LG G5 - drahý mix skvelých aj zbytočných nápadov

Recenzia výkonného 5,3'' QHD androidu so 16 Mpix fotoaparátom, 8 Mpix sekundárnou širokouhlou kamerou a prídavnými modulmi.

LG nám svoju tohtoročnú vlajkovú loď predstavilo na vlastnom podujatí počas konania mobilného kongresu v Barcelone. Nové LG G5 zaujalo najmä modulárnou stavbou, ktorá umožňuje k telefónu pripojiť moduly s rôznym využitím.

Po predstavení sa však LG akosi odmlčalo a spomedzi ostatných výrobcov, ktorí prezentujú svoje vlajkové lode, je rozhodne najtichšie. Stačí sa len pozrieť na weby s cenovými porovnaniami. Ponúka ho iba pár predajcov a zväčša ide o nie veľmi známe obchody. LG G5 sa tak stáva skôr operátorským smartfónom.

ikona

Základné info: LG G5 (H850)Nová vlajková loď výrobcu prinesie 5,3” Quad HD displej, 4 GB RAM, 32 GB úložisko a 2 800 mAh batériu za vymeniteľnou bradou. Zaujme aj príslušenstvo a duálny fotoaparát s 16 a 8 Mpix.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Prvé dojmy po rozbalení sú trochu rozpačité. Z kovového prevedenia zadnej steny mi sánka veľmi nepadla a dovolím si povedať, že už aj výrazne lacnejšie telefóny na mňa zapôsobili hodnotnejším dojmom. Druhé mínus dávam tenkému, mierne zapustenému lemu po stranách telefónu. Pri manipulácií a prehmatávaní v ruke trochu reže. Je však pravdou, že po pár dňoch sme si na seba zvykli.

Z estetického hľadiska sa mi nepozdáva prerušenie lemu v dvoch malých úsekoch hornej steny. Podľa všetkého ide zrejme o vývody antén. LG sa s týmto problémom mohlo rozhodne popasovať lepšie. Vyzerá to, ako keby sa na týchto miestach odlupoval postriebrený lem.

Napriek použitiu odnímateľnej modulárnej časti v spodnej stene je kvalita a pevnosť zhotovenia na vysokej úrovni. Ani po niekoľkých dňoch používania nepociťujem pri spodnej časti vôľu a modul spolu so zvyškom konštrukcie držia pevne pri sebe. Spolu s telefónom nám do redakcie dorazil aj fotografický modul s dodatočnou batériou. Na ten sa pozrieme neskôr, spolu s fotoaparátom.

Konkrétne dvomi. Druhým esom v rukáve v boji s ostatnými vlajkovými loďami bude dvojica fotoaparátov na zadnej stene. HTC sa kedysi pokúšalo preraziť 3D efektom, Huawei nám v súčasnosti ponúka sekundárny monochromatický fotoaparát, no a LG sa rozhodlo pridať ku klasickému fotoaparátu ešte jeden s možnosťou snímania širokouhlých záberov.

Modulárne riešenie konštrukcie dalo zbohom možnému použitiu ochrany voči vode a prachu. Je však pravdou, že s touto vymoženosťou sme sa nestretli ani pri predošlých modeloch značky LG.

Z umiestnenia tlačidiel hlasitosti na zadnej stene LG už upustilo a najnovšie ich nájdeme v ľavej bočnej stene. Tlačidlo napájania však naďalej ostáva vzadu. Výrobca doň integroval aj čítačku odtlačkov prstov. Stláčanie tlačidla napájania je sprevádzané hlasným ťuknutím, a tak som rád, že na rozpoznanie odtlačkov stačí prst iba priložiť a nemusím ho stláčať. Jediným nutným dôvodom pre stlačenie tlačidla je vyvolanie ponuky pre vypnutie a reštartovanie telefónu. Na rozsvietenie a zablokovanie telefónu je oveľa pohodlnejšie dvakrát ťuknúť na obrazovku.

Späť k čítačke. Ako je už dobrým zvykom, čítačka reaguje na priloženie odtlačku v ľubovoľnom smere. Rozpoznanie je rýchle, neúspešných pokusov bolo minimum. Umiestnenie vzadu láka najmä na používanie oboch ukazovákov, no ak by sa vám málilo, v nastaveniach si môžete pridať celkovo až päť odtlačkov. Je škoda, že LG nepopracovalo na bohatšej palete využitia čítačky. Okrem odblokovania ju použijete už iba na zablokovanie obsahu v Galérii a zápisníku QuickMemo+. Niektorí výrobcovia sú v tomto smere ďalej.

V pravej stene nájdeme široký šuplík pre vloženie nanoSIM karty a microSD karty. Pri 32 GB internom úložisku sa možnosť použitia pamäťovej karty určite zíde. V skutočnosti je to ešte o kúsok menej a pre používateľa je k dispozícii približne 23,5 GB.

Audio konektoru v hornej stene robí spoločnosť infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. Výrobca k nemu rovno pribalil aj aplikáciu QuickRemote. Medzi podporovanými zariadeniami nájdeme televízory, set-top boxy, audio prehrávače, projektory a klimatizácie.

Technologický posun vpred predstavuje použitie microUSB konektora typu C v spodnej časti. Páči sa mi, že na druhej strane nabíjacieho kábla je klasické USB, vďaka ktorému je presun obsahu medzi smartfónom a drvivou väčšinou notebookov (s klasickým USB) výrazne pohodlnejší. Za pomoci redukcie microUSB -> microUSB C sa mi podarilo k telefónu pripojiť aj klasický USB OTG kábel s USB kľúčom na druhej strane. S externým diskom so súborovým systémom NTFS si však už nepotykali. To je však bežný scenár u väčšiny smartfónov. Vedľa microUSB konektora ešte nájdeme hlasný reproduktor. Kvalita podania nie je zlá, no ani ničím výnimočná, a tak by som ho označil ako priemer medzi high-endmi.

Displeje v high-endoch ponúkajú to najlepšie, s čím sa na našom trhu môžeme stretnúť, a ani v prípade LG G5 to nie je inak. Na 5,3-palcovej uhlopriečke ponúkne jemné QHD rozlíšenie, ktoré oceníte napríklad s okuliarmi virtuálnej reality. Tie boli predstavené spolu s telefónom, no ich dostupnosť na našom trhu je nateraz otázna. Farbám ani pozorovacím uhlom nemám čo vytknúť, horšie je to s čitateľnosťou na slnku a automatickou reguláciou jasu.

Ako som sa párkrát na vlastné oči presvedčil, automatická regulácia vie na slnku vytiahnuť jas na veľmi dobré hodnoty, no jej funkčnosť bola dosť kostrbatá. Telefón položený na stolíku na slnku mal v jednom momente podpriemernú čitateľnosť, no v priebehu pár sekúnd sa jas výrazne zvýšil. Lenže po pár sekundách automatická regulácia opäť vyhodnotila, že až tak vysoký jas nie je potrebný. Pritom sa s telefónom vôbec nehýbalo a na nad senzorom nedochádzalo k žiadnym svetelným zmenám. To je jediné mínus, inak som bol s displejom spokojný.

Jednou z najzaujímavejších funkcií displeja je Always on režim. Popularita takéhoto zobrazenia rastie, a stretnúť sa s ním môžete napríklad aj v súčasných vlajkových lodiach spoločnosti Samsung. Tu však treba povedať, že možnosti režimu Always on sú u Samsungu bohatšie a vďaka použitiu AMOLED displejov aj šetrnejšie k batérii. Always on v LG G5 vám na zhasnutej obrazovke zobrazuje dátum, čas a notifikácie zmeškaných udalostí. Namiesto času si môžete nechať zobraziť podpis, napríklad vaše meno, a tu niekde možnosti Always on na LG G5 končia. V porovnaní so Samsungom si nemôžete zmeniť vzhľad zobrazenia hodín ani pridať pozadie.

Podsvietenie zobrazenia Always on spolupracuje so senzorom okolitého svetla. V noci stiahne jas na minimum, počas dňa ho naopak vytiahne na maximum. Po prekrytí senzora priblíženia, napríklad vo vrecku nohavíc, sa Always on zobrazenie vypne. Ide o zaujímavú funkciu, no samotné LG nám nedávno ukázalo, že zobrazovanie notifikácií môže byť aj prepracovanejšie. Mám na mysli použitie sekundárneho displeja na LG V10, ktorý je možnosťami výrazne ďalej.

Tlačidlá sú už tradične súčasťou displeja. Opäť sa nezabudlo na možnosť upraviť ich zoradenie a počet. K dispozícii sú aj dve farebné témy – biela a čierna. Nad displejom poteší viacfarebná notifikačná dióda, ktorú pochválim za výrazne blikanie. Upozornenie si určite všimnete aj počas slnečného dňa.

Na nedostatok výkonu sa tu nemôže sťažovať ani ten najnáročnejší používateľ. V útrobách sa totiž schováva výkonný Snapdragon 820 so štvorjadrovým procesorom a grafickým procesorom Adreno 530. V benchmarku AnTuTu potvrdilo LG G5 svoje kvality a dosiahlo 135 334 bodov. Poriadnej dávky výkonu sa nebojí ani samotná konštrukcia a aj pri náročnejšom používaní vie teploty udržať na veľmi komfortných hodnotách.

Nešetrilo sa ani pri operačnej pamäti. RAM s nadpriemernou kapacitou 4 GB hravo zvládla beh viacerých aplikácií naraz a prepínanie medzi nimi bolo bez opätovného načítavania. Z 4 GB je k dispozícii 3,7 GB a voľných bolo zvyčajne 1 – 1,1 GB. Reakcie systému boli taktiež výborné, telefón bežal plynule, bez akýchkoľvek zásekov alebo pádov aplikácii. Všetko sa načítavalo rýchlo.

Nad operačným systémom Android vo verzii 6.0.1 beží nadstavba od výrobcu. Prajete si mať všetky aplikácie na domácich obrazovkách, alebo vám radšej vyhovuje samostatné menu s aplikáciami? LG vyhovie obom táborom. Vzhľad prostredia si môžete upraviť pomocou niektorej z tém a veľmi pekne spracované sú aj widgety.

Pred prvou domácou obrazovkou môžete mať zobrazenú špeciálnu obrazovku Smart Bulletin. Na tomto mieste nájdeme zoznam nadchádzajúcich udalostí, rýchly vstup do aplikácie diaľkového ovládača, prehrávač hudby a ešte pár ďalších. Ja som si tu aktivoval aj zobrazenie widgetu LG Health, ktorý ma informoval o počte prejdených krokov.

V prepracovanom prostredí nesmie chýbať výsuvná lišta s bohatou nádielkou skratiek. Okrem nich tu ešte nájdeme rýchle prispôsobenie jasu a hlasitosti a dve špeciálne tlačidlá pre rýchle zdieľanie obrazovky a súborov.

Dva fotoaparáty rovná sa dvojnásobne väčšia zábava z fotenia. Ten primárny ponúkne snímanie v maximálnom rozlíšení šestnásť megapixelov, kedy sníma fotografie s pomerom strán 16:9. Prepnutie na 4:3 znamená orez na 12 Mpix. Kvalita výsledných snímok je na veľmi dobrej úrovni. Počas dňa dokáže LG G5 zhotoviť pekné snímky s verne zachytenými farbami a detailmi. Priestor na zlepšenie detailov tu však vidím, a to najmä pri snímaní zelených plôch, ako napríklad stromov alebo trávy. Nočné fotografie sú taktiež na dobrej úrovni, aj keď tu už treba rátať s nastupujúcim šumom.

Snímanie je vďaka prítomnosti laserového zaostrovania veľmi rýchle, a to isté platí aj pre rýchle snímanie viacerých fotografií po sebe. Aplikáciu fotoaparátu musím pochváliť za prehľadné prostredie. Najčastejšie som používal základný režim a s HDR nastaveným na automatiku. Pokročilejší fotografi určite ocenia manuálny režim s nespočetnou dávkou možností od nastavenia hodnôt ISO, cez nastavenie dĺžky uzávierky (1/3200 - 30 sekúnd) až po možnosť snímania RAW fotografií.

Veľa zábavy si určite užijete aj so širokouhlým fotoaparátom. Do 135-stupňového záberu sa toho zmestí naozaj dosť. Škoda, že mu výrobca doprial iba osemmegapixelové rozlíšenie, ktoré je už pri zobrazení na väčšom monitore cítiť, respektíve vidieť. Výsledok však stále stojí zato. Páčia sa mi najmä mierne zaoblené okraje fotografie, ktoré umocňujú pocit z priestoru. Rovnako ako pri hlavnom fotoaparáte, tak aj tu máte k dispozícii manuálny režim snímania a nechýba ani obľúbené HDR. Medzi obomi fotoaparátmi sa viete jednoducho prepínať ťahom po obrazovke do strany alebo nahor/nadol. V porovnaní s fotoaplikáciami iných výrobcov tu niekomu môže chýbať jednoduchá regulácia expozície ťuknutím na obrazovku alebo uzamknutie expozície.

Výbornú symbiózu dvojice fotoaparátov je cítiť aj pri nahrávaní videí. Počas nahrávania môžete kedykoľvek prepnúť na druhý fotoaparát bez akéhokoľvek pozastavenia. Ako sa na správnu vlajkovú loď patrí, aj LG G5 si hravo poradí s nahrávaním v 4K rozlíšení. Následne si môžete v galérii video aj šikovne orezať.

LG G5 nám na test zapožičal Slovak Telekom, a spolu s ním aj modul fotoaparátu, ktorý dostane zákazník k telefónu grátis. Ako darček poteší, no kúpa v e-shope podľa mňa až taký význam nemá. Pridaním modulu získate grip pre lepšie držanie a špeciálne tlačidlá na fotografovanie. Je tu veľká dvojpolohová spúšť, tlačidlo na rýchle spustenie fotoaparátu, spúšť pre spustenie nahrávania videa a koliesko na zoomovanie. Tomu možno vyčítať až príliš hladké posúvanie bez oddelených úrovní priblíženia. Používal som ho iba minimálne. Okrem toho sa v module skrýva batéria s kapacitou 1 200 mAh, ktorá určite poteší. Teda ako koho.

Výrobca mohol určite viac popracovať na spolupráci batérie so zvyškom telefónu. Chýba mi tu napríklad osobitný indikátor pre batériu v module. Druhým, pre mňa nepochopiteľným riešením, je spôsob nabíjania. Hneď po vložení modulu začne batéria v module nabíjať batériu v telefóne, pričom je jej jedno, či tá je nabitá na 20 % alebo 80 %. Dodatočnú energiu by som práve viac uvítal až pri nízkej kapacite batérie v telefóne.

Aj nasledujúce riadky budú skôr pesimistické. Vloženie modulu znamená vypnutie telefónu, vybratie batérie z klasického modulu a jej nasledovné vloženie do modulu fotoaparátu. A to by ma asi po čase omrzelo. Ďalším mínusom je veľkosť. Modul kamery vám celý telefón predĺži o pár milimetrov. Niekoľko milimetrov navyše získate aj pri hrúbke. Tu treba rátať aj s menej pohodlným nosením vo vrecku nohavíc alebo nestabilitou pri položení telefónu na stôl. Modul má určite svoje výhody, no z dlhodobého hľadiska by si ma asi nezískal.

Ak sa rozhodnete používať telefón bez špeciálneho modulu s 1 200 mAh batériou navyše, tak si musíte vystačiť s 2 800 mAh batériou vo vnútri telefónu. Na prvý pohľad nie veľmi oslnivá hodnota potvrdila moje predpoklady a LG G5 putovalo do nabíjačky každý deň. Niekedy aj skôr. Tu ale treba pochváliť podporu rýchleho nabíjania, ktoré vám doplní 80 % kapacity v priebehu polhodiny.

Výhody:

+ výkon

+ kvalitný fotoaparát

+ sekundárny širokouhlý fotoaparát

+ možnosť použitia modulov

+ rýchle reakcie

+ prepracované prostredie od LG

+ infračervený port

+ podpora rýchleho nabíjania

Nevýhody:

- zatiaľ otázna užitočnosť modularity

- chýba odolnosť voči vode a prachu

- chaotické automatické regulovanie jasu

- chýba hodnotnejší dojem zo spracovania

- slabá, resp. skôr žiadna dostupnosť v e-shopoch, iba u operátorov

Orientačná cena: približne 649 eur

Záver:

LG G5 ponúka v podstate všetko to, čo od vlajkovej lode očakávam. Jemný displej, výkonný hardvér, svižné reakcie, dobrý fotoaparát, čítačku odtlačkov prstov či napríklad podporu rýchleho nabíjania. Stále si však neviem pomôcť, a ani po niekoľkých dňoch nemám pocit, že mám v rukách niečo prémiové. Hlavný ťahák v podobe modularity si ma akosi nezískal, a tak sa moja pozornosť upriamuje najmä na druhý širokouhlý fotoaparát, ktorý už svoju prítomnosť obhájil oveľa lepšie.

LG G5 možno označiť skôr za operátorský high-end, a presne tam si svojich fanúšikov určite nájde. Vo voľnom predaji ho veľmi nenájdete, a ak by tam aj bol, môj zrak by s najväčšou pravdepodobnosťou smeroval inam. V mojich očiach je vlajkovou loďou od LG aj naďalej model LG V10.

LG G5 nám na test zapožičal Telekom. Ďakujeme!

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG G5 (H850) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu