Honor 6A - stopäťdesiateurový štandard

Recenzia lacného dual SIM androidu s 5'' HD displejom, slušnou výdržou a pekným kovovým dizajnom.

Značka Honor patriaca pod krídla Huawei, je známa najmä tým, že v porovnaní s konkurenciou dokáže na trh priviesť rovnako dobre vybavené modely za zvyčajne nižšiu cenu. Menej náročných používateľov bude chcieť osloviť novinka Honor 6A, ktorá prichádza na trh so zaujímavou cenovkou 149 eur.

ikona

Základné info: Honor 6ADual SIM android s 5'' HD displejom, procesorom Snapdragon 430, 13 Mpix fotoaparátom a 3020 mAh batériou. Poteší cenou, informačnou LED diódou a šikovnou nadstavbou EMUI 5.1. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Napriek nízkej cenovke je pocit z konštrukcie a kvality prevedenia dobrý. Predná stena je viac-menej konzervatívna a na čiernej plastovej ploche vyniká okrem displeja iba nápis výrobcu. Zadná stena sa už môže pochváliť kovovým povrchom, ktorý zaberá väčšinu jej plochy. Nad a pod ňou nájdeme plastové časti, v ktorých sa zrejme nachádzajú antény.

Pri silnejšom zovretí v ruke je počuť mierny škripot, no všimnete si to iba pri naozaj silnom ohýbaní v ruke, počas bežného používania je všetko tak ako má byť. Konštrukcia je zložená kvalitne, jednotlivé časti do seba dobre zapadajú a telefón nepôsobí lacným dojmom. Jej kontúry sú oblé, vďaka čomu sa s telefónom dobre manipuluje. V ruke sedí isto a nešmýka sa.

Pod dobrú ovládateľnosť v ruke sa podpísalo aj rozumné umiestnenie tlačidiel. Hlasitosť spolu s tlačidlom napájania nájdeme v pravej stene, a na obe dočiahnete aj bez výrazného prehmatávania v ruke. Tlačidlá z tela vystupujú dostatočné, stláčanie je isté a nahmatáte ich aj poslepiačky.

V ľavej stene nájdeme šuplík so slotom pre nano SIM kartu a druhým hybridným slotom pre druhú nanoSIM kartu alebo pamäťovú kartu. Ak sa rozhodnete používať telefón v režime dual SIM, budete si musieť vystačiť s 16 GB internou pamäťou, z ktorej je pre používateľných dostupných 8,22 GB.

Hore sa nachádza audio konektor pre pripojenie slúchadiel. Výrobca do balenia nepribalil žiadne, a tak budete musieť siahnuť po vlastných. V spodnej stene nájdeme microUSB konektor s podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG, napríklad myš, USB kľúč alebo klávesnicu, a dve mriežky. Reproduktor sa ukrýva iba pod tou pravou. Kvalitou príliš neprekvapí, a to isté platí aj pre maximálnu hlasitosť, ktorá mohla byť vyššia.

Predná stena je pokrytá fóliou. Z vlastných skúsenosti by som ju možno do budúcna nahradil temperovaným sklom, ktoré lepšie odoláva škrabancom. Na prednej stene ešte pochválim prítomnosť notifikačnej diódy. Svieti výrazné a zmeškané notifikácie si určite všimnete.

Tlačidlá sú súčasťou displeja, a ako je už modelov značiek Honor a Huawei zvykom, opäť nechýba možnosť zameniť umiestnenie tlačidiel späť a multitasking, prípadne k ním doplniť tlačidlo pre pohodlné vyrolovanie výsuvnej lišty.

HD rozlíšenie displeja ma pri tejto cenovke vôbec neprekvapuje. Na päťpalcovej uhlopriečke je však dostačujúce a počas celej doby používania som nepostrehol, že by mi prekážalo. Rovnako tak som bol spokojný s jeho farbami a pozorovacími uhlami.

Menší mínus dávam za slabšiu čitateľnosť na slnku a automatickú reguláciu jasu, ktorá najmä v horších svetelných podmienkach nevedela dobre odhadnúť situáciu. Napríklad podvečer v interiéri stiahla jas na minimum a obsah na displeji bol nečitateľný.

Na funkciách displeja sa nešetrilo a v jeho nastaveniach sa môžete tešiť na režim ochrany zraku, ktorý filtruje modré svetlo, a prispôsobenie teploty farieb do teplejších alebo studenších tónov. V nastaveniach Inteligentná pomoc ešte nájdete režim používania jednou rukou, ktorý zmenší celé prostredie a umiestni ho k pravému alebo ľavému okraju obrazovky, a režim vypnutia dotykov zabraňujúci neúmyselnému dotyku vo vrecku alebo taške.

V ponuke Inteligentná pomoc sa určite oplatí otvoriť aj ponuku Ovládanie pohybom, kde na vás čakajú gestá. Funkcia Kreslenie umožní po nakreslení písmena c, e, m, alebo w na zhasnutej obrazovke spustiť vami zvolenú aplikáciu. Ja som si obľúbil najmä šikovné spustenie fotoaparátu jednoduchým nakreslením písmena C.

