Takto fotí Huawei Mate 10 Pro

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Huawei Mate 10 Pro s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát: 12 Mpix RGB + 20 Mpix BW, OIS, clona f/1.6, video 4K (30 fps) / Full HD (60 fps), 1/4000 - 30 s.

Predný fotoaparát: 8 Mpix, FF, f/2.0, Full HD video (30 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Huawei Mate 10 Pro.

Krátky komentár:

V ruke držím elegantný telefón s dvojicou fotoaparátov vzadu. Tie, žiaľ, neponúkajú rôzne ohniskové vzdialenosti. Jeden čiernobiely (20 Mpix) sa zameriava na detaily, druhý (12 Mpix) sníma farby. Zariadenie ich potom kombinuje a snaží sa z nazbieraných údajov vyprodukovať maximum. K dispozícii máme dokonca aj akési dvojnásobné priblíženie. A skutočne, objekty po priblížení 2x obsahujú na snímke viac detailov než tie isté objekty na základnej 20 Mpix snímke, z ktorej výrez vzniká. Nerozumiem tomu, ale viacero pokusov to potvrdilo. Predpokladám použitie softvérovej mágie.

Fotoaparát rýchlo spúšťam dvojitým stlačením hlasitosti nadol. Prepínanie na prednú kameru je nešťastné, vľavo hore. Navyše, keď som chcel vypnúť režim portrét (ktorý sa neustále zapína), neustále sa na displeji zobrazovalo hlásenie "Nezakrývajte vrchnú časť obrazovky". Ale ako ho mám asi vypnúť, keď sa nachádza práve v hornej časti obrazovky a priblížením prsta ju prekrývam. Ďalším nedostatkom je obmedzený pomer strán fotografií - ak chcete snímať 16:9, musí vám stačiť 9 Mpix, hoci zákadné rozlíšenie je až 20 Mpix.

Režim Portrét a rozmazávanie pozadia, ktoré je dnes čim ďalej populárnejšie, sú k dispozícii aj na prednej, aj na zadnej kamere. Ak chcete viac možností, stačí od spúšte vytiahnuť nastavenia režimu Pro. Režim HDR nájdete v ponuke vľavo (ktorú vyrolujete posunom prsta doprava), nastavenia zase vpravo od hľadáčika.

Kvalita fotografií je veľmi slušná. Celkom dobre funguje aj panoráma a nočný záber, nechýba časozberné snímanie, snímanie hviezdnej oblohy či hodvábnej vody. Prekvapili ma snímky z prednej kamery, solídne je aj video natočené nielen zadnou kamerou, ale aj tou nad displejom.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

nanoSIM 18.11.2017 - 20:47

2x lossless zoom

Deathless_19.11.2017 - 15:22 Trvalý odkaz

Pri tej foto s kolobezkou si vsimnite UFO :) Nie je rozmazane...asi si myslel telefon ze to patri ku kolobezke...

Vlastimil19.11.2017 - 16:51 Trvalý odkaz

Celkom zaujímavý mobil, som sa s ním hral na fotoslovakia 2017.
čo sa týka fotiek je to veľký skok oproti mojej starej P9 Lite, hlavne v horších svetelných podmienkach.
Ten pomer strán snímačov 4:3 čo Sony masívne určilo pre všetky mobily mi je strašne proti srsti... pre mňa ideál 3:2 skrz DSLR, na ktoré som naučený. Dali by sa aj ľahšie vytvárať širokouhlé zábery.

Richard Hombauer19.11.2017 - 17:17 Trvalý odkaz

ved prave Sony robi snimace 3:2, co je evidentne na mobiloch Xperia - zabery 16:9 nie su len vyrezom zo 4:3. keby bol snimac 4:3, nie je to mozne. :)

Vlastimil19.11.2017 - 19:39 Trvalý odkaz

Nejak sa niekde neviem dopracovať k reálnym info o veľkosti snímaču Xperiach. Teda neviem potvrdiť žeby Sony u seba používalo snímače 3:2.
U iných modelov je 4:3, čo nechápem pointu tohto formátu u fotografií.

Celá diskusia 5 príspevkov