Apple iPad mini 3

Na menšom 7,9-palcovom tablete sa toho zmenilo veľmi málo. Procesor, displej či fotoaparát zostal rovnaký, pribudla len čítačka odtlačkov prstov a podpora pre platby cez Apple Pay.

Základné parametre:

OS: iOS 8.1

chipset: Apple A7 s 64-bitovou architektúrou

procesor: M7 motion coprocessor

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 200 x 135 x 7,5 mm,

hmotnosť: 331 gramov (Wi-Fi) / 341 gramov (LTE)

displej: Retina dispej, IPS s LED podsvietením, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 2 048 x 1 536 b., 326 ppi, uhlopriečka 7,9'' (201 mm), oleofóbny povlak

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, autofókus, f/2.4, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), HDR, Time-lapse, stabilizácia obrazu

predná kamera: 1,2 Mpix, nahrávanie HD videa,

pamäť: pamäť 16 / 64 / 128 GB + 1 GB RAM

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, LTE (do 150 Mbps)

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), MIMO,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS (LTE verzia), kompas, akcelerometer, Touch ID, barometer,

batéria: Li-Po batéria 23,8 Wh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: Wi-Fi: 389 € / 489 € / 589 €, LTE: 509 € / 609 € / 709 € (16/64/128 GB) / predobjednávky od 17. októbra

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, microUSB, pamäťové karty, FM rádio

Softvérová verzia testovaného tabletu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: tablet, Lightning kábel, nabíjačka

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Apple ukázal nové iPady vo výrazne komornejšej atmosfére než bola tá, ktorá sprevádzala septembrové predstavenie nových iPhonov 6 a 6 Plus. Záujem verejnosti bol zrejme menší, na druhej strane však aspoň tentoraz bezproblémovo fungoval aj živý video stream.

Kým iPad Air 2 je ľahší, tenší s výkonnejším procesorom a lepším fotoaparátom, menší 7,9-palcový tablet je sklamaním. Po iPade mini a iPade mini s Retina displejom (mini 2) teda prichádza iPad mini 3, no navyše prináša prakticky len čitačku odtlačkov prstov Touch ID, Apple Pay, zlatý farebný variant a zmeny v odstupňovaní kapacity vnútorného úložiska. To je úplne všetko.

ikona

Apple iPad Air 2Druhá generácia desaťpalcového tabletu s ešte tenšou, len 6 mm konštrukciou, jemným Retina displejom, výkonnejším procesorom, vylepšenou 8 Mpix iSight kamerou, čítačkou odtlačkov prstov a funkciou Apple Pay.

Menší model si tak bude musieť vystačiť so starým známym procesorom Apple A7, pohybovým koprocesorom M7 a displejom s rozlíšením 2 048 x 1 536 bodov (326 ppi) pokrytým oleofóbnym povlakom, ktorý pomerne úspešne bráni zachytávaniu odtlačkov. Hmotnosť, rozmery či hrúbka 7,5 milimetrov zostala rovnaká.

iPad mini 3 preto naďalej ponúka 5-megapixelový zadný fotoaparát s možnosťou nahrávania Full HD videí alebo prednú 1,2 Mpix kameru so záznamom videa pri 720p. Využiť budete môcť aj HDR či mód zachytávania časozberných time-lapse videí, no na spomalené zábery tento raz nepríde. Tých sa dočkal len väčší Air 2.

"Vylepšený" tretí mini môže využívať aj Bluetooth 4.0 či rýchle dvojkanálové Wi-Fi s technológiou Mimo. Pri GPS pozor, naďalej ho má iba verzia s LTE modulom. Batéria s kapacitou 23,8 Wh by mala vydržať 10 hodín sledovania videa, počúvania hudby alebo surfovania na interenete cez Wi-Fi. V prípade mobilných dát použiteľnosť tabletu klesne približne o 60 minút.

So všetkými iPadmi bežiacimi na iOS 8 bude možné využívať aj funkciu Continuity. Rozpísané e-maily či na iPhone rozpracované dokumenty budete môcť dokončiť na väčšej obrazovke vášho tabletu, desktopu alebo Macbooku s OS X (a naopak).

