10 rozdielov medzi iPhone X a iPhone 8 Plus

Po pár týždňoch s najvýkonnnejším iPhone 8 Plus a pár dňoch s iPhonom X sa pokúsim popísať najzásadnejšie rozdiely medzi nimi.

iPhone 8 Plus (256 GB) stojí 1079 eur, iPhone X (256 GB) zoženiete minimálne za 1346 eur. Oplatí sa priplatiť 267 eur za vymoženosti, ktoré prináša prvý iPhone s úzkym AMOLED displejom?

Začať môžeme videom s prvým kontaktom s iPhonom X, ktorý nám na hodinku zapožičal náš verný čitateľ Michal:

Veľmi zjednodušene môžeme povedať, že iPhonom X je iPhone 8 Plus v menšom a elegantnejšom tele. Ako používateľ tejto 5,5-palcovej lopaty však musím poukázať na niekoľko rozdielov aj prekvapivo podobných vlastností:

1. Displej iPhonu 6S Plus / 7 Plus / 8 Plus má rozmery 68 x 122 = 8296 mm2, hlavná plocha displeja iPhonu X (teda bez rožkov) má rozmery 62 x 130 = 8060 mm2. Ak by sme pripočítali rohy okolo prednej kamery, dostaneme približne rovnakú plochu ako v prípade Plus verzie. Na podstatne menšom zariadení. Rozlíšenie displeja iPhonu X je približne o 28 % vyššie než Full HD (2,6 Mpix vs. 2,1 Mpix). Horné výstupky displeja som pri tomto výpočte nebral do úvahy.

2. Stereo reprodukcia zvuku dosahuje skôr úroveň modelu 8 Plus než malých iPhonov 7 / 8. Klobúk dolu. Na sledovanie seriálu v posteli by som si podľa zvuku vybral rovnako pluskovú verziu iPhonu ako aj X-kovú.

3. Pri sledovaní štandardného videa s pomerom strán 16:9 (typické napríklad pre YouTube) vidíte na iPhone X menšiu plochu než na pluskových iPhonoch. Môžete ho však prstami priblížiť, "vyplniť celý displej", čím plocha videa oproti 5,5-palcovým pluskovým modelom narastie.

4. Farby na displeji iPhonu X sú pestrejšie, čierna je podstatne tmavšia. Zo strany je však vyváženie farieb iné než spredu. Keď sme porovnali viacero AMOLED displejov vedľa seba, najstabilnejšie farby pri zmene uhla pohľadu mal Samsung Galaxy Note 8. Keď som pozastavil rovnaké video na iPhone 8 Plus a na iPhone X, bolo to druhé mierne farebnejšie, biele objekty belšie, kontrast mierne vyšší, ale keby som ich nemal možnosť porovnať, bolo by mi jedno, na ktorom displeji si pozriem nejaký seriál či videoklip. Až o tak zásadný rozdiel nejde.

5. Ovládanie iPhonu X je iné, premyslenejšie a krásne využíva celodisplejovú prednú stenu. Mrzí ma len menej pohodlné stiahnutie obrazu nadol (už nemám možnosť poklepať dvakrát po domácom tlačidle) a premiestnenie ovládacieho centra do pravého horného rohu. Ale to všetko je len vecou zvyku. Navyše, odkladanie otvorenej aplikácie do pozadia ťahom prsta odspodu je tak nenormálne návykové, že na mojom iPhone 7 aj 8 Plus neustále skúšam zatvárať appky posunom prsta namiesto tlačidlom.

6. Čítačka odtlačkov prstov mi vôbec, vôbec nechýba. Bol som slepo skeptický, no Face ID funguje výborne. Počet neúspešných pokusov rozpoznania tváre je podobný počtu chybných načítaní prsta. Nikdy by som tomu neveril, no realita ma presvedčila.

7. Pribudlo prebudenie poklepaním. Výborná to vec.

8. iPhone X neotáča domácu obrazovku do horizontálnej polohy a v aplikáciách sa správa skôr ako iPhone 8 než iPhone 8 Plus (napríklad drobné rozdiely v iMovie).

9. Kapacita batérie je takmer zhodná s iPhone 8 Plus, plocha displeja tiež, výdrž na jedno nabitie tiež. Oproti iPhonu 7 / 8 je výdrž podstatne, podstatne lepšia.

10. Fotoaparáty sú zhodné s iPhone 8 Plus, akurát iPhone X ponúka optickú stabilizáciu aj na druhom zadnom fotoaparáte (56 mm). Porovnával som viacero záberov s iPhone 8 Plus a musím povedať, že iPhone X robí rovnako dobré fotografie, akurát ponúka dve veci navyše: umelé rozmazanie pozadia aj na prednej kamere a menej roztrasené priblížené videá.

Testovačku iPhonu X máme v redakcii vďaka Telekomu. Jeho komplexnú recenziu nájdete na Fony.sk už o pár dní. Už teraz môžem prezradiť, že neskrývam nadšenie z tejto novinky. Zatiaľ si prečítajte recenziu iPhonu 8 Plus.

Diskusia k článku:

Miso 07.11.2017 - 22:01

Skuste v Nastavenia - Vseobecne - Pristupnost zapnut funkciu "Dosah" Nasledne staci potiahnut spodlnu plochu pre gesta smerom dole.

Richard Hombauer07.11.2017 - 22:52 Trvalý odkaz

Ano, to uz mam. Ale je to komplikovanejsie nez poklepanie po domacom tlacidle. A funguje to velmi nespolahlivo. :)

Nightmare07.11.2017 - 23:26 Trvalý odkaz

kto su kupi ten Xkovy iphone tak nema kde inde dat peniaze osobne by som nad 1.00€ za telefon nedal mohol by byt aj zo zlata

markos908.11.2017 - 00:22 Trvalý odkaz

dakujem za pekny clanok, dnes som si dal druhe stretko s iPhonom X a dlhsie som sa s nim hral, tak musim uznat je to niekde dalej ako moja tehlicka 7plus, dokonca ma prekvapilo ze klavesnica na lezato je na X lepsia a vacsia ako mam na mojom 7plus odkedy je iOS11, ta predna kamera je super a obrazovka tie gesta sa rychlo ucia.. ale hlavne je velkost mobilu, ta je konecne kompaktna :) nebola to laska na prvy pohlad, ale pri blizsom skumani vas X aj tak dostane :)

Celá diskusia 47 príspevkov