Apple WWDC 2017 - TOP9 prevratných noviniek

Apple včera na tradičnej konferencii WWDC17 predstavil nový systém do hodiniek, pripravil nás na iOS 11, tešiť sa môžeme na nový iMac, výkonnejšie MacBooky a v neposlednom rade aj na nové iPady Pro.

1. Prvou ohlásenou novinkou je tvOS pre Apple TV aj s podporou Amazon Prime Video.

2. Vynovený operačný systém pre hodinky Apple watchOS 4 ponúkne nové vzhľady (ciferníky) s automatickou a inteligentnou obnovou dôležitých informácií.

3. Vynovený operačný systém pre Mac sa bude nazývať High Sierra s ešte rýchlejším prehliadačom Safari a blokovaním automatického prehrávania videí (Autoplay blocking). Pre beta testerov bude dostupný od polovice júna.

4. Nový výkonný iMac Pro s jasnejším 5K displejom, Intel Core procesormi 7. generácie (Kaby Lake), ešte rýchlejšími SSD diskami do 2 TB a štyrmi konektormi typu USB-C. Predávať sa však bude až v decembri.

5. MacBooky s rýchlejšími procesormi Intel Kaby Lake aj SSD diskami.

6. iOS 11 s množstvom zmien a vylepšení. Pribudnú večerné fotografie s dlhou expozíciou, nový dizajn obchodu App Store, pohodlnejšie pridávanie objektov do správ, Siri ako Personal DJ, AirPlay 2 s prepojením k reproduktorom v rôznych miesnostiach a hlavne nové ovládacie centrum (spodná lišta). Zmien sa dočká aj horná lišta, režim Nerušiť sa automaticky aktivuje počas šoférovania a príjemnou zmenou bude aj kúpa nového iPhonu či iPadu. Stačí, keď ho prvý raz zapnete v blízkosti vášho starého mobilu / tabletu a vaša nová hračka situáciu rozpozná, a prenesie všetky potrebné údaje. To všetko však až na jeseň tohto roka.

7. Nový iPad Pro s novým 10,5'' displejom s vysokým jasom (600 nitov), 120 Hz obnovovacou frekvenciou a vysokým dynamickým rozsahom (HDR) nahradí doterajší iPad Pro 9.7. Nový displej sa objaví aj na iPad Pro 12.9 (2017). Dotykové pero Apple Pencil zníži oneskorenie reakcií na 20 ms a s novým iOS 11 dostane nové funkcie. Veľkou zmenou sú fotoaparáty nových iPadov - 7 Mpix predný fotoaparát so záznamom Full HD videa a 12 Mpix zadný so 4K videom. iPad Pro 10.5 aj iPad Pro 12.9 sa v predaji objavia v nasledujúcich dňoch, a to od 729 eur (64 GB). Za iPad Pro 10.5 (256 GB) zaplatíte 829 eur, na iPad Pro 12.9 (256 GB) si pripravte 999 eur.

8. Apple HomePod - smart reproduktor s hlasovým asistentom Siri, ktorý priamo konkuruje Amazonu Echo. V predaji až v decembri, a to za 349 eur.

9. Virtuálny priestor iCloud s kapacitou 2 TB nahradí doterajší 1 TB. Samozrejme, za rovnaký mesačný poplatok, t.j. necelých 10 dolárov mesačne. Bez obáv tak môžete zálohovať všetky vaše iPhony a iPady. Ostatné úrovne ostávajú nezmenené (0,99 USD za 50 GB a 2,99 USD za 200 GB).

Množstvo z uvedených noviniek bude k dispozícii až na jeseň, iMac Pro dokonca až v decembri tohto roka, ale nové iPady Pro si budete môcť objednať už každým dňom a iOS 11 si ako beta testeri budete môcť nainštalovať pravdepodobne už v lete. A na ten sa tešíme asi najviac.

Diskusia k článku:

Tomas 06.06.2017 - 18:05

Ah, iOS je tak odporne vyzerajuci system. Mozno je rychly a dobre optimalizovany, ale pozerat na to kazdy den by som nezvladol. Ale nove control center sa mi celkom paci.

Richard Hombauer06.06.2017 - 18:35 Trvalý odkaz

Teraz som prešiel na Android a poviem ti, nenormálne mi chýbajú dve veci - odomykacia obrazovka s chronologicky zoradenými upozorneniami (nechcem mať pokope messenger a pokope nové e-maily, rád by som videl každú udalosť jednotlivo a pekne nimi listoval bez vysúvania hornej lišty) a potom spodná lišta s ovládacím centrom. V jednoduchosti je krása. A Android je stále tak prepchatý zbytočnosťami. Tri dni vypínam, čo sa nemá zobrazovať v hornej lište. A aj tak tam vidím minimálne 2x, že mám pripojené hodinky Gear S3. Načo?

Knoxville06.06.2017 - 19:09 Trvalý odkaz

Aky telefon s Androidom pouzivas Richard? Na HTC 10 sa chvalili ze odstranili duplicitne aplikacie ale bolo ich tam nenormalne mnozstvo zbytocnych. A podarene a prakticke ako HTC galeria odstranili. Nie predsa kazdy chce pouzivat Google fotky no nie? Od vcera mam OnePlus 3 a to uz je ina kava nielen co sa tyka aplikacii. Drviva vascina veci ktore mi na HTC vadili a nedali sa vymazat ani zmenit v Oneplus su bud odstranene alebo uplne inak riesene. Tiez to samozrejme nie je dokonaly fon ale ma pre mna subjektivne menej nedostatkov alebo nedotiahnutych veci...

Richard Hombauer06.06.2017 - 20:15 Trvalý odkaz

Galaxy S8. hovorim o duplicitnych info v hornej liste. v appkach som s ponukou spokojny. mne len vyhovuju aplikacie od vyrobcu (napriklad galeria). co nepouzivam, skryjem. ale ak neviem skryt v hornej liste neustale info o tom, ze mi nejaka appka zerie trosku viac baterie, tak to ma hneva. :) OnePlus je jendoducho velky. Pre mna je sirka mobilu do 70 mm fakt hranicna. Nechcem byt otrokom nejakej lopaty.

Knoxville06.06.2017 - 20:25 Trvalý odkaz

Ja som ta pochopil.Hovoril som o svojich skusenostiach s HTC 10 a co mi prekaza. Mne Oneplus vyhovuje 5,5 je tak ideal.Sirku neriesim.Skor nech je citacka tam kde ma byt,cize vpredu.5,2 u HTC 10 mi prislo malo.Pre mna je zase uz S8 vysoky. Zbytocne natiahnuty a nie som absolutne fanusikom bezramcekovych fonov.A ta nestastne umiestnena citacka je zlaty klinec.Hold,kazdemu sedi nieco ine.Som zvedavy kolko ti vydrzi...

Celá diskusia 9 príspevkov