Google spustil beta program pre Android O

Google na vývojárskej konferencii I/O 2017 prezentoval novinky pripravovanej verzie operačného systému Android O. Zároveň odštartovala registrácia do beta programu.

Včera odštartovala konferencia Google I/O 2017 pre vývojárov, ktorá tradične prináša novinky zo sveta Androidu. Google sa pochválil, že jeho operačný systém Android už beží na viac než dvoch miliardách zariadení po celom svete. Zaujímavý míľnik dosiahli aj ďalšie služby. Jednou miliardou používateľov sa môžu pochváliť YouTube, Chrome, Mapy, Vyhľadávač a obchod Play. Obľúbené sú aj Google Fotky, ktoré majú 500 miliónov používateľov. Každý deň sa na úložisko nahrá asi 1,2 miliardy fotografií.

Prvé informácie o novinkách v pripravovanom Androide O sme vám priniesli koncom marca, kedy Google sprístupnil na stiahnutie prvý Developer Preview.

Nová platforma má klásť dôraz na zlepšenie životnosti batérie a stanoví automatické limity toho, čo môže robiť aplikácia spustená na pozadí. Dôkladnejšia optimalizácia systému a vyladenie chodu aplikácií by malo pomôcť k dlhšej výdrži batérie na jedno nabitie.

Zmenou prejdú aj notifikácie z rôznych kanálov. Používatelia majú získať väčšiu kontrolu nad rôznymi druhmi oznámení. Budú ich môcť blokovať a meniť správanie pre každý kanál samostatne. Medzi novinky patrí aj obraz v obraze (PIP), čo umožní spravovať dve úlohy naraz. Počas sledovania videa budete môcť napríklad odpovedať v chatovacom okne. Ikonám pribudnú bodky, ktoré budú oznamovať notifikácie v aplikácii.

Doplnené 18. 5.:

Čitateľ Tomáš nás po nainštalovaní beta verzie na svoj Nexus 6P upozornil, že pribudla možnosť stiahnuť notifikačnú lištu prejdením prsta po čítačke podobne, ako to poznáme z nadstavby Huawei. Funkciu treba povoliť v nastaveniach.

Do testovania Androidu O sa môžu zapojiť majitelia smartfónov Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel, Pixel XL, Pixel C a Nexus Player. Stačí sa prihlásiť na stránke www.google.com/android/beta. Zariadenia zapojené do Programu Android Beta získajú aktualizáciu novej verziie cez službu OTA. Používatelia tak majú možnosť vyskúšať si novinky a poskytnúť spätnú väzbu, ktorá pomôže pri vylepšovaní platformy a riešení zistených problémov.

Kto už bol niekedy v beta programe zaregistrovaný, nedostane aktualizáciu na Android O automaticky, ale musí sa opäť registrovať. Z programu sa môžete kedykoľvek odhlásiť a prejsť späť na verejnú verziu Androidu.

Sprístupnenie oficiálnej verzie Androidu O sa očakáva koncom leta. Do tej doby príde niekoľko ďalších beta verzií a časom sa dozvieme aj názov nového Androidu. Pokiaľ Google neporuší tradíciu, budúci názov treba hľadať medzi sladkosťami.

Zdroj: www.google.com/android/beta, android-developers.googleblog.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu