukcie stoja len približne 40 až 50 eur. Hlavne sa nemusíte limitovať príslušenstvom priamo od výrobcu, mne s Mate 10 Pro fungovala redukcia od Apple k MacBooku Pro.

Funkcionalita takéhoto rozhrania je prakticky rovnaká ako v prípade Samsungu. Android aplikácie si môžete otvoriť v samostatných oknách vedľa seba a používať ich ako na klasickom Windowse. Bonusom od Huawei je možnosť využívať displej smartfónu ako touchpad, v prípade, že sa rozhodnete nepripájať myš alebo klávesnicu. Mobil môžete ďalej normálne používať, pričom na monitore zostane rozpracované niečo iné. Pri krátkom odpojení a znovupripojení redukcie si systém dokonca zapamätá aj rozloženie okien.

Čerešničkou na torte života s Mate 10 Pro je výborná výdrž na jedno nabitie. Batéria s kapacitou 4000 hodín dokáže bez problémov pracovať dva dni. Pri mojom štandardnom používaní som prvý deň večer končil s viac než 60 % energie. Poteší rýchle nabíjanie, ktoré z nuly na sto s pribalenou nabíjačkou potrebuje len 90 minút. Cez USB-C vďaka reverznému toku energie nabijete aj iný smartfón alebo drobné príslušenstvo.

Výhody:

+ kvalitný fotoaparát a nočné zábery

+ špeciálne rozhranie po pripojení k TV či monitoru

+ odolnosť voči vode a prachu IP67

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ PrivateSpace (viac účtov prepínate odtlačkom prsta)

+ infraport, kryt a USB-C - 3,5 mm jack redukcia v balení

Nevýhody:

- displej za konkurentmi mierne zaostáva

- len Full HD+ rozlíšenie

- Always-on displej nezobrazuje notifikácie, zložitá aktivácia v nastaveniach

- čitačka odtlačkov na chrbte

- chýbajú stereo reproduktory

Orientačná cena: 799 €

Záver

Huawei Mate 10 Pro je viac než dôstojným konkurentom najvybavenejších smartfónov tohto roka. Vyrovná sa im výkonom, mimoriadne kvalitným fotoaparátom a lákavým dizajnom.

Vďaka výbornej optimalizácii a 4000 mAh batérii ponúkajúcej dvojdňovú výdrž niektorých z nich dokonca zahanbí. Huawei tiež lepšie zvládol integráciu "desktopového" rozhrania po pripojení k TV alebo monitoru. Vedľa malej USB-C redukcie bude veľký Samsung DeX vyzerať trochu zvláštne.

Naopak, v priamom porovnaní s najdrahším smartfónmi od Samsungu, HTC, LG a ďalších mierne zaostáva displejom a hlasnou reprodukciou zvuku.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 10 Pro.

Diskusia k článku:

David 18.11.2017 - 21:20

Čerešničkou na torte života s Mate 10 Pro je výborná výdrž na jedno nabitie. Batéria s kapacitou 4000 hodín dokáže bez problémov pracovať dva dni. :-)

David18.11.2017 - 21:20 Trvalý odkaz

Super recenzia, vpodstate u Huaweiu nič nové. Ja osobne softvérové tlačidlá nenávidím, oveľa zaujímavejšie sú pre mňa gestá v štýle IPhone X na ktoré som si zvykol a predtým som používal takisto dotykové gestá u P10. Nonstop hľadať nejaké ohraničené softvérové tlačidlá, ktoré v niektorých prípadoch ešte ukrajujú aj časť displeja ma nikdy neoslovilo. FullHD+ displej ma dosť sklamal, dnes už každý model strednej triedy s cenovkou +-300€ podporuje FullHD. Odobratie 3,5mm Jacku z Android zariadenia mi tiež príde ako prechod z BMW do Trabanta. Apple si to môže dovoliť, lebo v IOS nemá konkurenta, no zariadení s Androidom je tu milión, ktoré ponúkajú stále Jack a ešte aj pamäťové karty! Huawei si v tomto sám sebe hádže polená pod nohy. Rozdelenie pre trhy Mate 10 a PRO radšej nebudem komentovať, no určite si Huawei pohneval množstvo potenciálnych zákazníkov. Medzigeneračný rozdiel výkonu 960 vs 970 je len veľmi malý (antutu 150k vs 170k). Jediné čo ma prekvapilo je vynikajúci fotoaparát, ktorý sa dočkal rapídneho zlepšenia. Logo spoločnosti pod displejom sa mi nepáči - lacná reklama, pre mňa rušivý element. V rôznych reklamných spotoch ešte pred predstavením odznela hláška " Toto nie je len smartfón", ale je a obyčajný, tuctový. Už vidím ako bude cena o pár mesiacov od začiatku predaja rapídne klesať. Pre mňa sklamanie. Najviac sa teším na S9 čo nového medzigeneračne prinesie a najmä na cenovku :) Zatiaľ som veľmi skeptický, no možno Samsung ešte niečím dokáže zaujať.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne18.11.2017 - 23:13 Trvalý odkaz

Cena 799. OnePlus 5T vo veľmi podobnej konfigurácií za 499. Neviem, tento model má nepresvedčil.

Karol19.11.2017 - 00:15 Trvalý odkaz

Už som čakal na túto recenziu :-). Bude aj videorecenzia?

BMB21.11.2017 - 13:16 Trvalý odkaz

preco mam vzdy dojem ze fony.sk nemaju rady huawei?

Celá diskusia 42 príspevkov