Pre lepší prehľad o cenách nového iPad mini 3 v eurách treba už tradične navštíviť web nemeckého Apple Storu. Wi-Fi verzia s 16 GB vnútorným úložiskom tu štartuje na 389 €, za 64 GB variant potom zaplatíte o sto a za 128 GB o dvesto eur viac. Najmenšia LTE verzia začína na hrozivých 509 € a cenník pokračuje po rovnakých skokoch pri 64 a 128 GB kapacitách. Všetky budú dostupné v striebornej, zlatej alebo vesmírne šedej farbe zadného hliníkového krytu. Predobjednávať sa budú dať od 17. októbra.

Vďaka minimálnym zmenám môže byť pre mnohých zaujímavá aj kúpa staršieho iPadu mini 2 s Retina displejom, ktorého cena teraz určite klesne. V predaji zostane ešte aj úplne prvá generácia, tá sa však podľa nás už kupovať neoplatí, kvôli nízkemu rozlíšeniu obrazovky a pomalému hardvéru.

Kdesi v útrobách 7,9-palcového tabletu pribudlo aj NFC, ktoré však budete môcť využívať len pre systém platieb Apple Pay. Ten začne fungovať už v pondelok 20. októbra, samozrejme zatiaľ iba v USA a v spolupráci s niektorými miestnymi bankami. Transakcie a odomykanie obrazovky bude chrániť čitačka Touch ID. V rovnaký deň sa dočkáme aj vydania iOS 8.1, ktorý snáď odstráni ďalšie chyby a nedostatky. Nové iPady ho dostanú nainštalovaný už priamo na výrobnej linke.

Na začiatku novembra sa potom dočkajú vývojári - s pomocou nového SDK balíčka budú môcť začať programovať svoje aplikácie pre hodinky Apple Watch, ktoré sa začnú predávať na začiatku budúceho roka. Už so základnou softvérovou výbavou však bude hodinkami možné ovládať napríklad prezentácie spustené na Macoch s OS Yosemite, ktoré budú pripojené k projektoru.

V App Store popri iMovie už čoskoro pristane aj aj aplikácia Replay, ktorá dokáže do jedného klipu automaticky zostrihať vami natočené videá spolu s hudbou a grafickými efektami. Ide teda o kópiu Zoe alebo Video Highlights od HTC. Bude zadarmo. Počas keynote bola prezentovaná na iPade Air 2, dúfame však, že dostatok výkonu na jej spustenie bude mať aj iPad mini 3 či staršie iPhony 5 či 5S.

ikona

Smart hodinky Apple Watch chcú prevalcovať konkurenciuO smart hodinkách Applu sa hovorilo už veľa a dlho, no vždy išlo len o fámy a špekulácie. Teraz sú však konečne tu, a dokonca v dvoch veľkostiach. Sú vodeodolné, zmerajú vám tep, spočítajú kalórie a môžete ich ovládať aj hlasom.

Diskusia k článku:

Knoxville 17.10.2014 - 06:57

V kolonke neobsahuje/nepodporuje si doplnte LED blesk...

Lenka Ivančíková17.10.2014 - 10:26 Trvalý odkaz

Doplnene, vdaka. :-)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne20.10.2014 - 12:34 Trvalý odkaz

Celkom sklamanie hlavne cena, zaujimavejsia bude druha generacia po znizeni ceny a aj to len pre ludi, ktori este nevlastnia prvu... Mam iPad mini s iOS8 a je to super tablet, sice novsie narocne hry sekaju, ale kedze sluzi skor na casual logicke hry pre celu rodinu, a stream cez chromecast, tak ma to netrapi..

Skor je zaujimavy iPad Air 2 Wi-Fi so 128GB, kde sa uz vojdu aj lepsie a krajsie a hlavne objemnejsie hry :-)

zemiak20.10.2014 - 14:18 Trvalý odkaz

Myslim, ze Mini ako prisiel tak aj odide. Pri iPhone 6 Plus uz nema velmi zmysel.
Sam jeden mam (druha generacia) a pre mna je skvely, lebo na nom len citam casopisy a knihy, trochu twitterujem a browsujem.
Ale pri tych sucasnych telefonnych lopatach skratka uz nie je dost odlisny.

Celá diskusia 4 príspevky