Poradňa: Hľadáme ideálny tablet pre mamu či otca

Tablet môže poslúžiť na prehliadanie internetu i prácu, my však dnes hľadáme jednoduchší model, ktorého hlavnou úlohou má byť videotelefonovanie cez Skype či Viber.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, rubrika Poradňa je tu presne pre vás. Každý týždeň vyberieme z e-mailov zaslaných na redakcia@fony.sk najzaujímavejšiu otázku, ktorú potom rozoberieme formou takéhoto článku.

Ľubomír napríklad hľadá nový tablet pre blízkeho člena rodiny: "Som v situácii, kedy potrebujem poradiť s výberom tabletu. V aktuálnej ponuke tabletov na Slovensku sa neorientujem, ale potreboval by som kúpiť tablet / netbook pre moju mamu, ktorá je technologicky plne gramotná, no samozrejme nie žiadny geek. Prakticky jediná požiadavka aj dôvod nákupu je videohovor. Často využívame Skype a Viber a keďže nemá funkčný notebook a desktop je nepraktický, chcel by som to riešiť takto.

Chcel by som teda slušnú kameru a väčší displej, aspoň tých 10 palcov. Zvyšok úplná klasika, žiadne nadupané parametre, dokonca nepotrebuje ani podporu LTE, keďže bude pripojený k Wi-Fi. Konkrétny budget nemám, hľadám samozrejme to najlacnejšie, čo splní požiadavky."

Využívať na videohovory tablet namiesto veľkého a ťažko prenosného notebooku sa nám zdá

byť rozumné. Samozrejme, podobne by poslúžil aj bežný smartfón, no ten zas treba denne nabíjať a ovládanie väčšej obrazovky tabletu bude pre starších ľudí vždy pohodlnejšie.

Podobne ako pri kúpe smartfónu s operačným systémom Android, aj pri tabletoch odporúčame kupovať zariadenia s minimálne 16 GB vnútorným úložiskom a aspoň 2 GB RAM. Slabší hardvér spôsobí akurát starosti a o rok či dva budete rozmýšľať nad jeho výmenou. Desať palcov je už pomerne veľká plocha, siahnuť by ste teda mali po tablete, ktorý ponúka displej s Full HD rozlíšením.

Všetky tieto požiadavky spĺňa napríklad Lenovo Tab 3 vo svojej desaťpalcovej verzii bez LTE. V e-shopoch ho nájdete napríklad s kódovým označením ZA0X0126CZ. Ponúkne IPS panel s rozlíšením 1920 x 1200 bodov, 2 GB operačnú pamäť a až 32 GB vnútorné úložisko.

Poháňa ho štvorjadrový procesor MediaTek, no Ľuboša bude viac zaujímať 8-megapixelový fotoaparát a 5 Mpix predná kamera pre spomínané videohovory.

Tablet váži približne 500 gramov a o jeho pohon sa stará 7000 mAh batéria. Príjemným bonusom navyše budú stereo reproduktory sľubujúce priestorový zvuk. Lenovo Tab 3 10'' môžete zohnať za 205 eur.

Ak by ste chceli niečo menšie, v kategórii okolo osem palcov je jasnou jednotkou Huawei MediaPad M2 8.0. Stojí síce o niečo viac, aktuálne zhruba 220 eur, no ponúkne viac výkonu, stereo reproduktory smerujúce dopredu a grafickú nadstavbu známu z bežných smartfónov s logom rovnakého výrobcu.

Jeho predná kamera ale ponúkne len 2 Mpix rozlíšenie a vnútorné úložisko 16 GB priestor. Batéria dostala kapacitu 4800 mAh. My sme testovali jeho drahšiu verziu s LTE a možnosťou telefonovania cez klasickú mobilnú sieť.

Recenzia: Huawei MediaPad M2 8.0 - hliník a značkové reproduktory

Alternatívou pre priaznivcov iOS zariadení bude len 7,9-palcový Apple iPad mini. Aktuálne v e-shopoch zoženiete jeho tretiu alebo štvrtú generáciu, ktoré ponúkajú displeje s rozlíšením 2048 x 1536 bodov a čítačkou odtlačkov prstov. Pripravte si však aspoň dvojnásobný obnos peňazí, čo bude v tomto prípade zrejme zbytočné.

Zaujímavé môže byť telefonovanie cez FaceTime alebo posielanie správ cez iMessages, pokiaľ v rodine využívate viac Apple zariadení. Je prirodzenejšie a jednoduchšie než využívanie ďalších aplikácií tretích strán. Vďaka podpore od výrobcu na iPady mini takmer určite dorazí ešte niekoľko ďalších verzií iOS.

Komentár kolegu Richarda:

Mám veľa skúseností s videohovormi a počet megapixelov na prednej kamere (hlavne v tejto cenovej kategórii) absolútne nerozhoduje. Bežný video hovor cez Messenger či Skype dosahuje maximálne HD rozlíšenie, t.j. 1 Mpix. Dôležitý je skôr dobrý signál Wi-Fi, dostatok svetla v miestnosti a príjemným bonusom budú stereo reproduktory. Či rodič uvidí svoje deti alebo vnúčatá na 10- alebo 8-palcovej obrazovke je tiež podľa mňa nepodstatné. Mojej mame sa napríklad oveľa lepšie pracuje s menšími uhlopriečkami. Osobne by som začal najprv zháňaním nejakého iPadu od kamarátov - všetky ponúkajú solídny mikrofón, reroduktor aj prednú kameru. Ak by som nič v rozumnej cene nezohnal, asi by som zvolil MediaPad od Huaweiu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 15.10.2017 - 01:21

Ak tablet pre laika, co sa absolutne nevyzna, a chce web, hry, youtube, tak ipad mini. Ak je niekto zbehlejsi a obcas si stiahne serial ci pozera co to na cestach... tak sa musi uspokojit nizsou triedou IPS. LCD u Apple su top, a aj huawei mediapad m3 straca. Vyvazuje to ale 16:9 displejom a stereo reproduktormi. Som zvedavy na nove ipady buduci rok, ak budu mat FaceID, a rovnake gesta ako iPhone, nuz, bude to zaujimave. Ja by som mojej mame, ci otcovi, dal do ruk iPad bez obav. Lebo: -Funguju im Google fotky, a zdielane albumy. -Web cez Safari je rychly, Chrome mozu mat zosynchronizovany s Google uctom. -Youtube a akekolvek video na webe je komfortnejsie sledovat na iPade. -Ma to prednu kameru a videohovory po nete su komfortnejsie ako na androide. Android je fajn, ale skor do telefonu. V tablete ho ide pouzivat tiez, rodicia sa tiez urcite naucia, ale pokial nevedia ako tak pracovat s pocitacom na urovni vyssej ako ikonky v paneli a start -> vypnut, android by som vobec neriesil. Neviem co tak robia rodicia s tabletmi, ale myslim, ze dnes uz sa nestane neico taketo: https://www.youtube.com/watch?v=nPGY2T9r1Ok Inac clanok zaujimavy, moj komentar je hodne zaujaty a subjektivny. To len tak na okraj.

Peter Fejfar16.10.2017 - 20:38 Trvalý odkaz

Súhlas s Wayneom. Ak tablet. Tak iPad. Maximálna jednoduchosť a spoľahlivosť. Čo viac na konzumáciu obsahu treba?

Celá diskusia 2 príspevky