Príjemným prekvapením v tejto ponuke je aj funkcia rozsvietenia a zhasnutia displeja dvojitým poklepaním. Je však škoda, že toto gesto funguje iba na zablokovanej obrazovke, čo najmä pri pokuse zhasnúť telefón pri bežnom používaní stráca zmysel. Tešil som sa aspoň z možnosti rozsvietenia, no treba povedať, že displej na poklepanie občas nereagoval.

O chod zariadenia sa stará čipset Snapdragon 430. Stretávame sa s ním aj pri iných smartfónoch nižšej strednej triedy, dokonca aj drahších než je Honor 6A. Za to má u mňa pochvalu. Rebríčky benchmarkov ním trhať nebudete, v AnTuTu dosiahol 44 035 bodov, no výkonu je tu dostatok. Napríklad aj na hranie hry Real Racing 3.

Operačná pamäť ponúkne 2 gigabajty. Pomalšie reakcie je občas cítiť, no v konečnom hodnotení mu nemám čo vyčítať, najmä ak sa pozriem na cenovku. Počas celej doby používania nedošlo k výrazným spomaleniam, alebo pádom aplikácií, či systému. Treba však rátať s pomalším otváraním aplikácií a prepínaním medzi nimi.

Nad Androidom 7.0 beží známe prostredie EMUI vo verzii 5.1. Mne osobne veľmi vyhovuje. Používateľ si môže vybrať, či chce mať všetky aplikácie na domácich obrazovkách spolu s widgetmi, alebo ako samostatnú ponuku. Tento režim hľadajte v nastaveniach pod názvom zásuvka.

Horná lišta ponúka dostatok skratiek a rýchle prispôsobenie jasu. Určite odporúčam zájsť do nastavení prostredia (dlhšie podržanie na prázdnom mieste domácej obrazovky) a v rozložení vybrať najväčšiu maticu 5x5, ktorá umožní zobraziť viac obsahu na obrazovkách. V nastaveniach už tradične pochválim možnosť povoliť aplikáciám prístup k dátovému pripojeniu a Wi-Fi. Ak máte obmedzený dátový balík, najväčším žrútom dát viete prístup k dátam operátora jednoducho zakázať.

V ponuke aplikácií mi nič nechýba. Máme tu Galériu, prepracovaný číselník s podporou inteligentného vytáčania, ktoré prehľadáva mená, priezviská a obe súčasne, a potešia aj aplikácie ako Baterka, Zrkadlo, či Zdravie, v ktorej si môžete sledovať prejdené kroky.

Vo výbave nechýba ani FM rádio, no z funkcií ponúkne iba časovač vypnutia. Podpora zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) chýba.

Pri fotoaparáte možno niekoho osloví "až" trinásťmegapixlové rozlíšenie, no ako už dobre viete, čísla nie sú všetko. V tejto cenovej relácií mu však asi nemám čo vyčítať. Fotografiám chýba ostrosť, no na prezeranie na displeji telefónu to postačí. Počas slnečného dňa sú snímky obstojnej kvality, s ústupom svetla sa to už výrazne zhoršuje.

Prostredie fotoaparátu je jednoduché a prehľadné, no za viacerými funkciami treba zájsť do nastavení. To by mi až tak nevadilo, no gesto na zobrazenie nastavení, ťah po obrazovke doľava, treba vykonať na dlhšej ploche, čo nie je veľmi pohodlné.

Gestom v opačnom smere sa dostávame k režimom, kde som najviac používal HDR a občas panorámu. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Honor 6A.

Kombinácia HD rozlíšenia displeja nahrávala do karát batérii s kapacitou 3020 mAh, čoho výsledkom bola výdrž v priemere deň a pol, pri striedmejšom používaní dva dni. Pri mojom klasickom používaní so zapnutými dátami som mal večer ešte stále viac než 40 %, čo je slušné.

Výhody:

+ cena

+ výdrž

+ kovová zadná časť

+ slušný hardvér

+ dual SIM

+ prostredie EMUI

Nevýhody:

- slabšia čitateľnosť displeja na slnku a správanie automatickej regulácie jasu

- treba počítať s pomalšími reakciami, ale v danej cenovej kategórii nejde o nič nezvyčajné

- slabšia kvalita hlasného reproduktora

Orientačná cena: 149 eur

Záver

Ak by som mal známemu odporučiť základný android s cenovkou do 150 eur, Honor 6A by bol určite jednou z možností. Pozdáva sa mi jeho vzhľad, ponúkne slušnú hardvérovú výbavu, dobrú výdrž a plus dávam aj za 16 GB interné úložisko, keďže niektorí výrobcovia dokážu ešte stále ponúkať základné androidmi s nedostatočným 8 GB úložiskom. Samozrejme, objavilo sa aj niekoľko vyššie spomenutých nedostatkov, no pri danej cene nejde o nič tragické.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 6A.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu