Orange spúšťa komerčnú prevádzku VoLTE

Prenos hlasu cez LTE sieť sprístupnil už aj Orange. Výhodou je výrazne rýchlejšie spojenie s volaným číslom, vyššia kvalita hovoru a možnosť telefonovať i surfovať v 4G sieti naraz.

VoLTE alebo Voice over LTE znamená prenos hlasu cez dátovú sieť LTE. Vďaka tomu je kvalita hovorov v porovnaní s tradičným prenosom prostredníctvom 2G či 3G siete výrazne vyššia a rýchlejšie je aj spojenie hovoru.

Počas telefonovania cez VoLTE môžete napríklad na webe vyhľadávať potrebné informácie bez toho, aby sa prerušilo dátové spojenie. Aj keď VoLTE hovory sú uskutočňované cez dáta, účtované sú rovnako ako štandardné hovory a použité prenesené dáta sa neúčtujú.

Výhody VoLTE si postupne budú môcť užívať zákazníci Orangeu s paušálmi aj predplatenými kartami, ktorí sa nachádzajú v pokrytí 4G a používajú zariadenie s technológiou VoLTE. VoLTE momentálne podporujú mobilné telefóny Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 edge, Samsung Galaxy S8 a Samsung Galaxy S8+ s operačným systémom Android 7, pričom ponuka týchto zariadení sa bude postupne rozširovať.

mapa pokrytia LTE sieťou

Orange bude zákazníkom službu VoLTE postupne automaticky aktivovať. V priebehu júna 2017 bude dostupná pre všetkých zákazníkov s podporovanými zariadeniami a službami.

Na dosiahnutie všetkých výhod VoLTE hovoru je potrebné, aby obaja účastníci hovoru spĺňali podmienky pre využívanie služby: mali podporovaný telefón s aktuálnym softvérom a aktivovanú služba VoLTE.

4G sieť od Orangeu, na ktorej VoLTE funguje, je aktuálne na Slovensku dostupná v 139 mestách a 1214 obciach. Orange ňou pokrýva 80 % populácie, do konca roka plánuje zvýšiť pokrytie na 90 %.

Pozn. redakcie: Ako prvá spustila VoLTE v októbri minulého roka 4ka. Medzi podporované telefóny patria v 4ke iba ZTE V770 a Huawei P9 s upraveným firmvérom. Telekom odštartoval prenos hlasu cez dáta v polovici apríla tohto roka. V prvej fáze je technológia dostupná pre zákazníkov s paušálmi Happy a mobilnými telefónmi Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edge zakúpenými v Telekome.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu